Klaipėdos dviračių paslaugų centro VšĮ „Du ratai“ atstovas, UAB „Baltic Bike Travel“ direktorius Saulius Ružinskas „Vakarų ekspresui“ sakė, kad daug kas atsisako nuomoti dviračius todėl, kad remontuojamas dviračių takas į Juodkrantę. Praėjusį penktadienį remonto darbus atliekanti bendrovė pranešė, kad to tako remontas eina į pabaigą.

Nemažai žmonių nežinojo, kad šiemet vasarį pradėti šio tako remonto darbai, nors apie tai buvo skelbiama viešai. Jie išsinuomodavo dviračius, važiuodavo ir paskui labai nustebdavo. Tekdavo važiuoti pagrindiniu keliu, nes daugiau alternatyvų nebuvo. Pasak S. Ružinsko, kuris organizuoja keliones ir užsienio turistams dviračiais, yra nuomos įstaigos vadovas, sezono metu tarptautinėje dviračių trasoje negali būti uždarytas dviračių maršrutas. Poilsiautojai nusivylė valdžia, kuri nesugeba vykdyti projektų tada, kada reikia. Socialiniai tinklai buvo pilni dviratininkų pasipiktinimų.

Pakeitė vietą, nebėra matomi

Kitas dalykas, „Dviejų ratų“ dviračių nuomos punktas šiemet perkeltas į kitą vietą. Anksčiau jis buvo prie Pilies tilto, ties „Memelio miestu“. Kai buvo griaunami pastatai, dviračių nuoma perkelta toliau į „Memelio miestą.“ „Žmonės mūsų nemato nuo Pilies tilto. Galvoja, kad apskritai išsikraustėme arba nebeegzistuojame iš viso“, – sakė S. Ružinskas.

Pernai reikalai buvo geresni. Pasak „Dviejų ratų“ atstovo, nemažai žmonių nuomojasi dviračius. Šia paslauga pasinaudoti ateina ir į Klaipėdą atplaukusių kruizinių laivų keleiviai, bet ne visi randa punktą. Kadangi Mahometas neina pas kalną, tai kalnas eina pas Mahometą – dviračių nuomotojai važiuoja prie didesnių kruizinių laivų į Kruizinių laivų terminalą pasiūlyti savo paslaugos. Šis dviračių punktas turi jų apie 300. Jis teikia ir daugiau su dviračiais susijusių paslaugų, ne tik juos nuomoja.

Savaitgaliais padaugėja nuomos užsakymų

Dviračių nuomos punktas „VE dviračių nuoma“, turintis 200 dviračių, yra įsikūręs prie Klaipėdos vasaros estrados (70 dviračių), Taikos pr. 58 (prie „Akropolio“, 30 dviračių) ir Juodkrantėje (100 dviračių).

MB „Stipinas“ direktorius Kornelijus Kasiliauskas, dviračių nuomos verslu užsiimantis 15 metų, sako, kad dviračių nuoma išjuda nuo Mindauginių. Klaipėdiečių labai mažai nuomojasi, nes jie turi savo dviračius. Tai daugiausia daro pajūryje atostogaujantys žmonės.

„Kruizinių laivų turistams nenuomoju, neturiu sutarties, su Kruizinių laivų terminalu nedirbu, nuomoju atostogaujantiems žmonėms. Didelė dalis vokiečių dviračius ima Juodkrantėje. Klaipėdoje dviračių nuoma suaktyvėja savaitgaliais. Šeštadieniais, sekmadieniais nuomos užsakymų padaugėja 70 proc., palyginti su paprastomis darbo dienomis. Jeigu tik orai atšyla, tai visiems visko reikia, o pirmadienį, antradienį, nors ir gražus oras, kartais tik du trys žmonės išvažiuoja, o šeštadienį išvyksta 20–30 dviratininkų“, – pasakojo K. Kasiliauskas.

Bendrovė nuomoja įvairius dviračius, nes dirbant su vienos rūšies konkurencinėje kovoje išsilaikyti būtų labai sunku.

Labiausiai domimasi elektriniais dviračiais

„Dviračių nuomos verslas stabiliai išsilaikė. Jis buvo šiek tiek susitraukęs tada, kai labai madingi buvo paspirtukai. Dabar jie jau baigia išeiti iš mados. Aš jų, skirtų nuomoti, turiu gal kokius 30. Anksčiau jų poreikis buvo didelis, o šiemet jų gal tik kokius 5 paėmė. Pastebiu, noras važinėti paspirtukais yra gerokai sumenkęs“, – pasakojo pašnekovas.

K. Kasiliausko teigimu, dviračiai visada judės. Pastaruoju metu stebimas didžiausias žmonių susidomėjimas elektriniais dviračiais.

„Jų turiu apie 20. Dabar tokia mada. Žinoma, kad juos reikia minti, bet jais visą laiką važiuojama kaip pavėjui arba nuo kalno. Važiuoti jais kur kas lengviau. Jais dažnai naudojasi vyresnio amžiaus žmonės arba tie, kurie pasirenka ilgesnį maršrutą. Nebijoma važiuoti ir iki Palangos, ir iki Šventosios, net iki Nidos mina žmonės.

Pirmus elektrinius dviračius turėjau gal prieš 15 metų. Jų nuoma tada žlugo, nes niekam jų nereikėjo. O dabar jau kokie treji metai, kai jų paklausa tik didėja. Elektrinių dviračių irgi yra visokių rūšių. Juos nuomojasi ir jaunimas“, – aiškino pokalbininkas.

Dviračių nuoma – sezoninis darbas. Pasak K. Kasiliausko, geroje vietoje patalpų išlaikyti nepavyktų, nes šiuo verslu užsiimantys žmonės tokių finansinių galimybių neturi. Žinia, tokios veiklos savivaldybės neremia, nes jos iš to nieko neuždirba. Viską verslininkai turi darytis patys ir savo lėšomis