Savo nuomonę išreikšti dabar galite sudėliodami savąją valstybės biudžeto versiją. Išmaniojoje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt valstybės skiriamas lėšas įvairioms sritims dalykite taip, kaip jums atrodo teisingiausia, o tada palyginkite su Finansų ministerijos parengtu 2024 metų biudžeto projektu. Dalyvaudami taip pat turite progą laimėti šaunių prizų – belaides „Apple AirPods“ ausines ir 3 vnt. išorinių baterijų.

Valstybės biudžetas socialinių darbuotojų akimis

Kam išlaidų krepšelį sumažintų, o kam padidintų, susimąstė bei aplikaciją www.sudeliokbiudzeta.lt jau išbandė ir su pažeidžiamomis visuomenės grupėmis dirbantys socialiniai darbuotojai. Vienas jų – su jaunimu bei ilgalaikių bedarbių socialinių įgūdžių ugdymu ir grįžimu į darbo rinką dirbantis Kasparas Vaičelis.

Aplikaciją išbandžiusiojo teigimu, kitų metų biudžetas labai nenustebino – jis sako šį „pyragą“ panašiai ir įsivaizdavęs. Visgi dalyvis pastebi, kad valstybės pajamos ir išlaidos čia pateikiamos labai paprastai ir kiekvienam suprantamai, todėl tai gali būti puiki edukacinė priemonė.

„Smagu, kad valstybės lėšų skirstymas čia pateikiamas aiškiu diagramos formatu. Manau, vyresnių klasių moksleiviams tai galėtų būti puiki ugdomoji priemonė, – sako su jaunimu dirbantis K. Vaičelis. – Jaunuoliams dažnai atrodo, kad valstybės kapšas yra neišsemiamas, o ši aplikacija parodo, kad jis visgi yra baigtinis. Dėliok kaip nori – vis tiek negalėsi viršyti tos sumos.“

Pats K. Vaičelis visgi tvirtina valstybės biudžeto lėšas linkęs skirstyti šiek tiek kitaip, nei numatyta Finansų ministerijos. Nors išbandžius aplikaciją jo akys pirmiausia krypo į socialinės apsaugos ir užimtumo sritis, pašnekovas visgi teigia, kad labiausiai lėšų trūksta švietimo sektoriui. Ši sritis, pasak jo, turėtų tapti prioritetinė.

Pinigų – visad maža

Vis dėlto socialinis darbuotojas pažymi, kad kiekvienas valstybės biudžetą mato savaip. O valstybė visgi turi įgyvendinti tai, ką jau yra numačiusi – tai, pasak jo, atsispindi ir biudžete.

„Pinigų žmonėms visada bus mažai, – šypsosi pašnekovas. – Socialinių pašalpų gavėjas norės didesnių pašalpų, o auginantis vaikus norės, kad prioritetizuojama būtų švietimo sritis. Kad ir kaip valstybė tuos pyrago gabalėlius sudėliotų, kitas galbūt perdėliotų visai atvirkščiai. Tačiau Vyriausybė yra išsikėlusi savo prioritetus ir turi įgyvendinti tai, ką prisižadėjo rinkėjams. Tad dirbame su tuo, ką turime.“

Sudėliojus biudžetą laukia prizai

Finansų ministerijos pristatytas įrankis leidžia pabandyti savarankiškai sudėlioti valstybės biudžetą ir palyginti, kaip jis skirtųsi nuo tikrojo ateinančių metų biudžeto. Sudaryti savąją 2024 metų valstybės biudžeto versiją, perdėliojant įvairioms sritims skiriamas lėšas, galite aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt.

Be to, dabar išbandę smagiąją programėlę galite gauti ir vertingų prizų. Visi, kurie savo biudžeto versiją sudėlios iki gruodžio 17 d., turės išskirtinę galimybę laimėti „Apple AirPods“ belaides ausines ir 3 vienetus išorinių baterijų.