Klausyti ne tik rekomendacijų, bet ir savo kūno

Geriausias 2022 metų ilgų nuotolių bėgikas pasaulyje A. Sorokinas, šių metų gegužę pagerinęs savo paties 100 km pasaulio bėgimo rekordą, tikrai turi kuo pasidalyti, kai kalbama apie sportinę rutiną.

„Varžybų metu organizmas praranda labai daug skysčių, ypač, kai karšta. Paskaičiuota, kad maždaug nuo 0,5 iki 2 litrų per valandą. Kartu organizmas netenka ir mineralinių medžiagų. Todėl man labai tinka „Vytauto“ mineralinis vanduo, nes būtent jame pakankamai daug mineralinių medžiagų“, – sako garsusis atletas.

A.Sorokinas prisimena, kad yra buvę atvejų, kuomet per varžybas būtent dėl tinkamai pasirinkto vandens pavyko sėkmingai baigti distancijas:

„24 valandų bėgimo metu labai svarbu, kad skrandis dirbtų, nes nuolat reikia gauti energijos, t. y. valgyti maždaug kas 20–30 minučių. Būna, kad antroje bėgimo pusėje, kai organizmas labai pavargęs, skrandis ima sunkiai virškinti maistą. Taip ir man buvo nutikę per vienas varžybas – skrandis sustojo. Tąkart mane išgelbėjo būtent „Vytautas“ – ėmiau po truputį jį gurkšnoti ir jis atstatė skrandžio veikimą. Galėjau vėl valgyti ir tęsti bėgimą.“

Pasak sportininko, būtent toks vanduo – gazuotas ir su daug mineralinių medžiagų – 24 valandų bėgime yra nepakeičiamas.

„Kai nedalyvauju varžybose, vis tiek kasdien treniruojuosi po du kartus. Tuo metu irgi išgeriu labai daug vandens. Nes mano organizmas jau taip įprato, kad neturiu poilsio dienų, kasdien vidutiniškai per dieną nubėgu apie 40 kilometrų. Žinoma, kad taip netenku daug vandens ir mineralinių medžiagų. Todėl geriu ir paprastą vandenį, ir „Vytautą“, – apie sveikatą padedančius išlaikyti įpročius pasakoja A. Sorokinas.

Ultramaratono bėgikas sako neskaičiuojantis, kiek litrų vandens išgeria. „Klausau savo troškulio jausmo. Tiesa, žinau, kad per treniruotes netenku kelių litrų vandens, todėl po treniruotės maždaug per valandą išgeriu apie porą litrų vandens“, – sako jis.

Aleksandras Sorokinas

Pasak A. Sorokino, svarbu įsiklausyti į savo kūną. „Troškulį jausti nėra gerai, reikia gerti ir surasti savo balansą“, – pataria garsus sportininkas.

Kuo panašus žmogus ir augalas?

Vandens someljė ir natūralaus mineralinio vandens įkūrėja Aistė Miliūtė, kalbėdama apie vandens naudą žmogaus organizmui, vaizdingai sako, kad žmogui vandens reikia panašiai kaip augalui, kad jis nuo jo trūkumo neimtų vysti.

„Įdomu, kad žmonės vandenį įsisavina taip pat, kaip augalai – ne per skrandį, bet per ląsteles. Tai vadinamoji mikromityba, būtent taip organizmas įsisavina mineralus. Jau nuo to momento, kai vanduo patenka į burną, ląstelės pradeda įsisavinti mineralus, kurių žmogui reikia“, – aiškina A. Miliūtė.

Pasak jos, ryte neišgėrus pakankamo kiekio vandens, visą dieną gali būti jaučiamas nuovargis, koncentracijos, dėmesio sutrikimai. Juk naktį žmogus kvėpavo, prakaitavo ir neteko nemažai vandens bei mineralų.

„Daugelis iš mūsų rytais geriame kavą. Ji nėra koks nors savaime žalingas gėrimas, tačiau reikia žinoti, kad ji yra diuretikas, todėl išgėrus kavos, per tą valandą reiktų išgerti daugiau vandens“, – pataria vandens someljė ir primena, kad vandenį reiktų gurkšnoti pamažu, nes žmogaus organizmas įsisavina skysčius ir mineralus tam tikru greičiu, ne staiga.

Skaityti etiketes ir suprasti

Daugeliui žmonių kyla klausimas, kokį gi vandenį rinktis – iš čiaupo, filtruotą ar pirkti parduotuvėse mineralinį.

A. Miliūtė pataria perkantiems vandenį ieškoti tokio, kuris būtų geresnis nei bėgantis iš čiaupo.

„Iš čiaupo vanduo gali būti įvairus, nes jo kokybę įtakoja ne tik vandens šaltinis, bet ir vamzdynas, kuriuo vanduo atiteka. Taip pat užtikrinant vandens iš krano mikrobiologinį saugumą yra naudojamos cheminės medžiagos. . Todėl prasminga vandenį ištirti ir žinoti, ką kasdien geriame. Svarbu žinoti nitratų kiekį vandenyje, nes krano vandenyje leistina norma yra nustatyta suaugusiam žmogui, sveriančiam 60 kg. Jeigu nitratų kiekis yra arti aukštutinės leistinos normos, tokio vandens vaikams, beisilaukiančioms ir maitinančioms mamos gerti nereiktų“, – pataria ji.

Perkantiems vandenį A. Miliūtė pataria atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

„Natūralus mineralinis vanduo turi būti išpilstomas toje pačioje vietoje, kur išgaunamas. Natūralaus mineralinio vandens kokybę parodo nitratų ir nitritų kiekis. Kuo jis mažesnis, tuo natūralus mineralinis vanduo labiau iš apsaugotos vietos, kur nėra pramonės ar intensyvaus žemės ūkio . Pavyzdžiui, toks yra natūralus mineralinis vanduo „Akvilė“, susiformavęs Dzūkijos nacionaliniame parke, ar „Vytautas“, „Birutė“, išgaunami Nemuno kilpų regioniniame parke.

Kitas svarbus dalykas – mineralų kiekis. „Vytautas“ yra daugiausiai natūralių mineralų turintis vanduo, tinkantis atsistatyti po sporto, streso, pirties, karščio ar tiesiog palaikyti mineralų kiekį kasdien. „Birutė“ turi vidutinį mineralų kiekį, kuris dera prie maisto, o burbuliukai padeda greičiau pajusti sotumą jausmą..“

Beje, A. Miliūtė atkreipia dėmesį, kad: „Prisotinant vandenį burbuliukais, visos gerosios jo savybės išlieka, mineralų sudėtis nekinta, tik iš šarminio jis virsta rūgštiniu ir siekia apie 5 pH“

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad labai dažnai žmonės geria filtruotą vandenį, ypač sporto klubuose iš ten įrengtų čiaupų.

„Toks vanduo yra netekęs labai daug mineralų. Sportuojant organizmas irgi praranda daug mineralų, tačiau geriant filtruotą vandenį, jie nėra atstatomi. Taigi, stengdamiesi pagelbėti savo organizmui, jam kenkiame, juo neaprūpindami mineralais“, – aiškina vandens someljė.

Ji sako, kad panaši situacija būna ir tuomet, kai su kava ar alkoholiu kartais kavinėse gauname filtruoto vandens.

„Tie produktai ir taip dehidratuoja organizmą, todėl kartu su kava geriau gerti natūralų mineralinį vandenį, o ne filtruotą vandenį, kuris dar labiau išplauna mūsų organizmą ir veikia kaip dehidratatorius“, – pataria ji.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją