„Šalis, kur šilta visą žiemą, – Egiptas. Skrydžiai į Egiptą vis dar vyksta ir tikrai labai populiaru ten važiuoti per vaikų atostogas. Mūsų žvaigždė – Turkija, ten skrydžiai prasidėjo jau nuo kovo 26-os dienos, Turkijoje dabar 22–23 laipsniai šilumos, oras labai minkštas, tikrai nepalyginamas su esančiu Lietuvoje. Be abejo, lietuvių labai pamėgta ir Tenerifė, ir Madeira, iš kur pati neseniai grįžau“, – O. Belova vardija, kur jau galima lepintis šiltais saulės spinduliais.
Visgi jūrų vandenys dar neįkaitinti tiek, kad maudytis būtų galima lyg šiltą vasarą.
„Novaturo“ rinkodaros vadovė sako, kad šiuo metu labiau dominuoja maudynės baseine, išskyrus
Egiptą ir Tenerifę. Nors užsigrūdinę lietuviai vargu ar nesiryžtų pasimėgauti jūros bangomis.

„Manau, kad, luktelėjus dar keletą savaičių, Viduržemio ar Egėjo jūra, priklausomai nuo regiono, kurį Turkijos kurortą pasirinksite, jau bus gerokai šiltesnė. Madeiros krantus skalauja Atlanto vandenynas, ten visą laiką yra apie 19–20 laipsnių šilumos“, – sako O. Belova.
Pasak pašnekovės, atlikti tyrimai rodo lietuvių pomėgį keliauti į užsienio šalis bent du kartus per metus. Viena kelionė metuose skiriama ramiai pailsėti – pasimėgauti baseinais, paskaityti knygas. Antroji metų kelionė, kaip teigia apklaustieji, skirta šaliai pažinti, leistis į ekskursijas.

„Norėčiau akcentuoti, kad net pasirinkus tokias atostogų vietas, kurios mums asocijuojasi su ramiu gulėjimu prie jūros, kad ir Egiptą ar Turkiją, tai yra labai turtingos istorijos šalys, visą laiką galima užsisakyti ekskursijų ir pažinti šalį nuo A iki Z“, – pašnekovė pasakoja apie šalis, tinkamas ilsėtis tiek ramiai, tiek aktyviai su visa šeima.

Be abejo, norint keliauti tenka planuoti ir išlaidas. O po Rusijos išpuolio prieš Ukrainą kelionių kainos pakito poilsiautojams nepalankia linkme.

„Jos labiausiai kilo dėl padidėjusių degalų kainų. Tiesa, kainos keitėsi labai skirtingai, pagal tam tikras kryptis. Kad ir kaip norėčiau pasakyti, kad jos žemesnės, nei buvo, deja, taip nėra. Reikia įvertinti, kad tiek Egiptas, tiek Turkija buvo stipriai nukentėjusios dėl COVID-19, jos vis dar bando atsigauti, tad kainų išlyginimo procesas tebevyksta. Šiuo metu į Turkiją galima nuskristi maždaug už 300 eurų žmogui – tai septynių dienų atostogų išvyka. Kalbant apie vaikus, skaičiuojame skirtingai – pvz., Egipte iki 12-os metų gali būti apgyvendinami kartu su tėvais kambaryje. Be to, galima pasirinkti du sujungtus šeimyninius kambarius. Nenoriu spekuliuoti kainomis, tad geriausia kreiptis į kelionių organizatorių ir tikrai bus parinktas pats optimaliausias sprendimas“, – pataria O. Belova.

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė, Olga Belova
Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė sako, kad skirtingi keliautojai renkasi skirtingas šalis. Vieniems labai patogu naudotis užsakomaisiais reisais iš Lietuvos – nereikia sukti galvos, kaip viską organizuoti. Visgi yra keliautojų, kurie domisi išties tolimomis tiek geografine, tiek kultūrine prasme šalimis.

„Tai ir ta pati nuostabioji Madeira, kur galima puikiai suderinti ir pažinimą, ir laisvalaikį, ir gerą maistą. Kita kryptis – Tenerifė. Labai džiaugiamės, kad Azija jau atvira, ir lietuviai, kaip ir kiekvieną pavasarį bei rudenį, stengiasi pabėgti prie labai šiltos jūros bei pasimėgauti lepiu poilsiu ar kultūriniu pažinimu. Šių metų išskirtinumas – labai daug lietuvių keliavo į Jungtinių Arabų Emyratus. Be to, ir Afrikos vandenyno salos be galo patrauklios ir populiarios tarp mėgstančių lepinimąsi bei egzotiką – Seišeliai, Maldyvai ir kitos“, – dalijasi Lietuvos turizmo rūmų prezidentė.

Anot Ž. Gavelienės, tiek pavieniai keliautojai, tiek keliautojai su šeimomis turi platų pasirinkimą. Pagal prognozes, Turkija visuomet lauks ją pamėgusių turistų, kurie nori pasimėgauti puikiomis ir ramiomis atostogomis, tačiau ne mažiau maloniai pailsėti galima ir Graikijos salose – Kretoje, Korfu, Santorine ar kitose puikiose vietose. Beje, pašnekovė rekomenduoja nukeliauti į Madeirą – ją ir pati pamėgo.

„Ilgą laiką užsidariusi Australija ir Naujoji Zelandija atsivėrė turistams, nors dar yra kai kurios šalys, reikalaujančios, kad atvykę turistai pasidarytų kovido testą. Visos šalys lengviau priima vakcinuotus pagal visą schemą. Krypčių tikrai labai daug; iš tų šalių, kurios niekada nebuvo užsidariusios, kurios priimdavo visus turistus, tai Madeira ir visas Kanarų salynas. Pirmos dvi populiariausios kryptys vienareikšmiškai bus Turkija ir Graikija, o toliau jau geografija labai plati“, – sako Ž. Gavelienė.

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė priduria, kad po pandemijos ribojimų sugrįžo ir dar viena galimybė
keliauti – kruiziniai laivai.

„Matome, kad jau yra didelis susidomėjimas plaukioti po Graikijos salas. Išplaukti iš Bahamų taip pat įdomu“, – papildo pašnekovė.

Atostogų šalių pasirinkimas išties platus, tad Ž. Gavelienė sako, kad atostogas reikia planuoti iš anksto, kalbėtis su kelionių organizatoriais bei netaupyti sveikatos draudimui kelionių metu, mat pandemija atsitraukė, tačiau ji dar nėra išnykusi.

Kaip teigia O. Belova, namų darbai prieš kelionę būtini, ypač keliaujant su vaikais.

„Visų pirma reikia labai aiškiai sau įvardyti, ko tikimės iš kelionės ir kiek sutinkame sugaišti laiko skrydžiams, persėdimams arba laukimui. Pavyzdžiui, į Turkija skrydis trunka 2,5–3 valandas ir jau esi prie baseino ar jūros. Į Madeirą ar Tenerifę gerokai ilgesni skrydžiai, jie trunka virš 5 valandų. Tam, kad nebūtų nusivylimo ar nepatenkintų lūkesčių, ypač keliaujant su mažais vaikais, viską reikia apgalvoti ir aptarti šeimoje. Antras dalykas – šeimoje svarbu aptarti, kaip tėvai ir vaikai įsivaizduoja atostogas: ar jos bus aktyvios, ar eisite į ekskursijas, o gal tingiai gulėsite prie baseino. Tai labai svarbu įvardyti ir įvertinti. Pagal kriterijus, pritarsiu Žydrei, kelionių organizatoriai vienareikšmiškai parinks geriausią variantą“, – į ką būtina atkreipti dėmesį dar iki kelionės, vardija O. Belova.

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Ž. Gavelienė sako, kad pavasario atostogomis kai kurie žmonės pasirūpino dar prieš metus. O. Belova priduria, kad jei per šias Velykas norite keliauti, dabar kelionių organizatoriai gali pasiūlyti kelionių tik Lietuvoje.