DELFI tęsia patarimų tvaresnei ir sveikesnei gyvensenai straipsnių ciklą. Feisbuke esančios grupės „Zero waste Lietuva” narių paprašėme, jog šie pasidalintų savo idėjomis bei patirtimis su kitais, kaip kiekvienam iš jų sekasi pritaikyti kasdienybėje beatliekę filosofiją „Zero waste”.

Šį kartą „Zero waste” puoselėtojos Gabrielė ir Julija pasidalino patarimais ne tik kaip apsipirkinėti, jog namuose susidarytų kuo mažiau pakuočių atliekų, tačiau kuo pakeisti vonioje ir virtuvėje įprastas priemones – tokias kaip dezodorantas, kempinė ar indų ploviklis.

Gabrielė Kisieliūtė: Mano atveju viskas prasidėjo gan seniai, kai pirma pradėjau domėtis ekologija: kosmetika, maistu, buitinėmis priemonėmis. Pamėgau eksperimentuoti su kosmetika, dėl to gan išsamiai susipažinau su grynomis medžiagomis: aliejais – kokosų, lazdyno, migdolų ir pan., eteriniais aliejais, moliais, įvairiomis sudedamosiomis medžiagomis iš kurių yra daroma kosmetika.
Plastikiniai maišeliai

Stengimasis vengti šiukšlių kažkaip atėjo natūraliai, tiesiog supratau, kad mes labai neatsakingai elgiamės išmesdami šiukšles, maždaug taip, kaip mažas vaikas išmestų šiukšlę ant gatvės, tik mes savo išmestų šiukšlių nematom, sumokam už jų išvežimą ir tai tarsi pateisina mus. Vis dar ieškau būdų kaip galėčiau pakeisti kai kuriuos gyvenimo įpročius, kad atsisakyčiau išmetamų pakuočių arba bent jau plastiko.

Vadovaujuosi tokia taisykle „stengtis, bet neperspausti savęs”. Manau, galima kardinaliai viską pakeisti, bet gerai yra keisti po truputį išsiugdant naują įprotį. Man tai dabar gyvenimo būdas ir vis naujas atradimas-pasiekimas.

Kokie tie pasiekimai? Kosmetikoje: neseniai atradau kietą šampūną – pribloškė kaip tai gerai, kondicionieriaus tiesiog atsisakiau, jei reikia pasidarau prieš plovimą aliejaus kaukę. Veidui plauti naudoju: veido muilą ryte ir vakare, taip pat naudoju veido šveitiklį, kurį jau kelerius metus darausi pati iš gasulo molio, vandens ir eterinio aliejaus. Po prausimosi ant veido purškiu gėlių vandens, o nuo jo likusius stiklinius buteliukus vėliau panaudoju, pasidarau namų kvapą sau ar draugui.

Daugkartiniai makiažo padeliai

Veidą dažniausiai tepu aliejumi, nors šiuo metu (žiemą ir pavasarį – DELFI) grįžau trumpam prie veido kremo. Jei darausi makiažą, vėliau jį nusivalau su daugkartiniais kosmetiniais padeliais – jų yra ir pirkti, ir pati jų pasidarau – sušlapinu juos ir užlašinu argano aliejaus. „Tvarios” dantų pastos dar ieškau, viena, kurią išbandžiau, netiko. Bandysiu ir „tvarų” dantų siūlą. Dezodorantą taip pat gaminuosi pati – geriausias, kokį esu naudojusi – losjonas ir aliejus.

Apsipirkimus stengiuosi planuoti, kad būčiau pasiruošusi savo maišelių. Naudoju plastikinius maišelius, kurių mano kambariokai vis vien prikaupia, ir kuprinę ar krepšį. Atsisakiau pirkti pieno produktų ir mažiau vartoju cukraus – labai sumažėjo išmetamų pakuočių kiekis. Daugiau perku iš vietinių gamintojų, ūkininkų. Saldžių gėrimų neperku visai. Jei ir perku ką nors pakuotėse, stengiuosi, kad tai būtų stiklainis ar pakuotė, kurią vėliau galėčiau panaudoti.

Daugiau vaikštau pėsčia, mažiau važiuoju mašina. Turiu vandens buteliuką – stiklinį, nuolatos papildomą. Stengiuosi pirkti mažiau rūbų, bet geriau iš retesnių dizainerių, žinoma, atkreipiu dėmesį, kokia prekės ženklo politika dėl atliekų.

Apsipirkinėjimas

Julija Burokaitė: Pokyčiams įkvėpė „Zero waste Lietuva” feisbuko grupėje įkeltas vaizdo įrašas apie Lufa aegyptiaca rūšies augalą, kuris yra auginamas kaip agurotis, tačiau jam prinokus ir jį išmirkius vandenyje jis tampa lyg kempinė. Sutarėme su močiute išmėginti jo auginimą, tad šį pavasarį pirksiu sėklas ir bandysim jas pasodinti šiltnamyje. Beje, internete užsisakiau jau iš šio augalo pagamintas kempines, pažiūrėsiu, kaip naudosis jos, o vėliau ir kitiems galbūt patarsiu.

Pati gaminuosi epiliacinę cukraus pastą. Ingredientai:

1 stiklinė cukraus,
2 valgomieji šaukštai vandens,
1,5 valgomojo šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių,
1 arbatinis šaukštelis druskos.

Paruošimo būdas: visus ingredientus sudėkite į puodą ir užvirkite. Kai masė įgaus gelsvai rudą atspalvį, pradėkite maišyti. Maišydami virkite apie 8 minutes arba tol, kol mišinio konsistencija pasidarys tarsi sirupo, o cukraus kristalai bus visiškai ištirpę.

Lufa aegyptiaca

Šį namuose gamintą depiliacinį vašką galima naudoti dviem būdais. „Skystasis“ būdas – dar šiltą, bet ne pernelyg karštą, vašką užtepkite ant medžiaginės juostelės ir ją lipniąja puse prispauskite prie odos. Šiek tiek palaikę staigiu judesiu nuplėškite kartu su nepageidaujamais plaukeliais.

„Kietasis“ būdas – palaukite, kol vaškas sukietės. Tuomet paėmę į rankas jį šiek tiek „paminkykite” – konsistencija turėtų būti panaši į plastilino. Plonu sluoksniu prilipdykite prie odos prieš plauko augimo kryptį ir staigiu judesiu nuplėškite palei plauko augimo kryptį. Beje, tą patį gabalėlį galite naudoti vėl ir vėl, o tam, kad geriau liptų, užteks jį pašildyti mikrobangų krosnelėje.

Gaminuosi ir naminius ploviklius. Sodą galima naudoti kaip indų ploviklį, sumaišius su obuolių actu. Pavasarį prisirinkau gerą lėkštę pernykščių kaštonų, pamirkiau vandenyje, supjausčiau, sumaliau mėsmale, užpyliau 5 litrais šilto vandens ir palikau. Vanduo iškart papilkėjo, o po kelių savaičių pasidarė rūgštus. Pamaišius jis putoja. Gaiviam namų kvapui naudoju eterinius aliejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)