Kulinarinis portalas „KitchenMag“ aprašė, kaip teisingai išrinkti mėsą šašlykui, kaip ją marinuoti, kepti bei užtikrinti, kad visi būtų sotūs ir laimingi.

Kaip teisingai išsirinkti mėsą šašlykui

Pirmas dalykas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis mėsą – jos išvaizda, nes nieko geriau kol kas nėra sugalvota. Net būdama žalia mėsa turi atrodyti gardžiai.

Idealiu atveju, ji turi būti sodrios raudonos spalvos. Dulksvas ir pilkšvas atspalviai byloja apie tai, kad mėsa ne pirmo šviežumo. Gleivės, kraujas, skystis ant mėsos taip pat liudija apie neaukštos kokybės produktą.

Spalvos sodrumas tikrai labai svarbu. Nepaisant to, kad mėsa turi būti ryškios spalvos, atspalvis neturėtų būti pernelyg tamsus. Kuo mėsa tamsesnė, tuo gyvulys yra senesnis, o rinktis vertėtų kuo jaunesnę mėsą.

Mėsa turi maloniai kvepėti. Jeigu aromatas jus atstumia, o iš išvaizdos mėsa atrodo lyg ir neblogai, neverta rizikuoti. Geriau paieškoti kažką labiau keliančio apetitą. Taip pat mėsa turi būti standi, o ne išglebusi.

Kokią mėsą rinktis?

Šašlyką galima gaminti beveik iš bet kokios mėsos. Geras marinatas ir gaminimo technika darostebuklus, taigi skaniai pagaminti šašlyką galima tiek iš kiaulienos, tiek iš vištienos.

Tačiau skirtingos mėsos rūšys turi tam tikrų skirtumų – žinant juos bus paprasčiau išsirinkti mėsą, kuri bus skaniausia būtent jums.

Visų šašlykų favoritu kol kas išlieka kiauliena. Būtent kiaulienos šašlykas būna pats sultingiausias ir gardus. Sprandinė, nugarinė ir kumpis – tai labiausiai tinkamos šašlykui dalys. Didžiausias pliusas: mėsa būna gardi net jei ją ruošia neprofesionalus kulinaras.

Jeigu mėgstate avieną – rinkitės mentę, tai geriausia dalis šašlykui. Šašlykas iš avienos mentės bus nepamirštamas.

Jautieną vertėtų apeiti ratu (jeigu kalbame ne apie brandintą mėsą), kadangi ši mėsa yra gana kieta. O štai į veršieną tikrai vertėtų atkreipti dėmesį – veršienos šašlykas yra labai švelnus ir greitai iškepa. Ypač skani veršienos išpjova.

Skanų šašlyką realu pagaminti ir iš vištienos. Geriausia rinktis vištienos kulšeles, o jei laikotės dietos – kepkite šašlyką iš vištienos filė.

Renkamės marinatą

Nuo marinato priklauso, kaip atsiskleis vienokie ar kitokie mėsos skoniai.

Actas ir vanduo

Klasikinis derinys, kuris niekada nenuvilia ir tinka bet kuriai mėsai. Tačiau jei jūsų turima mėsa kieta, vietoj vandens geriau naudokite gazuotą mineralinį vandenį, kuris mėsa suminkštins.

Kefyras

Kefyras – idealiai tinka marinuojant paukštieną ir veršieną. Jis padeda atskleisti švelnų mėsos skonį. O štai marinuojant kiaulieną arba avieną kefyre galima viską sugadinti – mėsa gali tapti dar riebesnė ir sunkiau virškinama.

Vynas

Originalus marinato pasirinkimas – vynas, kuris labiausiai tinka marinuoti kiaulieną ir avieną.

Citrinų sultys

Citrinų sultys nuo seno laikomos puikiu prieskoniu, tačiau jos absoliučiai netinka mėsai marinuoti. Tačiau jeigu susiruošėte ant grilio pakepti žuvį, citrinų sultys, praskiestos vandeniu, turi būti tarp pagrindinių ingredientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)