Seka tėvo pėdomis

Šiandien tikrai retas atsimena Kanados aplinkosaugos aktyvistės Severn Cullis-Suzuki kalbą, nuskambėjusią dar 1992-aisiais metais Jungtinių Tautų viršūnių susitikime, Aplinkos ir plėtros konferencijoje, Rio de Žaneire. Tuo metu, būdama vos 12-os metų, Severn stojo prieš į konferenciją susirinkusius delegatus ir savo kalba pasauliui tapo žinoma, kaip „mergaitė, kuri 5 minutėms nutildė pasaulį”.

Būtent taip pavadintas ir vaizdo įrašas, kuriame buvo nufilmuota visa, prieš 27 metus pasakyta S. Cullis-Suzuki kalba. 2008-aisiais metais „Youtube” pasirodęs vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas milijonus kartų, o dabar jo peržiūrų skaičius viršija 32 mln. Būdama 9-erių S. Cullis-Suzuki su bendraminčių grupele įkūrė Vaikų Aplinkosaugos Organizaciją (angl. Environmental Children's Organization – ECO). Severn organizaciją įsteigė tam, kad vaikai ir paaugliai galėtų mokytis ir mokyti kitus apie aplinkosaugos problemas, vyraujančias pasaulyje.

S. Cullis-Suzuki dėmesys planetą alinančioms negerovėms gali būti sietinas su jos tėvu – David Takayoshi Suzuki, taip pat garsiu, japonų kilmės aplinkosaugos aktyvistu. Severn tėvas išgarsėjo ne tik dėl savo mokslinės veiklos bei darbo CBC televizijoje, bet ir dėl aktyvios kritikos valdžios atstovams, kurie nesiima veiksmų, reikalingų apsaugoti aplinką bei kovoti su klimato kaita.

S. Cullis-Suzuki

„Esu tik vaikas, esu pikta, bet nesu akla!”

Tam, kad galėtų nuvykti į JT konferenciją Rio de Žaneire ir pasakyti savo pasiruoštą kalbą, S. Cullis-Suzuki turėjo ieškoti paramos – rinkti pinigus iš žmonių, norėjusių prisidėti prie jaunos mergaitės ir jos bendražygių iniciatyvos.

Jau 1992-aisiais S. Cullis-Suzuki kalbėjo apie tas pačias problemas, apie kurias šiandien kalba ir G. Thunberg – klimato kaita, gyvūnijos bei augalijos įvairovių išsaugojimas, nesuvaldoma tarša, socialinis teisingumas bei visų svarbiausia – valstybių vadovų neveiksnumas.

„Šiandien atvykusi čia, neturiu jokių slaptų kėslų. Aš kovoju už savo ateitį. Prarasti ateitį, tai ne tas pats, kas pralaimėti rinkimus ar kelis taškus akcijų biržoje. Šiandien čia kalbu už visas ateities kartas.

<...> Šiandien girdime apie gyvūnus ir augalus, kurie nyksta – dingsta amžiams. Svajoju kada nors gyvenime pamatyti dideles laukinių gyvūnų bandas, džiungles ir atogrąžų miškus, pilnus paukščių ir drugelių, tačiau dabar galvoju, ar visa tai egzistuos, kai norėsiu tai parodyti savo vaikams? Ar būdami mano amžiaus jūs turėjote jaudintis dėl šių mažų dalykų?

Jei nežinote, kaip visa tai ištaisyti, prašau, jūsų – nustokite tai naikinti toliau!

<...> Nors esu tik vaikas, tačiau suvokiu, kad jei visi karui ir ginklavimuisi skirti pinigai būtų išleisti kovai su skurdu ir aplinkosauginių problemų sprendimų paieškoms, pasaulis taptų žymiai geresne vieta gyventi. Mokyklose, net darželiuose, jūs mokote mus, vaikus, kaip reikia tinkamai elgtis.

Mokote mus, kad nereikia pyktis su kitu, kaip spręsti sudėtingas situacijas, mokote mus gerbti kitus, susitvarkyti, jei viskas ką palikome po savęs – tik betvarkė. Mokote mus neskriausti kitų gyvų sutvėrimų, mokote mus dalintis ir nebūti godžiais. Tačiau kodėl patys darote visus šiuos dalykus, kurių vaikams liepiate nedaryti?”, – prieš 27-erius metus JT viršūnių susitikime kalbėjo Severn.

Kas sekė po to?

Paauglės pasakyta kalba sulaukė viso pasaulio dėmesio, o praėjus metams Pekine S. Cullis-Suzuki gavo JT aplinkos programos „Global 500 Roll of Honour” apdovanojimą. Taip pat 1993-aisiais, būdama 13-os Severn išleido knygą visai šeimai pavadinimu „Pasakyti pasauliui”, kurioje paauglė aprašė žingsnius, kurių vertėtų imtis, norint prisidėti prie aplinkosaugos. Nuo to laiko Severn dirbo JT Žemės chartijos komisijoje, o 2002 metais tapo JT generalinio sekretoriaus Kofi Atta Annan specialiosios patarėjų grupės nare.

G. Thunberg ir D. Suzuki

Jeilio universitete S. Cullis-Suzuki baigė ekologijos ir evoliucijos biologijos bakalauro studijas, o Viktorijos universitete įgijo etnobotanikos magistro laipsnį. Dar studijuodama Severn ir toliau atkakliai rengė įvairias aplinkosaugines akcijas, kuriomis siekė informuoti visuomenę apie klimato pokyčius, susijusius su tarša bei skatino žmones pasirinkti tvaresnį gyvenimo būdą.

Vėliau Cullis-Suzuki kartu su tėvu vedė laidą vaikams apie gamtą bei aplinkosaugą, kuri buvo rodoma per Discovery Kids kanalą. Dabar Severn su savo vyru ir dviem sūnumis gyvena Ramiojo vandenyno Vakarų pakrantės salyne Haida Gwaii. Čia ji studijuoja Haida kalbą bei kuria serialą apie pirmąsias pasaulio tautas bei vandenynų taršos problemas. Ji taip pat yra savo tėvo David Suzuki fondo valdybos narė, tarptautinės Žemės chartijos tarybos narė bei Haida Gwaii mergaičių šveitimo fondo narė.

Severn iki šiol keliauja po pasaulį ir kalba tvarumo bei aplinkosaugos temomis. Nuo pat mažumės iki šiandien aktyvistę ypač domina asmeninis žmonių įsitraukimas, kasdieniai pasirinkimai bei atsakomybė, kai yra kalbama apie klimato kaitą ir kitas aplinkosaugines bei ekologines problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)