Rūšiavimas yra viena svarbiausių veiklų, kuria kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos saugojimo ir taršos mažinimo. Rūšiuojant atliekas, jos nepatenka į sąvartynus, o yra perdirbamos ar panaudojamos energijai išgauti, todėl mažiau teršia mūsų aplinką. Tad kiekvieno mūsų indėlis – labai svarbus”, – apie rūšiavimo svarbą kalbėjo S. Rasalė.

Tačiau kasdien rūšiuojant buityje susidarančias atliekas, daugelis gyventojų neretai sudvejoja: į kurį konteinerį reikėtų išmesti vienas ar kitas išrūšiuotas atliekas.

„Trys spalvoti konteineriai mums visuomet primena, jog į žaliąjį keliauja stiklo pakuotės ir atliekos, į mėlynąjį – popieriaus ir kartono pakuotės, o į geltonąjį konteinerį patenka daugiausia skirtingų atliekų: plastikinės, metalinės ir kombinuotos – daugiasluoksnės – pakuotės”, – tikina pašnekovė.

Antrinės žaliavos

Dažniausios rūšiavimo klaidos

Bene dažniausiai pasitaikanti rūšiavimo klaida – panaudotų popierinių rankšluosčių bei servetėlių išmetimas į popieriui skirtus konteinerius. Deja, tačiau tokios atliekos nėra rūšiuojamos ir popierinius rankšluosčius reiktų mesti ne į popieriaus, bet į bendrą komunalinių atliekų konteinerį.

Dar viena į popieriaus ar plastiko rūšiavimo konteinerį neturinti patekti atlieka – sauskelnės. Šios atliekos turėtų būti šalinamos irgi į komunalinių atliekų konteinerį. Dokumentų segtuvų su metalinėmis dalimis taip pat negalima mesti į popieriui skirtą rūšiavimo konteinerį. Tokius segtuvus reiktų išmesti į komunalinių atliekų konteinerius.

Neretai pasitaikanti klaida – TetraPak pakuotės išmetimas į popieriui rūšiuoti skirtą konteinerį. Sulčių, pieno ar kitų gėrimų TetraPak pakuotes reiktų išmesti į plastiko konteinerį, nes šios pakuotės daugiasluoksnės. Dantų šepetėliai ir skutimosi peiliukai, deja, bet nėra rūšiuojami ir jų mesti į plastiko, geltonąjį konteinerį negalima – šias atliekas reiktų pašalinti į komunalinių atliekų konteinerį.

Kartu su plastikinėmis pakuotėmis į plastiko konteinerį reiktų mesti ir visas metalines konservų pakuotes. Stiklainius reiktų mesti į stiklo konteinerius, tačiau stiklainių dangtelius reiktų rūšiuojant išmesti į plastikui skirtą konteinerį.

Rūšiavimo konteineriai

Sudužus veidrodžiui ar porceliano, krištolo, keramikos gaminiams jų nevalia mesti į stiklui rūšiuoti skirtus konteinerius. Tokias išvardytas atliekas bei televizorių ekranus, namų langų stiklų paketus ar automobilių stiklus derėtų gabenti į stambiagabaričių atliekų aikšteles, esančias kiekvienoje apskrityje.

Pakeitus perdegusias lemputes naujomis, senųjų mesti į stiklui skirtą konteinerį negalima – tokias atliekas kaip senos lemputės, baterijos ar kitas smulkias elektronikos ar elektros atliekas galima išmesti į specialias gamintojų ir importuotojų įsteigtas elektros atliekų priėmimo vietas, kurios dažnai būna įrengiamos ir didesnėse parduotuvėse.

Ne tik tokias smulkias, bet ir didesnes elektros ir elektronikos atliekas nemokamai galima priduoti į savivaldybių įsteigtas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Atliekos

Plauti ar neplauti?

„Nors vyrauja mitas, kad rūšiavimui ir perdirbimui tinkamos tik išplautos pakuotės, tačiau tai nėra tiesa. Tobulėjant technologijoms, rūšiavimas mums tampa vis paprastesne veikla, tad plauti pakuočių ar nulupti etikečių nebereikia. Svarbiausia, jog iš pakuočių nebėgtų skysčiai, galintys konteineryje užteršti kitas švarias pakuotes”, – teigia S. Rasalė.

Taigi, prieš metant pakuotes į rūšiavimo konteinerius, jų išplauti nėra būtina, jei galite išskalauti – išskalaukite, tačiau būtinai išpilkite iš stiklainių ar įvairių plastikinių indelių bei butelių juose esančius skysčius ar maisto likučius.

Pakuotėse paliktos organinės atliekos ne tik užteršia kitas rūšiavimo konteineryje esančias antrines žaliavas, tačiau pūva ir skleidžia nemalonų kvapą.