Galvos skausmas gali būti susijęs su stuburo problemomis

Konsultacijų kompetencijų vadovė, masažo meistrė Jurga Stravinskienė teigia, kad žmonės su stuburo skausmais susidurdavo visais laikais. Skirtumas tas, kad seniau skausmai prasidėdavo dėl pernelyg sunkaus fizinio darbo, o dabar – dėl fizinio krūvio nebūvimo.

„Nugaros skausmai dažniausiai prasideda dėl nevisai tinkamų įpročių. Pavyzdžiui, kalta gali būti netaisyklinga sėdėsena, kurios pats žmogus nė nejaučia, tačiau organizmas ilgainiui pradeda į tai reaguoti. Tokiu būdu vieni raumenys tampa pernelyg įtempti, kiti – daugiau nei reikia atpalaiduoti. Jei raumuo įsitempia, tai kraujagyslės, kurios jį maitina, susiploja ir tokiu būdu nebepatenka pakankamai kraujo bei deguonies. Dėl šios priežasties gali pradėti skaudėti galvą“, – nurodo specialistė.

Anot pašnekovės, nuolatinė netinkama kūno padėtis, netaisyklinga laikysena, pernelyg didelis fizinis krūvis arba visiškas jo nebuvimas – priežastys, kurios turi įtakos lėtiniam skausmui, kuris gali būti ne tik nugaros, tačiau ir galvos.

SPA terapijos meistrė Jurga Stravinskienė

Pačiam mankštų ir sporto programos geriau nesusidarinėti

J. Stravinskienė pasakoja, kad įtakos lėtiniams skausmams gali turėti ir stresas bei nuolatos jaučiama įtampa.

„Jei stresas yra lėtinis ir užsitęsia, jis gali sukelti galvos skausmą. Dėl šios priežasties svarbu į skausmą žvelgti kompleksiškai: spręsti problemą reikėtų bendrai, keičiant gyvenimo būdą, stengiantis išvengti įtemptų situacijų“, – įsitikinusi specialistė.

Susidūrus su lėtiniais skausmais masažo meistrė pataria nepanikuoti. Pasak jo, neretai galvojama, kad nugarą skauda tik dėl sėdimo darbo ir žmogus pradeda itin intensyviai sportuoti. Tai – klaida.

„Visai nesportavus ir vieną dieną pradėjus tą daryti itin intensyviai organizmas tik patirs stresą. Rekomenduočiau pirmiausia išsiaiškinti lėtinio skausmo priežastį. Jei jau pavyko tai padaryti, verta reguliariai pradėti lankytis mankštose ir masaže. Žinant skausmo priežastį specialistai galės greičiau ir efektyviau padėti“, – pabrėžia konsultacijų kompetencijų vadovė.

Specialistė nurodo, kad pasitaiko atvejų, kuomet žmogui skauda stuburą, tačiau problema, pavyzdžiui, pėdose. Todėl, norint sau padėti, svarbiausia išsiaiškinti, kodėl nugarą ar galvą apskritai skauda.

Priemonės, kurios padės nugalėti lėtinį skausmą

J. Stravinskienė pasakoja, kad kovojant su skausmu padėti gali masažas. Anot jos, tai – puiki priemonė, kuri padeda net tik atsipalaiduoti, tačiau ir mažina skausmą. Vis tik, masažas, nors ir naudingas bei vertingas, ilgalaikės naudos neduos, jei žmogus ir toliau nejudės bei nesimankštins.

„Aktyviai keisti gyvenimo būdą turėtų pats žmogus. Geriausia, jei specialistas parodytų tam tikrus naudingus pratimus bei pamokytų juos daryti taisyklingai. Tuomet dar labiau pagerinti situaciją gali ir masažas. Jo tikslas – padaryti tai, ko negali mankšta. Kartais reikia raumenį gerai „išmaigyti“, suaktyvinti tam tikrus taškus“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, norint atsikratyti lėtinio skausmo, padėti gali ir kvėpavimo pratimai. Tačiau viską svarbu daryti taisyklingai.

„Svarbu pasitikėti specialistais. Nepatariu pratimų daryti savo nuožiūra, paieškojus mankštos vaizdo įrašų socialiniuose tinkluose. Žmogus dažniausiai daro tokius pratimus, kurie jam išeina lengvai. Tačiau jei viskas pavyksta paprastai, dažniausiai tai reiškia, kad pratimai neturės norimo teigiamo rezultato. Verčiau nueiti pas kineziterapeutą, nusifilmuoti jo rodomus pratimus bei pradėti juos daryti pačiam namuose“, – sako masažo meistrė.

