O ką daryti, jei jau auginate vieną augintinį arba mažylį ir ieškote tikro šeimos šuns?

Tikėtina, jog tokį rastumėte ir gyvūnų prieglaudoje, tačiau jei labai norisi kokios nors veislės atstovo, pateikiame portalų dogbreedlist.info ir discovery.com sudarytą sąrašą veislių, pelniusių draugiškiausių apibūdinimą:

1. Labradoro retriveris (nuotr. viršuje).  Šie šunys pasaulyje laikomi draugiškiausiais – jie puikiai sutaria su vaikais, šunimis, didžioji dauguma – ir su katėmis. Kartu jie yra itin populiarūs ir lengvai dresuojami.

Vidutinio dydžio šunims priskiriami keturkojai apibūdinami kaip švelnūs, paklusnūs, protingi, lengvai prisitaikantys prie įvairių situacijų.
Veislės aprašuose šis šuo vadinami idealiu ir nors išveistas medžioklės tikslams, šiandien jei labradoro retriveris demonstruoja agresiją prieš žmones ar kitus šunis, tai jau laikoma sutrikimu.

2. Vokiečių aviganis. Taip pat apibūdinamas kaip gero charakterio, paklusnus šuo. Turi puikias charakteristikas dresūros, protingumo, sargumo srityse, tiesa pažymima, jog dalis jų visgi pykstasi su kitais šunimis, ir tik keliolika procentų šios veislės atstovų pakenčia kates. Vokiečių aviganiai dažnai naudojami kaip tarnybiniai šunys . Jie yra pasitikintys savimi ir budrūs.
Vokiečių aviganis Buddy

Dresuotas šios veislės nesileis į dideles draugystes vos tik jus pamatęs, tačiau budriai tupės nuošalyje ir lauks šeimininko komandos tarsi klausdamas– čia draugas ar priešas?. Šis šuo vis dar naudojamas ganyti avims ir vesti akliesiems taip pat ir kaniterapijos užsiėmimuose. Drovumas, gūžimasis už šeimininko laikomas psichinės sveikatos minusu, už tai šunų parodose šuo gali būti baudžiamas žemesniais balais arba net diskvalifikuojamas.

3. Biglis. Šis mažų veislių šunims priskiriamas šunelis itin gerai sutaria su vaikais ir su kitais šunimis. 

Biglis

Kates supranta, deja, ne visi bigliai, tačiau jas toleruoja geriau, nei vokiečių aviganiai. Bigliai išvesti kaip medžiokliniai šunys, JAV ir Japonijoje jie dažnai patenka į populiariausių veislių dešimtuką. Jie apibūdinami kaip turintys gerą humoro jausmą (?!), aktyvūs, judrūs, greitos reakcijos, niekada nepavargstantys žaisti, turintys empatijos jausmą, gebantys suprasti šeimininko nuotaikas. Vienintelis minusas, bigliai dažnai nori su savo šeimininkais „kalbėtis“, tad reikia specialios dresūros, atpratinančios juos dažnai loti.
4. Auksaspalvis retriveris. Ne veltui abu retriveriai, turintys specialų pažymėjimą ir galintys dirbti su ligoniais taikant jiems kaniterapiją Lietuvoje, yra būtent šios veislės. Auksaspalviai retriveriai apibūdinami kaip draugiški, pasitikintys savimi, šunys, ištikimi savo šeimininkams ir nepaliekantys jų nelaimėje. Jau rašėme, jog auksaspalvis retriveris išgelbėjo savo šeimininkų vaiką nuo pumos, rizikuodamas savo gyvybe.
Auksaspalvis retriveris

Tinklalapio sheknows.com duomenimis būtent šie šunys yra geriausi kompanjonai šeimose su vaikais, nes jų kantrybės taurė - gerokai talpesnė, nei daugumos kitų šunų.
Teisėjai parodose tikrai atkreiptų dėmesį, jei auksaspalvis retriveris susirietų su kitu šunimi ar būtų pernelyg drovus – futbolo terminais kalbant, tokiam šuniui grėstų raudona kortelė, nes toks elgesys tiesiog neatitinka auksaspalvio retriverio pavyzdžio. Šie šunys puikiai sutaria su vaikais, šunimis, daugeliu atvejų – ir katėmis.

