Šventinės kelionės jau prasideda

„Novaturo“ pažintinių kelionių skyriaus vadovė Lilijana Degutytė pasakoja, kad kelionėmis lietuviai mėgaujasi ne tik per pačias Kalėdas ar Naujuosius metus.

„Galėčiau sakyti, kad jau keletą metų kaip ryškios ne tik kalėdinių kelionių tendencijos, – ir iki Kalėdų, nuo lapkričio pabaigos iki gruodžio vidurio, klientai noriai vyksta į Kalėdoms pasiruošusius miestus. Ypač populiari Vokietija – Niurnbergas, Drezdenas, Berlynas. Taip pat populiari Austrijoje esanti Viena. Siūlome pažintinę kelionę lėktuvu savaitgaliui, – galima pamatyti, kaip pasipuošusi Viena, kokios ten tradicijos ir kaip gražiai ji atrodo. Kad žmonės jau metai iš metų vyksta švęsti Kalėdų ir Naujųjų metų, tikrai nieko nenustebinsiu. Populiarios šeimos kelionės į Laplandiją. Visi nori vykti pas Kalėdų Senelį. Na, ir, žinoma, mėgstami Europos miestai, tokie, kaip Praha, Viena, populiaru švęsti kruize Baltijos jūra, – vardija L. Degutytė. – Žmonėms patinka sutikti Naujuosius plaukiant ilgiausia upe – Nilu. Taip pat populiaru vykti į Madeirą, Kapadokiją, aplankyti Stambulą – vietų, kur sutikti Naujuosius metus ir Kalėdų šventes, yra apstu.“
Lilijana Degutytė

Pašnekovė pastebi, kad lietuviai dažniausiai renkasi Europos miestus, kur laukia tiek pažintinės kelionės, tiek slidinėjimo kurortai. Ir nors lietuviai jau planuoja keliones gerokai anksčiau, anot kelionių organizatoriaus atstovės, tik dabar sumanę keliauti per šventes dar gali spėti pasirinkti kryptį.

„Gera žinia, kad po kelias ar keliolika vietų vis dar turime, tačiau tiems, kas nori vykti su šeima į Laplandiją, patarčiau suskubti, turime tik keletą likusių vietų. Žmonės perka bilietus per išankstinius pardavimus, šeimos su vaikais planuoja atostogas. Tiems, kas nori praleisti šventes kone populiariausiose miestuose – Paryžiuje arba Romoje, patarčiau suskubti, net liko tik po keletą vietų. Jei norite vykti į Krokuvą ar Prahą, irgi yra likę nedaug vietų. Man atrodo, jau tokia tendencija, kad apie Kalėdas ir Naujuosius metus žmonės prisimena iki jų likus mėnesiui. Patarčiau – suskubkite, pasižiūrėkite, vietų dar yra, galite suspėti, tik nepasilikite paskutiniam momentui“, – primena L. Degutytė.

Pašnekovė neslepia, kad paskutinę minutę sumanius kur nors vykti kelionę teks rinktis ne kur norite Jūs, bet ten, kur dar bus laisvų vietų, o jų per pačias šventes jau gali ir nelikti.

Romoje laukia Didžioji vakarienė, muzika, šokiai ir šypsenos

Lietuviai sutikti Naujuosius mėgsta ir Romos mieste. Kelionių vadovas Rolandas Pupinis ir pats jau ne vienus metus ten sutinka metų sandūrą.

Roma šventinį laikotarpį pradeda gana anksti, net yra oficialus laikas – gruodžio 8 diena, skirta Nekaltajam Mergelės Marijos Prasidėjimui, ir iki pat sausio 6-osios, iki Trijų Karalių tęsiasi tas šventinis laikotarpis. Roma – amžinasis miestas, į Romą veda tūkstančiai kelių, traukia galybė keliautojų – tai matyti aikštėse, restoranuose, ir visa tai labai atsispindi Naujųjų išvakarėse, Šventojo Silvestro dieną – gruodžio 31-ąją. Lietuvos keliautojai mėgsta Romą, nes Naujųjų Metų šventimas ten ypatingas, jis atliepia net keletą patirčių. Visų pirma – tai gastronominė patirtis, Didžioji vakarienė, vadinamoji cenone. Be abejonės, atidarytos bažnyčios, muziejai, gatvėje vyksta įvairiausi renginiai, gausu kitų specifinių Romos tradicijų“, – vardija, R. Pupinis, kas laukia Italijos sostinę aplankiusių svečių.

Pašnekovas sako, kad Roma yra lyg dvi valstybės – tai Italijos sostinė ir nepriklausoma Vatikano valstybė, esanti Romos mieste, tad Naujuosius keliautojai gali švęsti net dviejose valstybėse. Vykstantiems į Romą lietuviams pašnekovas rekomenduoja dalyvauti Didžiojoje vakarienėje.

„Kas esate buvę Italijoje, kam patinka Italija, turbūt esate girdėję ar susidūrę su itališkomis vakarienėmis – jos susideda iš daug patiekalų. Didžioji vakarienė vainikuoja itališką valgymo tradiciją – yra gausybė patiekalų: užkandžiai, antrasis patiekalas, kiti valgiai, saldumynai, vakarieniaujama net keletą valandų. Galiausiai, kai jau išmuša dvyliktą valandą, valgoma lęšių sriuba su dešra. Čia turbūt sunkiausias iššūkis, nes jau esi prisivalgęs per tas tris valandas, bet būtina suvalgyti šią sriubą, nes ji neša sėkmę. Lęšiai – ir pinigai, ir laimė “, – ko tikėtis Naujųjų naktį per itališką vakarienę, įvardija pašnekovas.


R. Pupinis pasakoja, kad šventinę nuotaiką kuria ne tik patiekalai bei tradicijos, – Didžiosios vakarienės metą lydi ir muzika, o švęsti mėgstantys italai ir patys mielai užsisako tokių vakarienių restoranuose, tad turistai tuo taip pat turėtų pasirūpinti iš anksto.

Fejerverkų – į Madeirą, slidinėti – į Zakopanę

Kelionės per didžiąsias metų šventes, anot L. Degutytės, dovanoja naujų pojūčių, atradimų, mat neretai Kalėdos asocijuojasi tik su gausiais valgiais.

„Smagu, kai galime ne tik pavalgyti, bet ir atrasti, susipažinti. Pavyzdžiui, lėktuvu nuvykus į Madeirą. Kaip žinia, 2006 metais Madeira buvo patekusi į Gineso rekordų knygą dėl įspūdingiausių fejerverkų, nes jie leidžiami ne tik Funšalyje, bet ir iš vandenyno, ir iš Porto Santas salos. Tai įspūdingas reginys, kurio kitu metu Jūs nepamatysite. O visi mes norime fejerverkų, norime šventiškos dvasios. Tiems, kurie pageidauja neilgos kelionės, nori pakeliauti autobusu, pasiūlyčiau vykti į Zakopanę, – Jūs ne tik atšvenčiate Naujuosius metus, paragaujate lenkiškų patiekalų, o jie labai sotūs, bet ir paslidinėjate, nuvykstate į terminius šaltinius, į pirtis. Įsivaizduokite – ne tiek toli važiuoti, bet kiek įspūdžių! Kitiems metams linkiu įspūdžių, įdomių patirčių“, – skirti laiko potyriams kviečia L. Degutytė.