Keliones pagal matytus filmuose vaizdus planuojantys žmonės pasisemti idėjų gali iš „Kino karavano“ repertuaro.

Keliauti kviečia ir paskui kiną

Kino pavasario“ vykdomasis direktorius Konradas Kazlauskas sako, kad žiūrovus kviečia ne tik ieškoti egzotikos.

„Visų pirma žiūrovus kviečiame pakeliauti Lietuvoje ir susirasti miestą, kuriame vyksta „Kino karavano seansai. Šiais metais yra apie 20 skirtingų miestų, kur galima žiūrėti filmus lauke, o atvykus į seansus kviečiame nukeliauti į įvairiausias pasaulio šalis. Šiais metais rodome populiariausius „Kino pavasario“ filmus, kurių premjeros įvyko pavasarį. Tai kviečiame, pavyzdžiui, nuvykti į Aziją – Korėjos filmus „Metas išeiti“, į Turkijos nuostabų saulėtą kurortą su filmu „Po saule“, į Prancūziją, Paryžių su filmu „Kitų žmonių vaikai“, – įvardija kelias kelionių kryptis pašnekovas.

Anot K. Kazlausko, net ir jaunas lietuvių kino kūrėjas pasiūlys kelione jūra ir vandenynais.

Konradas Kazlauskas

Filmų padiktuotos kryptys tampa vis populiaresnės: kaip nenusivilti

„Novaturas“ komunikacijos vadovės Miglė Bielinytė sako, kad jai patinka kelionės į vietas, kurias matė kino filmuos. Tokios kelionės patinka ir jos pažįstamiems žmonėms, apie tokį kelionių krypties pasirinkimą pašnekovė sako girdinti ir iš kelionių gidų.

„Žmonės įvardija, kad matė gražius Turkijos, Balio, Barselonos, Paryžiaus, Juodkalnijos vaizdus – nori keliauti ten. Tai vienas būdų planuoti savo keliones, aišku, dažnai kalbama apie kažkokį konkretų objektą – gamtinis, kultūrinis, – sako pašnekovė. – Neįvardinčiau vieno dominuojančio, tai labai priklauso nuo tuo metu labai populiaraus filmo ar serialo. Kaip pavyzdys, ir Lietuvoje mes turėjome tokius serialus kaip „Černobylis“, „Stranger Things“, tuo metu paskatino keliones į Lietuvą. Aišku, ir tie patys lietuviai norėjo pamatyti objektus, nors, atrodo, jie iki to egzistavo, tačiau serialai paskatino lankyti. Dar norėčiau paminėti, kad žmonės, norėdami pamatyti tas vietas, turi išankstinius lūkesčius – važiuosiu tuo metu, kai važiuoja dauguma. Tada susiduria ir su eilėmis, ir truputį nusivilia, kad tenka su kitais pasistumdyti belaukiant, tai, jei tik yra galimybė, geriau neplanuoti tuo metu, kai visi vyksta, bet iš anksto pasiplanuoti keliones, tuomet ir kainos pasiūlymai geresni, yra ir kitų pridėtinių verčių“.

Pašnekovė sako, kad kartais žmonės sako, kad pamatę kine vietą ir į ją nuvykę tą matytą vietą išvysta visai ne tokį vaizdą, kokio tikėjosi, tad prieš kelionę taip pat reikėtų apgalvoti savo lūkesčius ir pasverti, kad filmas ir realybė dažnai skiriasi. Būtent dėl to, anot M. Bielinytės, norintiems keliauti į filmuose matytas vietas patariama į kelionę žvengti plačiau, kad kelionės tikslas nebūtų tik vienas pasirinktas objektas.

„Pasiimkite iš kelionės žymiai daugiau, susiplanuokite keletą dienų kur tas objektas bus vienas iš lankomų, bet galima patirti žymiai daugiau“, – sako kelionių organizatorių atstovė.

M. Bielinytė sako, kad kelionių kryptis vis dar diktuoja ir senesni filmai, tokie, kaip „Vicky Cristina Barcelona“, „Paplūdimys“.
Miglė Bielinytė

Kino industrijos atstovai atranda puikias vietas

Kino industrijos atstovai pirmiausia kuria scenarijų, tuomet ieško vietos, kur filmuoti. K. Kazlauskas sako, kad nutinka ir taip, kad keičiasi filmo pastatymo vieta, o vieną tokių filmavimui naudotų salų yra aplankęs ir pats.

„Pavyzdys buvo „Liūdesio trikampis“, kuris sulaukė didžiulio susidomėjimo tiek žiūrovų Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Iš pradžių filmas planuotas filmuoti Tailande, tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių filmavimas buvo perkeltas į Graikijos salas. Šį birželį ir pats lankiausi keliose „Liūdesio trikampio“ filmavimo vietose. Pastebime, kad kūrėjų filmai egzotinėse šalyse, tolimuose pasaulio kraštuose, kelia susidomėjimą. Ir dabar sudarydami kitų metų festivalio programą matome, kad filmų iš saulėtų ir karštų paplūdimių tiktai bus ne ką mažiau. Iš esmės geras kinas, jo žiūrėjimas didelėje kino salėje, sėdint prieš didelį kino ekraną, tai mus savotiškai nuskraidina į kitas kultūras, kitas pasaulio šalis“, – įvardija pašnekovas.

Pataria atlikti namų darbus

Tiems, kurie mėgsta keliauti, anot M. Bielinytės, reikia atlikti savotiškus namų darbus – įvertinti laiką, kada norima keliauti, susikurti savotišką atostogų scenarijų, ką dar įdomu aplankyti be norimo objekto, skirkite laiko pačiam kelionės planavimui.

„Jei norite aplankyti kitą vasarą, jau šią vasarą galima planuoti savo kelionę. Jei norite aplankyti žiemą – būtų ta pati rekomendacija iš anksto planuoti. Geras patarimas yra lūkesčių valdymas ir mano pagrindinis patarimas, kada tas geras laikas keliauti, tai labai rekomenduoju plačiau žiūrėti į tą kelionę, išlipant iš stereotipinių nusistatymų apie tam tikras kryptis. Šią vasarą pastebime, kad žmonės išlipa iš stereotipinio Turkijos, kaip krypties vertinimo. Turime tą įvaizdį, kad Turkija, tai atostogos prie baseino, nerūpestingos šeimų dienos, bet iš tiesų turime susidomėjimą žymiai platesne Turkija – ir darbostogų kryptis, ir vandens sportų mėgėjų kryptis, ir norinčių į kalnus, gamtą, norinčius švęsti tam tikras šventes, išleistuves. Ir žmonės dalinasi tuo“, – pasakoja M. Bielinytė.

Pašnekovė sako, kad pasidomėjus bet kuria kryptimi, atmetus stereotipus ir skyrus laiko panagrinėti, ką norisi nuveikti per atostogas, galima susikurti puikias atostogas bet kuriame pasaulio kampelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją