Per audrą traukia prie jūros

Specialistė pastebi tendenciją: klaipėdiečius ir miesto svečius vis dažniau į pajūrį traukia ne saulėtas oras, o audra. „Nors dažniausiai skelbiama, kad per audrą reikėtų likti namuose, mūsų gatvės net užsikemša nuo automobilių srauto, važiuojančių pažiūrėti jūros per uraganą. Ypač rudeniop tai tampa tikra atrakcija miestiečiams“, – tikina Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė.

Nebijantiems vėsesnio vandens ir vėjo, rudenį galimos ir vandens pramogos. „Nemaža dalis žmonių atkeliauja iš kitos Lietuvos dalies gaudyti vėjo ir bangų. Kaitavimas, irklentės, banglentės – visa tai laukia Klaipėdoje ne tik vasarą“, – pažymi R. Savickienė.

Jos žodžius patvirtina irklenčių bei banglenčių mokyklos įkūrėjas ir instruktorius Averjanas Asočakovas. Jo teigimu, vandens pramogų sezonas irklentininkams ir banglentininkams Klaipėdoje trunka nuo 3 iki 6 mėnesių, priklausomai nuo to, kiek ilgai lepina orai. Visgi tinkama apranga leidžia šia laisvalaikio pramoga mėgautis bene ištisus metus.

A. Asočakovas atkreipia dėmesį, kad išmokti valdyti irklentes nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti – šiomis vandens pramogomis mėgaujasi net vaikai. „Geras instruktorius plaukti irklente išmoko greitai ir saugiai, tad nesvarbu, vaikas tai, ar suaugęs, svarbiausia – noras. Mokytis galima pradėti nuo tokio amžiaus, kai vaikas pats pakelia irklą. Banglentes valdyti taip pat nesunku, o Klaipėda yra geriausia vieta Lietuvoje mokytis plaukti banglente“, – pažymi A. Asočakovas ir priduria, kad besidominčių vandens pramogomis skaičius nuolat auga.

A. Asočakovas

Tarp dar neatrastų vietų – ir nardymo šachta

R. Savickienės teigimu, mieste gausu ir puikiai žinomų traukos objektų – atsinaujinęs Jūrų muziejus su įspūdingomis kolekcijomis bei akvariumu, delfinariumas, daugybė teatrų ir renginių – ir lankytojams dar neatrastų ar naujai susikūrusių. Šiemet savo veiklą pradėjo Muziejus 39/45, pasakojantis apie Antrojo pasaulinio karo laikotarpį Klaipėdoje. Taip pat klaipėdiečiams neseniai duris atvėrė atsinaujinusi alaus darykla, kurioje ne tik vyksta degustacijos, bet ir galima pamatyti alaus virimo procesą.

Viena mėgstamiausių šeimos pramogų vietų neabejotinai taps taip pat neseniai atidarytas modernus baseinas su vienintele Lietuvoje nardymo šachta. „Kartais pajuokaujame, kad tai yra mūsų antrasis delfinariumas, nes šachta yra stiklinė, ir kiti baseino lankytojai gali stebėti narus. Bet šiai pramogai reikia turėti naro pažymėjimą arba nerti su patyrusiu specialistu“, – atkreipia dėmesį R. Savickienė.

Atnaujintas Jūrų muziejus

Nenauja, bet ne visiems lankytojams žinoma vieta – Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Anot Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorės, čia galima ne tik pasigrožėti pačiais įvairiausiais augalais, bet ir dalyvauti organizuojamose edukacijose, sužinoti apie nuodingus augalus Lietuvoje.

„Be to, Kalvystės muziejuje su žymiuoju muziejininku Dionyzu Varkaliu galima pasigaminti prūsiškų papuošalų, o Mažosios Lietuvos istorijos muziejus siūlo paragauti legendinės Klaipėdos virtuvės. Turbūt kiekvieną edukacijos dalyvį nustebins senovinė kafija, kurią gėrė Klaipėdos krašte. Ir net desertus miestiečiai valgė tokius, kuriuos ragaudavo pasaulio primadonos“, – tikina R. Savickienė.

Nematyta Klaipėda


Vaikams – atskiras turas po miestą

Specialistė tikina, kad ypatingas dėmesys skiriamas ir mažiesiems klaipėdiečiams. Pernai visi miesto antrų-penktų klausių mokiniai gavo specialias knygeles, skirtas susipažinti su miestu.
„Norime jauniesiems klaipėdiečiams žaismingai ir įdomiai pristatyti miesto istoriją, todėl paruošėme lipdukų knygeles su specialiu maršrutu, kad kiekvienas pradinukas pasivaikščiotų po miestą ir susipažintų su jame esančiais objektais. Informacija pateikiama žaismingai, vaikiškai, kad ją būtų lengva įsiminti. Siekiame, kad mažiesiems neatrodytų, jog pagrindiniai objektai mieste yra prekybos centrai ar pliažai. Bandome formuoti pažintį su miestu nuo pat mažų dienų“, – atkreipia dėmesį R. Savickienė.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovės teigimu, mažieji kartu su tėvais, nepaisydami prastesnio oro, vaikštinėja po miestą, aplanko skulptūras ir paminklus, kurių Klaipėdoje yra daugiau nei 200. Jei oras vėsokas, bet nelyja, klaipėdiečiai mielai važinėja dviračiais. Dviračių takų Klaipėdos mieste yra daugiau nei 100 km, o turintys daugiau laiko gali keliauti iki Nidos, Šventosios, ar į Šilutės kraštą.