Taip pat J. Stravinskienė rekomenduoja kuo daugiau laiko praleisti lauke. Būvimas gryname ore, anot jos, gerina plaučių veiklą, padeda geriau jaustis.

Žinant skausmo priežastį padėti tampa paprasčiau

Masažo meistras Tadas Stonkus sako, kad jį visada labai nudžiugina klientai, kurie atėję jau žino, kodėl jiems skauda nugarą ar galvą.

„Pirmasis masažas klientui – lyg susipažinimas. Jį rekomenduočiau rinktis klasikinį, viso kūno. Svarbu suprasti, kad iškart skausmo priežasties galima ir neidentifikuoti, todėl rimtai kenčiant nemalonius pojūčius, prieš apsilankant pas masažuotoją, verta nuvykti pas gydytoją“, – teigia pašnekovas.

Jau žinant skausmo priežastį, anot specialisto, galima kombinuoti skirtingus masažus: klasikinį, sportinį, tik tam tikros kūno dalies.

Masažo meistras Tadas Stonkus

„Kiekvieno kliento situacija – individuali. Norint pasiekti teigiamų rezultatų, žinoma, vieną kartą masaže apsilankyti neužteks. Patarčiau pradžioje masaže lankytis 2–3 kartus per savaitę. Turėtų užtekti 10 apsilankymų ciklo. Vėliau masažą galima retinti, apsilankant kas keletą mėnesių“, – informacija dalinasi jis.

Kuomet žmogaus raumenys tampa atpalaiduoti, specialistas aiškina, masažas gali tapti papildoma priemone, kuri padės ne tik kūnui, tačiau ir psichologinei jo būklei. Juk masažo metu žmogus atsipalaiduoja bei patiria teigiamų emocijų.

Pataria ieškoti aktyvaus hobio

Neretai galima išgirsti gajų mitą, kad masažas naudingas tik tada, jei jo metu žmogus jaučia didelį skausmą. T. Stonkus pabrėžia, kad tai – netiesa.

„Mes dirbame ne tik su raumenimis, tačiau ir su nervine sistema. Specialistas privalo surasti balansą, kad masažas būtų komfortabilus ir naudingas. Masažas turi būti skausmingai malonus. Jei labai skauda, nervinė sistema blokuoja raumenis, jie tampa įsitempę ir daug naudos iš masažo nebus“, – paaiškina jis.

Masažo meistras paantrina pirmajai pašnekovei sakydamas, kad išties neretai dėl lėtinių stuburo bei galvos skausmų kaltas būna stresas.

„Rekomenduočiau susirasti kažkokį hobį ar sportą, kuris teiktų džiaugsmą. Atsipalaidavimas šiuolaikiniams žmonėms yra labai svarbus. Sumažinus psichologinę įtampą pradės gerėti ir fizinė būklė“, – įsitikinęs jis.

T. Stonkus pataria išbandyti vaikščiojimą. Tai – veikla, kuri niekada nepakenks, tačiau tikrai padės atsipalaiduoti įsitempusiems raumenims.

Paprasti būdai, kurie padeda kovojant su skausmu

Masažo meistras sako, kad per dieną subalansuotai mankštai skyrus vos 15–20 minučių galima pasiekti puikių rezultatų.

„Tačiau svarbu suprati, kad pratimai, kurie tinka vienam žmogui, gali visai netikti kitam. Pasitaiko, kad žmogus prisižiūri internete mankštų, pradeda jas daryti ir skausmas tik padidėja. Todėl rekomenduočiau pradėti sportuoti tik pasikonsultavus su specialistais“, – nurodo pašnekovas.

Konsultacijų kompetencijų vadovė, masažo meistrė J. Stravinskienė priduria, kad žmogui, kuris kenčia nuo lėtinių skausmų, padėti gali ir ramus laikas, praleistas karštoje vonioje. Teigiamų rezultatų gali turėti ir kontrastinis dušas, kuris taip pat stiprina organizmą.

„Žmogus turi pats pasirinkti, kas jam maloniau ir priimtiniau. Skausmą prislopinti gali ir aromaterapija. Tinkamai naudojami kvapai tikrai gali padėti. Naudingi skausmo pažabojimui ir kremai, natūralūs tepalai. Skaudamas vietas galima įtrinti masažuojant pačiam arba paprašyti tą padaryti šeimos nario“, – pataria ji.

Sprendžiant lėtinių skausmų problemas abu specialistai rekomenduoja „nenerti“ į tam tikrą sporto šaką, ypatingai tada, jei ji sukelia nemalonius pojūčius. Pavyzdžiui, jei po pabėgiojimo ar šokių treniruotės nugarą skauda dar intensyviau nei paprastai, verta bent kuriam laikui atsisakyti šių hobių ir verčiau rinktis vaikščiojimą gryname ore.