Agurkas turguje traškus ir šviežias gali išsilaikyti kiek daugiau nei 3 dienas, tačiau suvyniojus jį į plastikinę plėvelę, jis tokiu išliks žymiai ilgiau. Šis paprastas pavyzdys paaiškina vis spartėjantį plastikinių maisto pakuočių naudojimo augimą, kuris, kaip prognozuojama, kitais metais taip išaugs, jog prilygs 370 mlrd. dolerių rinkai.

Turint omenyje šiuos skaičius, nenuostabu, kad tai, kaip žmonės perka ir vartoja maistą, daro apčiuopiamą poveikį vandenynams. Devynios iš dešimties Vandenyno apsaugos departamento surinktų paplūdimiuose atliekų yra susijusios su maistu ir gėrimais. Maisto pakuotės ir toliau išlieka antra labiausiai paplitusia šiukšle per kasmetinius paplūdimių valymus. Šiemet šį atliekų sąrašą papildė ir plastikinės šakutės, peiliai ir šaukštai.

Be maisto pakuočių paplūdimiuose buvo surinkta ir daugiau nei 3,7 mln. pavienių plastikinių atliekų, tokių kaip plastikiniai šiaudeliai, plastikinis vyniojimo popierius, buteliai, vienkartinių kavos puodelių dangteliai ir plastikiniai maišeliai bei lėkštės. Išimtimi laikomos nuorūkos, kuriose taip pat yra plastikiniai filtrai.

„Cigarečių nuorūkos yra atskira problema ir kiekvienais metais nuorūkų surenkama daugiausiai – jos laimi šias lenktynes. Tarp populiariausių paplūdimiuose randamų atliekų, dauguma jų nėra perdirbamos. Kalbant apie vandenynų gelbėjimą nuo plastikų, vertėtų toliau plėtoti perdirbimą, o tai gana greit tampa sudėtingu sprendimu”, – sako vyriausiasis vandenyno apsaugos tarnybos mokslininkas George Leonard.

Plastiko atliekos

Kaip rašoma nationalgeographic.com, pernai surengta paplūdimių valymo akcija sutraukė daugiau nei milijoną žmonių. 120 šalių paplūdimiuose jie surinko daugiau nei 10,5 mln. kilogramų atliekų. Valymo metu buvo surinkta daugiau nei 69 tūkst. žaislų, daugiau nei 16 tūkst. prietaisų, taip pat šviestuvų, dirbtinė plastikinė eglutė, garažo durys bei kasos aparatas.

Vandenyno apsaugos departamentas vykdo išplėstinę paplūdimiuose surinktų atliekų duomenų analizę ir ieško globalių modelių, kurie padėtų spręsti šią pasaulinę problemą. Anot G. Leonard, savanorių skaičius, kurie kasmet susiburia tvarkyti paplūdimių, yra tikrasis įrodymas, jog vandenynų tarša yra didelė problema, kuria yra susirūpinę žmonės: „Savanorystė yra gyva ir labai sveikintina. O didėjantis pasipiktinimas vandenynų tarša yra tikras žmonių motyvatorius.”

Šių metų paplūdimių valymas numatytas rugsėjo 21-ąją dieną.