KUL infekcinių ligų gydytoja Rūta Pundinienė portalui Delfi sakė, kad ateityje užsikrėtusių erkių platinamomis ligomis žmonių gali būti vis daugiau. Gydytoja patarė, kaip atpažinti erkinį encefalitą, papasakojo, kuo ši liga gali būti pavojinga. Taip pat medikė atsakė, ar greitai suspėjus ištraukti įsisiurbusią erkę įmanoma išvengti erkinio encefalito.

Ligai būdingas dvibangis karščiavimas

Gydytoja R. Pundinienė pasakojo, kad erkiniam encefalitui būdingas dvibangis karščiavimas.

„Per pirmą bangą pasireiškia paprasti virusinio peršalimo simptomai su galvos, raumenų skausmais, mieguistumu, subfebriliu pakraščiavimu, simptomai trunka apie 5–7 dienas.

Po to apie vieną–dvi savaites seka „pagerėjimo“ periodas ir per antrąją bangą dažniausiai būna febrilus 38–39 laipsnių karščiavimas, galvos skausmas, pykinimas, eisenos sutrikimas, kaklo raumenų sustingimas, kai kuriems dažniau vyresnio amžiaus žmonėms gali pasireikšti ir parezės, paralyžius, galūnių nusilpimas ar kitos komplikacijos“, – vardijo simptomus gydytoja R. Pundinienė.

Karščiavimas

Dažniausiai į ligoninę pacientai patenka būtent antrosios karščiavimo bangos metu.

„Apie pusė patekusių į ligoninę būna matę įsisiurbusią erkę ir jiems greičiausiai kyla mintis, kad tai galėtų būti erkinis encefalitas, o kiti kreipiasi į medikus dėl klinikinių simptomų ir, įvertinus šeimos gydytojui ar GMP medikams, pakliūna į infekcinių ligų skyrių“, – pastebėjo pašnekovė.

Liekamieji reiškiniai – nereti

Dauguma po erkinio encefalito susiduria ir su didesniais ar mažesniais liekamaisiais reiškiniais: miego, atminties sutrikimais, dirglumu, nervuotumumu, laikinu silpnumu. Gali būti ir didesnių pažeidimų, tokių, kaip eisenos, koordinacijos ar pusiausvyros sutrikimai, užsitęsę galvos skausmai, nemiga, parezės (paralyžiai).

Erkinio encefalito, kuris neturi specifinio gydymo, komplikacijos gali baigtis ir mirtimi, tiesa, kaip sakė gydytoja infektologė R. Pundinienė, mirštamumo procentas nėra didelis (0,5–4 proc.). Mirtina ar su sunkiais liekamaisiais reiškiniais ši liga dažniau gali būti vyresnio amžiaus, daugiau gretutinių ligų turintiems asmenims – tokių žmonių imuninė sistema paprastai būna silpnesnė, todėl jie sunkiau ir serga.

Simptomai pasireiškia ne iš karto

Erkiniu encefalitu gresia užsikrėsti ne tik įsisiurbus infekuotai erkei, bet ir vartojant užsikrėtusių šia infekcija gyvūnų termiškai neapdorotą pieną ir pieno produktus.

Nepasterizuotas pienas

Ligos simptomai paprastai pasireiškia ne iš karto įsisiurbus erkei.

„Inkubacinis laikotarpis yra nuo kelių iki 28–32 dienų, bet dažniausiai po pirmos savaitės pasireiškia pirma karščiavimo banga, o po to – antras karščiavimo periodas“, – kalbėjo gydytoja infektologė R. Pundinienė.

Erkinis encefalitas nustatomas, atlikus serologinius tyrimus, ieškant erkinio encefalito antikūnų arba, reikalui esant ir atliekant juosmeninę punkciją, kai smegenų skystyje ieškoma padidinto ląstelių (leukocitų) kiekio.

Imunitetą galima įgyti persirgus arba pasikiepijus

Imunitetą erkiniam encefalitui galima įgyti dviem būdais: persirgus ir paskiepijus. Pirmuoju atveju imunitetą žmogus įgyja visam gyvenimui. Tiesa, tik pavieniams gali pasireikšti labai lengvi simptomai. Liga, kaip minėta, kai kuriems gali būti ir mirtinai pavojinga, tad medikai rekomenduoja verčiau pasiskiepyti.

Vakcina nuo erkinio encefalito yra negyva, tad, anot medikės, ja skiepytis gali visi: ir nėščios moterys, ir onkologinėmis ligomis sergantieji, ir gretutinių lėtinių ligų turintieji, taip pat vaikai nuo 1 metų amžiaus.

Tam, kad susidarytų visavertis imunitetas, reikalingos trys vakcinos dozės ir po to pagal amžiaus grupes kas 3 ar 5 metus – palaikomosios dozės.

Ar užtektų laiku ištraukti erkę?

Nuo Laimo ligos kol kas vakcinos nėra. Tikimasi, kad ji atsiras po keleto metų.

Ką daryti, jeigu įsisiurbė erkė.

Kad sumažintumėme tikimybę užsikrėsti Laimo liga, patariama kuo greičiau ir teisingai ištraukti erkę. Labai svarbu, tai atlikti tinkamai – plonu pincetu suimti erkę kuo arčiau žmogaus odos ir parazito nesukiojant staigiu judesiu traukti į viršų. Atlikus šią procedūrą, reikia dezinfekuoti traukimo vietą.

Deja, erkinio encefalito net ir greitai ištraukus erkę neišvengsi.

„Erkinio encefalito užkratas perduodamas įkandimo metu, o Laimo ligos atveju, kuo greičiau pašalinus erkę, tikimybė susirgti šia liga, kad ir įkandus užkrėstai erkei, išlieka minimali. Tam, kad perduotų Laimo ligą, įsisiurbusi erkė turi pabūti odoje ilgiau – pusę paros, parą ar net ilgiau“, – paaiškino gydytoja R. Pundinienė.

Erkių vis daugėja

Neretai žmonės stebisi: anksčiau niekas nesiskiepydavo, braidydavo basi po pievas ir niekas nei erkiniu ecefalitu, nei Laimo liga nesirgo. Tačiau gydytoja sako, kad sirgdavo žmonės ir anksčiau, tik erkių paplitimas buvo kur kas mažesnis, nei dabar.

„Besikeičiančios klimato sąlygos, didėjantys žalieji (nešienaujami) plotai miestuose ir gyvenvietėse greičiausiai susiję su erkių pagausėjimu ir jų išplitimu. Todėl gerokai dažnesnė tiek Laimo liga, tiek ir erkiniai encefalitai vis dažnėja“, – svarstė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)