5. Jorkšyro terjeras. Šie mažiems šunims priskiriami keturkojai gyvena ilgai ir laikomi vienais iš geriausių šeimos šunų.
Jorkšyro terjeras
Anksčiau jie buvo skirti žiurkėms gaudyti, dabar gi puošiami įvairiais segtukais, paltukais ir net batais. Jie apibūdinami kaip protingi, lengvai prisitaikantys prie besikeičiančių sąlygų. Įdomu tai, jog Jorkšyrai su šunimis sutaria ne taip gerai, kaip su katėmis (!),  su vaikais taip pat gali pyktis. Jiems nereikia daug erdvės, taigi šuo kartu su savo šeimininkais gali gyventi miesto bute.

Jorkšyro terjerai yra budrūs, drąsūs, vidutinio temperamento.

6. Ši-cu. Šio šuns pavadinimas išvertus iš kinų kalbos reiškia „šuo- liūtas“, tačiau nesuvokiama, kodėl kinai davė veislei tokį pavadinimą. Visų pirma, tai mažo ūgio šuo, antra – jis nenuskriaustų ir musės. 
Ši-cu su savo šeimininke

Jie apibūdinami kaip žaismingi, budrūs, gyvybingi, retai susierzinantys. Kartu ši-cu gali „pastovėti“ už save, yra drąsūs ir, įvertinūs jų dydį, stiprūs šunys. Vis dėlto gyvūnų ekspertai primena, kad ši-cu turi ilgą kailį, kuriam reikia nuolatinės priežiūros.

7. Havanos bišonas. Nors ši veislė Lietuvoje nėra labai populiari, šie šunys itin tiktų mažamečius vaikus auginančiai šeimai. Havanos bišonai yra vienintelė veislė, kurią gali didžiuotis „sukūrusi“ Kuba. Jie, nors ir reikalauja nuolatinio šukavimo, nesišeria, jų plaukai nesukelia alergijos. Šie šunys yra protingi, sargūs ir gerai elgiasi, tačiau pastaroji savybė gimsta dresuojant nuo mažo šuniuko. Havanos bišonai visur suspėja net ir su aktyviausiais šeimos nariais – jie stiprūs ir puikios sveikatos.
Havanos bišonas
8. Pudelis. Taip taip, tai tie patys šunys, kurių šeimininkai, rodos, kartais persistengia su įmantriais išskutinėjimais ir šukuosenomis. 
Pudelis

Tačiau jei nepritariate tam, kad šuo atrodytų kaip burbulų rinkinys ant keturių liaunų kojyčių, tai pudelis gali būti paprastas gauruotas šeimos šuo, draugiškas vaikams ir retai sukeliantis alergiją, nes menkai šeriasi.
Pudelis yra kantrus, lojalus, retai susierzinantis.

9. Karaliaus Karolio spanielis. Portalo discovery.com žurnalistai juokauja, jog jei šunys turėtų karalystę, šiems spanieliams greičiausiai tektų juokdario pareigos. 
Kavalieriaus karaliaus Karolio spanielis

Vis dėlto, šie šuneliai gali suminkštinti kiečiausias širdis. Jie nuotaikingi ir draugiški, be lašo agresijos ar susierzinimo.
Jie prisitaiko prie šeimos aktyvumo, maži šuniukai trokšta mokytis ir klauso savo šeimininko.
Dar vienas pliusas – tereikia vieno brūkštelėjimo šukomis per savaitę, kad šie šunys gerai atrodytų.

10. Prancūzų bulgogas. Šis šuo gyvūnų ekspertų apibūdinamas kaip „filosofiškas juokdarys“. Tai reiškia, jog šuo yra ir protingas, ir žaismingas, nuolat nusiteikęs žaisti. Nors tai itin socialūs šunys, jie nėra pernelyg triukšmingi. Jie yra lengvai prižiūrimi, stambių kaulų ir trumpo plauko šunys.
Prancūzų buldogas
Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)