Padeda sumažinti nepasitenkinimą

„Iš viso yra visame mieste, tikiuosi, kad pastebėjote, penki tokie raudoni ženklai ir kiekvienas iš tų ženklų turi po vieną juokingą frazę: „Blogiau nei maratonas“, „Ir čia tvarko?“, „Visą miestą išrausė“, „O negalima naktį?“ ir dar vienas, kurį dabar pamiršau, bet manau, kad gyventojai prisimins“, – pasakoja Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Dovilė Ibianskaitė.

Pastaroji lentelė ironiškai klausia: „O būtina viską vienu metu?“. Kaip informuoja D. Ibianskaitė, šių lentelių autoriai yra buvę Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai Justas Šireika ir Jonas Navickas.

Gatvėje sutikti vilniečiai tikina, kad tokie ženklai išties džiugina, o pasirinkta komunikacija šiek tiek švelnina nepastenkinimą.

Vilniaus gatvių remontas

„Smagu. Nepadeda, bet smagu. Žaidimas gražus, bet duobių nuo to nemažėja ir nedaugėja, tiesiog džiugina“, – teigė Vilniaus miesto centre sutiktas vyriškis.

„Komunikacija visada yra sudėtingas dalykas. Aš linkęs suprasti, nes klausimas jautrus, todėl reikia suprasti ir žmones, ir valdytojus. Reikia darnos ir sutarimo. Valdžia girdi dėl to, kad reikia ir girdėti, ir daryti, iš abiejų pusių. Ir mes, kaip miesto gyventojai, turime suprasti savo miesto valdžią, o mūsų valdžia mus“, – pridūrė senjoras.

Nors gyventojai pripažįsta, kad ženklai džiugina ir yra įdomūs, atsiranda tokių, kurie užrašus lentelėse šiek tiek koreguotų, kad nepasitenkinimo būtų dar mažiau.

„Iš principo, su humoru yra reaguojama į miestiečiams keliamus nepatogumus. Dėl vieno, ko nesutinku, tai lentelės apie maratoną, nes lyg tai maratonas yra blogis. Tikrai šioje vietoje kategoriškai nesutinku, bet iš principo, kad yra atliepiama, kad yra keliami nepatogumai, tai tikrai taip. Sveikinu“, – svarstė kalbinta vilnietė.

Vilniaus gatvių remontas

Pasirodo, yra ir tokių, kurie šių ženklų pastebėti dar nespėjo, tačiau vertina palankiai.

„Žinokit, visiškai neturiu nuomonės, nes visų pirma, tai nemačiau, pats gyvenu Naujamiestyje, tai nelabai mačiau, kad kas ten kur būtų išrausta. Bet viskas, kas yra humoro pagalba tvarkoma, yra labai gerai“, – tikino vyriškis.

Kaip pasakoja D. Ibianskaitė, idėja apie šių ženklų kūrimą kilo iš to, ką patys savivaldybės darbuotojai ar jų artimieji patirdavo važinėdami Vilniaus gatvėmis, kai šios būdavo remontuojamos ir tvarkomos. Todėl, kaip teigia pašnekovė, nuspręsta saviironiškai, per humoro prizmę pažiūrėti į nepatogumus keliančią situaciją ir pastatyti ženklus, kurių iki šiol vilniečiai nebuvo regėję.

„Bet jų pagrindinė esmė yra ne ta, kad čia vėl kažkas yra trukdoma, vėl kažkokie nepatogumai, bet, kad tai yra didžiausi istorijoje Vilniaus miesto tvarkymo darbai. Mes tą patį esame ant ženklų parašę. Norime, kad žmonės šiek tiek pakentėtų. Prašome kantrybės“, – tvirtina savivaldybės atstovė.

Vilniaus gatvių remontas

Užkalnis: humoras – žingsnis teisinga kryptimi

Apžvalgininkas Andrius Užkalnis, kaip ir sutikti vilniečiai, šias savivaldybės komunikacines žinutes vertina palankiai. Pasak jo, savikritiškas humoras yra žingsnis teisinga kryptimi, „todėl, kad būtų blogiau, jeigu Vilniaus miesto valdžia tiesiog užsikastų į duobę ir sakytų, kad viskas pas mus tvarkoje ir mes užsiėmę ausis negirdime nieko, ką žmonės sako“.

