Sudėliok biudžetą ir laimėk šaunius prizus

Manančius, kad lėšas švietimo sričiai ar įvairioms kitoms reikmėms paskirstytų racionaliau, kviečiama išmanioje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt suplanuoti savąją valstybės biudžeto versiją. Suskubus tai padaryti iki gruodžio 17 d., galima laimėti „Apple AirPods“ ausines bei išorines baterijas.

Jei valstybės biudžetą dėliotų mokytojai

Sudėlioti savo biudžeto versiją naujojoje aplikacijoje jau pabandė ir Trakų rajono Rūdiškių gimnazijos mokytojai. Į aplikaciją jie sako žiūrėję kaip į smagią pramogą ar žaidimą, bet atlikę praktinę užduotį pasisėmė ir naujų įžvalgų apie lėšų skirstymą valstybėje.

Valstybės biudžeto dėliojimu susidomėjusi Rūdiškių gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Zita Bartkevičienė pastebėjo, kad daromi netgi labai maži lėšų skirstymo pokyčiai gali sugriauti visą biudžeto kaladę.

„Pabandžiau kai kurių sričių ar reikmių finansavimui pridėti po vieną papildomą procentą ar vos vieną šimtąją procento, tačiau pamačiau, kad tada suyra visas biudžetas, – įspūdžiais dalinosi pedagogė. – Atrodo, tai tokie nedideli pokyčiai, tačiau net ir jie gali visiškai išbalansuoti numatytą biudžetą – juk tada atsiranda lėšų trūkumas.“

Mokytoja neslėpė, kad jei turėtų galimybę valstybės biudžetą sudėlioti savaip, labiausiai norėtų didinti švietimo sektoriui skiriamas lėšas: mokytojų atlyginimams, jų profesiniam švietimui ir kompetencijų ugdymui, mokymo priemonėms.

„Lėšos, skirtos švietimo sektoriui, labai dažnai yra investuojamos į mokyklų „sienas“, tačiau taip pat norėtųsi, kad daugiau lėšų būtų skiriama mokymo priemonėms ir mokomajai medžiagai įsigyti, – mąstė Z. Bartkevičienė. – Pagal dabartinę išklotinę yra akivaizdu, kad apie švietimo reikmes yra mąstoma, tačiau norisi, kad tų lėšų būtų skiriama šiek tiek daugiau.“

Sudomino ir gimnazijos klasių moksleivius

Išmaniąją aplikaciją išbandė ne tik Trakų rajono Rūdiškių gimnazijos mokytojai, bet ir 10-11 klasių moksleiviai. Pastarieji su džiaugsmu įsitraukė į praktinę užduotį, tačiau liko nustebę, kad padidinus lėšų vienam valstybės sektoriui, kiti sektoriai nukenčia.

Ši žaidimo forma pateikiama užduotis, pasak mokytojų, moksleivius skatina domėtis ir mąstyti apie tai, kad kiekvieno mokesčių mokėtojo indėlis į valstybės biudžetą yra svarus ir prisidedantis prie visuotinės gerovės.

„Moksleiviams yra naudinga susipažinti su valstybės biudžeto sudarymu ir puiku, kad per žaidybinę forma paliečiamos tokios rimtos temos. Tai, be kita ko, didina piliečio įsitraukimą į valstybės gyvenimą“, – komentavo Z. Bartkevičienė.

Sudėliokite savo biudžetą

Pabandyti sudaryti savo valstybės biudžeto versiją galite ir jūs – perskirstykite valstybės išlaidas ir pajamas, o tada palyginkite su Finansų ministerijos parengtu 2024 metų valstybės biudžeto projektu.

www.sudeliokbiudzeta.lt aplikacijoje rasite informaciją apie tai, kiek lėšų valstybė šiemet surinks iš gyventojų, verslų ir kitų organizacijų sumokėtų mokesčių bei kam vėliau šias pajamas padalins. Turėsite nuspręsti, o kaip gi išlaidas svarbiausioms gyvenimo sritims, turėdami galimybę, paskirstytumėte jūs.

Iki gruodžio 17 dienos aplikaciją išbandžiusiems burtų keliu atiteks „Apple AirPods“ belaidės ausinės bei išorinės baterijos.