„UK Therapy Rooms“ bendraįkūrėjas, klinikinis psichologas dr. Daniel Glazer teigia, kad holistinės streso valdymo strategijos apima fizinę, emocinę, socialinę ir psichinę žmogaus gerovę. Jis išskiria, kad ypač efektyvios holistinės streso valdymo strategijos yra sąmoninga meditacija, joga, sportas, sveika mityba ir miego režimas.

„Nedideli aplinkos pokyčiai taip pat atlieka svarbų vaidmenį – šviesa, garsas ar net temperatūra veikia mūsų emocinę gerovę. Tyrimai rodo, kad daug laiko gamtoje praleidžiantys žmonės dažniau pasižymi geresne emocine ir fizine sveikata. Įrodyta, kad kambariniai augalai mažina stresą. Tačiau svarbu, kad kiekvienas tai pritaikytų sau asmeniškai pagal individualius poreikius“, – sako D. Glazer.

„Uk Therapy Rooms“ atrinko 5 augalus, kurie geriausiai padeda sumažinti įtampą. Įrodyta, kad šie augalai mažina stresą ir pagerina žmogaus savijautą.

1. Levandos
Levandos

Svajingu kvapu garsėjančios levandos yra puikus augalas miegamajame. Jos ne tik mažina stresą, bet taip pat gerina ir miego kokybę. Levandos yra paprastai užauginamos, ypač tose vietose, kur netrūksta saulės, pavyzdžiui, ant palangės. Levandos pradeda žydėti vėlyvą pavasarį ir džiugina savo spalva ir aromatu visą vasarą. Levandos ne tik patraukliai atrodo, bet ir gali tapti raminančia arbata prieš miegą.
2. Mėtos
Mėtos

Įrodyta, kad šis aromatingas ir nuotaikingai žalias augalas padidina budrumą ir gerina trumpalaikę atmintį. Geriausia mėtas laikyti virtuvėje, kurioje jos ne tik pagyvins aplinką, bet ir galės būti naudojamos arbatai virti – visai kaip ir levandos.
3. Ramunėlės
Ramunėlės

Nors esame įpratę ramunėles matyti lauke, jos taip pat sėkmingai gali būti auginamos ir kambaryje, o vešlesnės romėniškos jų veislės pagyvins namus ir šaltesniais mėnesiais. Įrodyta, kad saldžiai kvepiančios ramunėlės gerina ne tik nuotaiką, bet ir atmintį. Be to, ramunėlių arbata pasižymi raminančiu poveikiu, todėl puikiai tinka miego kokybei pagerinti.
4. Jazminai
Jazminų sodas

Galime rasti įvairių šios saldžiai kvepiančios gėlės variacijų, nuo baltų iki rausvų ir švelniai geltonų žiedų. Ar tai bus vijokliniai vasariniai jazminai, ar šaltojo sezono krūmeliai – jie visi džiugina žvaigždės formos žiedynais ir svaiginančiu kvapu, kuris padeda atsipalaiduoti ir sumažinti nerimą. Jazminas geriausiai tinka svetainėje ar skaitymo kambaryje, kuriame netrūksta šilumos ir saulės spindulių.
5. Rozmarinas
Rozmarinai

Nors pirmiausia rozmarinas vertinamas dėl savo prieskoninių savybių, jis taip pat naudojamas aromaterapijoje dėl savo gaivinančio medienos kvapo. Rozmarinui augti reikia daug saulės šviesos, todėl geriausiai jam tiks augti ant palangės virtuvėje. Rozmarino lapeliai ištisus metus gali būti naudojami valgiams gardinti, tačiau įrodyta, kad pakanka vien rozmarino kvapo, kad šis sumažintų kortizolio lygį.