„Kad ir kaip būčiau skeptiškas dėl daugelio Vilniaus savivaldybės komunikacijos aspektų, aš už šitą galiu tik pagirti, todėl, kad tai yra sakymas, kad mes bent jau girdėjome, ką jūs sakėte. Gerai, jūs skundėtės, kad mes viską darome paskutinę minutę, mes viską ir darome paskutinę minutę, nelabai ką apie tai padarėme, bet mes girdėjome, ką jūs sakote, atsiprašome. Mes kol kas dar nepasakėme, kad daugiau taip nebus arba kitą kartą pasistengsime geriau, bet bent jau išgirdome“, – sako A. Užkalnis.

Andrius Užkalnis

Savivaldybė neslepia, kad šiuo metu prioritetine tvarka stengiamsi sutvarkyti tas gatves, kuriomis važiuos NATO delegacijos, mat viso pasaulio dėmesys bus nukreiptas į Vilniaus miestą, todėl čia darbai intensyviausi. Apžvalgininko teigimu, nors gyventojų nuogąstavimai dėl darbų atidėliojimo iki paskutinės minutės, likus vos mėnesiui iki NATO viršūnių suvažiavimo, gal ir turi pagrindo, vis dėlto nereikėtų stebėtis.

„Buvusi Vilniaus valdžia arba buvęs meras puikiai žinojo, kada jis palieka pareigas, jis puikiai žinojo, kad įvyks NATO viršūnių susitikimas jau po to, kai jis bus palikęs pareigas ir čia kaip viename tokiame meme ir plakatėlyje rašo: it’s your problem now. Ta prasme, dabar jau tavo problema, nebe mano. Tad gal nereikėtų labai ypatingai dairytis į praeitį ir kalbėti, kad jeigu būtų užsiėmę kitais dalykais, o ne gatvių siaurinimu ar krūmų sodinimu, tai būtų buvę geriau. Tikriausiai, bet tiek to jau dabar“, – teigia jis.

Vilniaus gatvių remontas

Paneigia sklandančius mitus

Gyventojai lieja pyktį ne tik dėl skubotų darbų, bet reiškia ir nepasitenkinimą, kad viskas daroma tik dėl NATO suvažiavimo ir atvyksiančių svarbių svečių. Tačiau Vilniaus miesto valdžia miestiečius ramina.

„Kai kurių žmonių teigimu mes išasfaltuosime gatves tik dėl NATO, bet juk liks tos gatvės ir jomis galės vilniečiai toliau važinėti. Natūralu, kad dabar pirmiausia dėmesys buvo skiriamas būtent toms gatvėms, kurios bus naudojamos NATO Summit’o metu, bet vėliau bus asfaltuojama viskas ir toliau“, – pabrėžia D. Ibianskaitė.

Dovilė Ibianskaitė

Viešoje erdvėje netrūksta ir kitokių pasvarstymų. Neva dėl rekordinio masto remontų Vilniaus miesto gyventojai sumokės su kaupu – mokesčiai žiemos metu bus gerokai didesni, mat pinigai, kurių reikia taisymo darbams, savivaldybės ižde iš niekur neatsiranda.

„Čia labai įdomus mitas. Tikrai galiu nuraminti žmones – mokesčių nekelsime dėl to, kad dabar gatves išasfaltuosime. Tiesiog nematau net paaiškinamos logikos, kodėl taip būtų galima pagalvoti“, – patikina D. Ibianskaitė.

Savivaldybė atkreipia dėmesį, kad baigus tvarkyti pagrindines miesto gatves, remontai prasidės gyvenamuosiuose rajonuose, kur bus tvarkomi ir daugiabučių kiemai. Kaip anksčiau yra minėjęs miesto meras Valdas Benkunskas, šio sezono remonto darbai savivaldybei atsieis apie 40 milijonų eurų.