Tyrime dalyvavo du augalai – Epipremnum aureum (skindapai). Jie abu turėjo pakankamai saulės šviesos, buvo laistomi, tik su jais buvo elgiamasi kitaip. Pirmasis augalas augo neigiamoje aplinkoje, kur jį keikė. Antrasis augintas teigiamoje aplinkoje, kur buvo giriamas, rašo ijirt.org

Skindapas

Su vienu augalu, kurį pavadino Džeriu, tyrėjai bendravo bent valandą per dieną ir sakė jam gražius žodžius, tokius kaip „matydami tave žydint esame laimingi“, „būk sveikas“, „mes tave mylime“. Aplink augalą buvo kuriama meilės bei džiaugsmo aplinka, buvo perteikiama teigiama energija, jis buvo apsuptas kitų augalų.

Toje pačioje atviroje erdvėje, kurioje buvo pakankamai saulės šviesos, vandens, augo kitas augalas, vardu Tomas. Jis buvo izoliuotas nuo kitų augalų. Prie jo prieidavo vos kelis kartus ir pakeltu tonu su neapykanta bei agresija sakydavo tokius žodžius, kaip „nenaudingas augalas“, „tu kvailas“, „nežydėk“.

Augalai buvo stebimi nepertraukiamai keturias savaites.

Rezultatai akivaizdūs

Tyrėjai matavo kelis augimo parametrus, įskaitant daigumo greitį, augalo aukštį ir lapų dydį. Be to, sveikatos būklė buvo nustatoma pagal lapų spalvą, stiebą ir dėmes.

Per tą laiką abu augalai pakeitė savo formą, bet buvo matyti ir drastiški abiejų pokyčiai.

Džeris, girdėdamas pozityvius žodžius, peraugo Tomą.

Kalbant apie augimo, daigumo greitį, tai jis buvo žymiai didesnis giriamo Džerio nei Tomo, kuris bombarduotas neigiamais žodžiais ir blogomis emocijomis.

Džeris užaugo didesnis, jo lapų matmenys didesni.

Žvelgiant iš augalų sveikatos būklės pusės, Džeris buvo daug sveikesnis ir žalesnis už Tomą, turėjo tvirtesnį stiebą, o Tomo buvo plonas ir trapus.

Tomo lapuose buvo daugiau geltonų dėmių nei Džerio.

Štai dar keli tyrimai

Buvo atlikta daug tyrimų ir eksperimentų, kai tie patys augalai auginti trijuose skirtinguose kambariuose. Viename kambaryje augalui buvo sakomi malonūs žodžiai, antrame – šiurkštūs, o trečiame vyravo visiška tyla. Rezultatai parodė, kad augalai, kurie buvo veikiami gerų žodžių, užaugo labiau nei kiti du.

Dar vieną tyrimą, kuris truko 30 dienų, 2018-aisiais metais atliko švedų įmonė „Ikea“. Kampanija buvo skirta informuotumui apie patyčias didinti. Du augalai auginti identiškoje aplinkoje visais atžvilgiais, išskyrus vieną. Prie vieno augalo buvo paleisti balso įrašai, kurie jį gyrė ir guodė, o prie kito nuolat sklido šiurkštūs žodžiai. Neigiamų emocijų patyręs augalas pradėjo vysti, o komplimentų sulaukęs vešėjo.

Štai Saliamono salose, kurios susideda iš šešių pagrindinių ir daugiau nei 900 mažesnių Okeanijos salų, esančių į rytus nuo Papua Naujosios Gvinėjos, gajus mitas, kad kai vietiniai gyventojai nori nukirsti didžiulį medį, kas jiems yra sunki užduotis, atlieka ypatingą medžio prakeikimą. Susirinkę prie medžio ima šaukti ir sakyti bjaurius žodžius. Dėl šios neigiamos energijos medis po kelių dienų miršta ir pats nukrenta ant žemės (rašė „Daily Times“, 2018 m.).

Akivaizdu, kad žodžiai tikrai turi galios, tad jei norime, kad mūsų namai ir sodai kvepėtų, žydėtų bei žaliuotų, negailėkime jiems pagyrų ir gerų žodžių.