Opuncijos genties kaktusai naudojami ir maisto gamyboje, tai pakankamai paplitusi kaktusų rūšis, o gentį sudaro apie 250 kaktusų. Kaip rašoma weforum.org, Meksikoje šie augalai žinomi kaip raktas, atrakinantis duris į naują, tvarų biokuro gamybos šaltinį.

„Žaliasis auksas” pigesnis už įprastus degalus

Rogelio Sosa López yra ūkininkas iš Zitácuaro miesto, kuris gamina tortilijas. Kaip ir daugelis ūkininkų, Rogelio visada buvo pasiruošęs ieškoti naujų būdų, kaip galėtų sumažinti savo veiklos sąnaudas ir sutaupyti. Bendradarbiaudamas su kolega Antonio Rodríguez, R. S. López pradėjo eksperimentuoti su Nopales kaktusu – jį supjaustę vyrai kaktusą fermentuodavo ir taip gamindavo biokurą, kad galėtų sumažinti įprastas kuro sąnaudas.

Sumaišius Nopales kaktusą su mėšlu, proceso metu kaktusas susiskaido į metaną ir vandenį. R. S. López ir A. Rodríguez atlikę bandymus ir pamatę rezultatą, nusprendė įkurti „Nopalimex“ – įmonę, kuri orientuojasi tik į energijos ir kuro gamybą iš „žaliųjų šaltinių”.

Nuo 2016-ųjų metų įmonė biodujomis aprūpina žemės ūkio mašinas, o dabar „Nopalimex“ tiekia degalus į Zitácuaro miesto valdžios institucijas, kuriose kuras yra naudojamas institucijų transporto priemonių parke. Kaina už vieną tokių degalų litrą siekia tik 0,65 JAV dolerio arba 12 pesų, o tai yra maždaug trečdaliu mažesnė kaina nei standartinio benzino ar dyzelino.

Kaktusai

Biokuras iš maisto produktų

Kviečiai, cukranendrės ir sojos pupelės yra vieni iš dažniausiai auginamų augalų, naudojamų biokuro gamyboje. Pastarieji ne ką mažiau naudojami ir maisto gamyboje.

Apie 80 proc. pasaulio sojų auginama JAV, Brazilijoje ir Argentinoje. JAV sojų auginimui yra skirta 34,4 mln. hektarų žemės, kur užauginama apie 108 mln. tonų produkto per metus. Sojos yra naudojamos įvairiuose maisto produktuose – tofu, padažuose ir naudojamos kaip mėsos pakaitalais. Jos taip pat labai svarbi gyvulių pašaro dalis, o sojų vaidmuo biodegalų gamyboje taip pat didėja.

Tačiau sojos pupelių auginimo vietų kūrimas lėmė miškų naikinimą, nykstančių laukinių gyvūnų perkėlimą ir katastrofiškus vietinių gyventojų gyvenimo būdo sutrikdymus. Per pastaruosius 11 metų Brazilijos centriniame Cerrado rajone sojos gamybai buvo paskirtas plotas, prilygstantis Velsui.

Todėl Nopales kaktusai turi daug strateginių pranašumų, palyginti su įprastais biodegalų gamybai auginamais augalais.

Kaktusai

Kaktusai naudojami ir kaip alternatyva plastikui

Pirmiausia, šie kaktusai nėra taip plačiai naudojami maisto ir gėrimų pramonėje, todėl padidėjusi kaktusų paklausa dėl biokuro gamybos, nesukeltų didelio maisto produktų kainų pokyčio. Be to, opuncijos genties kaktusai gali lengvai nukonkuruoti soją biokuro gamybos srityje, o tai gali sumažinti maisto kainas, kuriose yra naudojamos būtent sojos.

Taip pat šie kaktusai naudojami ir kaip alternatyva plastikui. Mokslininkė Sandra Pascoe iš Atemajac universiteto Meksikoje panaudojo Nopales kaktuso sultis naujos plastikinės medžiagos gamybos pagrindui.

Sulčių sudėtyje yra monosacharidų ir polisacharidų, kurie gali būti derinami su glicerinu, natūraliais vaškais ir proteinais, tam, kad būtų sukurtas skystis, kuris vėliau pavirsta į plastinius lakštus. Skirtingai nuo įprasto plastiko, toks plastikas, pagamintas iš kaktusų sulčių, natūraliai suyra aplinkoje, vadinasi, gali būti kompostuojamas. Tai dar viena alternatyva galinti padėti kovoti su plastiko atliekų tarša pasaulyje.