Vieniems pomidorų padažas ir kečupas – vienas ir tas pats. Kitiems – du skirtingi gaminiai.
Naminis pomidorų padažas su paprikomis
© Fotolia nuotr.

Kol dauguma žmonių neranda vieningo atsakymo, kulinarai tikina, kad pomidorų padažas ir kečupas yra lyg pusbroliai – panašūs, tačiau su keletu skirtumų, rašoma įmonės „Daumantai“ išplatintame pranešime spaudai. Kokie jie?

Skiriasi skonis

Nors abiejų produktų pagrindinė sudedamoji dalis yra pomidorai, tačiau prieskoniai jiems suteikia šiek tiek skirtingą skonį ir poskonį. Įprastai pomidorų padažas būna švelnesnis, o kečupas – aštresnis.

„Šiek tiek skirtingą pomidorų padažo ir kečupo skonį be įvairių prieskonių lemia ir actas. Kečupo sudėtyje visada rasime acto, o štai pomidorų padažai gali apsieiti ir be šio pagardo. Natūralu, kad dėl acto kečupo skonis bus aitresnis ir rūgštesnis. Be to, abu šie gaminiai gali skirtis ir savo konsistencija“, – teigia kulinaras Algis Kairys.

Nevienodas tirštumas

Pomidorų padažas būna ir tirštas, ir skystas, o kečupas įprastai būna tirštesnės konsistencijos. Tirštumas priklauso nuo pomidorų gabaliukų ar padažų koncentrato be odelių ir sėklyčių kiekio. Kuo jo daugiau, tuo gaminys būna ne tik sodresnio skonio, bet ir klampesnis. Pavyzdžiui, padažuose galima rasti ir įvairių daržovių gabaliukų.

Kulinaras pabrėžia, kad perkant tiek kečupą, tiek pomidorų padažą, svarbu pažiūrėti, kiek maisto priedų jis turi. Jei jų mažiau, vadinasi, produktas bus natūralesnis.

Kečupas – buteliuose, padažas – stiklainiuose

Pomidorų padažą ir kečupą galima atskirti ir iš pakuotės. Kečupas fasuojamas į plastikinius arba stiklinius buteliukus. Kadangi būna tirštesnis, jis dažniau parduodamas plastikiniuose buteliuose. Taip kečupą galima lengviau dozuoti – išspausti nedidelį kiekį ant dešrelių ar bulvyčių.

Pomidorų padažą gamintojai tradiciškai pila į stiklainius. Jį lengviau vartoti ne iš butelio, bet kabinant šaukštu tiesiai iš indelio. Pavyzdžiui, ruošiant troškinį, sriubą, padažą. Tačiau A. Kairys pažymi, kad šiandien ir pomidorų padažą, ir kečupą galima rasti tiek stikliniuose induose, tiek plastikiniuose buteliuose, todėl visada reikia atidžiai perskaityti etiketę.

Kokiam maistui tinka padažas, o kuriam – kečupas?

Pakuotė tampa svarbi ir tada, kai planuojamos vasaros iškylos. Plastikiniuose buteliuose parduodama kečupą lengva įsimesti į krepšį. Jis lengvesnis. Be to, nedūžta.

„Jei gamtoje gaminsite daržoves ant grilio, joms paskaninti labai tiks kiek švelnesnio skonio kečupas. O jei kepate šašlykus, kiaulienos ar vištienos kepsnius, mėgstate aštrumą ir sotumą, tuomet geriau rinktis tradicinį kečupą. Šašlykams paskaninti labiausiai tinka kečupas be jokių daržovių gabaliukų. Tirštas, vienalytis, sodrus“, – teigia pašnekovas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Linas Kojala. Didžioji politika šokių aikštelėje

Kai Jungtinių Valstijų prezidentas Geraldas Fordas galantiškai pakvietė Jungtinės Karalystės...

Milijonieriumi prisistatantis Aaronas Perezas sėdo į kalėjimą JAV, laisvėn išeis tik 2022-aisiais (165)

Mūsų šalyje puikiai žinomas, dažnai viešintis ir dar visai neseniai nepilnametę sužadėtinę...

Andrius Tapinas. Dienos, kai valstiečiams eina (470)

Kolega Rimvydas Valatka įdomiai rašo apie paskutinius neribotos valstiečių arogancijos metus.

Įspėjimas iš Prahos: vyksta intervencija Zemanas atsitvėrė tylos siena  (23)

Čekija ir Slovakija antradienį mini 50 metų senumo įvykius, kai sovietų tankai sutriuškino...

Teks prisitaikyti prie naujo klimato: nei vasaros, nei žiemos nebebus tokios, kaip anksčiau (99)

Ekstremalūs orų pokyčiai, kai vienus kraštus skandina potvyniai, o kitus kepina nebūdingas...

Valdžia turi realų kainų mažinimo įrankį, tačiau elgiasi priešingai? (11)

Valstybė gali mažinti kainų augimą dviem būdais – didindama konkurenciją ir šviesdama...

Prie sostinės daugiabučių nebeliks įprastų šiukšlių konteinerių: kokie pokyčiai laukia gyventojų (25)

Liepos pabaigoje Vilniuje, Karoliniškėse, buvo pristatyta nauja atliekų surinkimo aikštelė. Joje...

Kraupūs vaizdai iš Lietuvos fermų: štai kokį pragarą turi iškęsti bejėgiai žvėreliai (280)

DELFI pasiekė šokiruojanti filmuota medžiaga iš Lietuvoje esančių kailinių žvėrelių ūkių....

Pavojus dėl tymų grėsmingai auga: susirgo rekordiškai daug europiečių (68)

Pasaulio sveikatos organizacijos ( PSO ) duomenimis, per pirmą šių metų pusmetį Europoje tymais...

Afganistano sostinė atakuota raketomis, vyksta susirėmimai atnaujinta 13.24 (106)

Šalia Afganistano sostinės diplomatinio rajono antradienį anksti ryte nukrito mažiausiai...