Kiekvienas vairuotojas turi įvairiausių įpročių, vieni jų padeda prie vairo, kiti – kelia pavojų aplinkiniams.

Jeigu perskaitę apie šiuos penkis kvailus vairavimo įpročius pasijusite kalti, pasistenkite jų atsikratyti ir taip prisidėsite prie saugumo gerinimo keliuose.

Neapgalvotas važiavimas iš paskos

Visada galvokite savo galva ir niekada nepasikliaukite važiuojančiu priekyje. Šis vairuotojas gali spėti sureaguoti, jeigu prireiktų staigiai sukti, bet jeigu jūs būsite „prisiklijavęs“ prie galinio buferio, tokiu atveju nenustebkite, jeigu jūsų automobilio variklis susijungs su priekyje važiuojančios mašinos bagažine. Jeigu priešais važiuojanti transporto priemonė užstoja jums šviesoforą, nesekite aklai jai iš paskos. Prilėtinkite, kol matomumas bus pakankamas, nes priešingu atveju galbūt kirsite sankryžą degant draudžiamam šviesoforo signalui.

Posūkiai nesidairant

Pastebėkite, kiek daug vairuotojų sustoja priešais pagrindinį kelią, pažiūri į kairę ir nesidairydami į dešinę drąsiai suka. Taip labai dažnai nepastebimi pėstieji, kuriems dega žalias šviesoforo signalas. Viena svarbiausių saugaus vairavimo taisyklių – niekada nevažiuokite į priekį, jeigu nežiūrite ta kryptimi, kuria judate.

Blogas matomumas

Vairuotojai dažnai apkrauna automobilį įvairiais papuošimais. Ypač pamėgta vieta – galinio vaizdo veidrodėlis, kuris apkarstomas talismanais, rožančiais, kvapniais pakabukais ir kt. Dar viena problema – per vidurį lango, garbingiausioje vietoje montuojamas navigacijos prietaisas. Tačiau šiais atvejais tik bloginamas matomumas. Atėjus rudeniui dienos trumpėja, vakarai ilgėja, dažniau tenka važinėti sutemus, tad bet kokie trukdžiai prieš jūsų akis gali būti lemtingi.

Spec.tarnybų automobilių ignoravimas

Galima tik stebėtis, kaip vairuotojai pamatę už kilometro esantį policininką kerta per stabdžius galvodami, kad įklius dėl vieno ar kito pažeidimo, tačiau jie apsimeta neregiais ar negirdinčiais, kai reikia praleisti gaisrininkų ar greitosios pagalbos automobilius, važiuojančius su įjungtomis sirenomis ir švyturėliais. Pritildykite muziką, dažniau dairykitės į veidrodėlius ir pagalvokite, kaip jaustumėtės laukdamas pagalbos, kuri vėluoja dėl tokių nenuovokių vairuotojų.

Oro pagalvių saugumo nepaisymas

Naujesni automobiliai turi saugos oro pagalves vairaratyje, o keleivio pusėje ji įtaisyta virš daiktadėžės. Taip jos gali būti šonuose ties sėdynėmis ir virš langų. Saugos oro pagalvės išsiskleidžia apie 300 km/val. greičiu, o tam nereikia ypatingai stipraus susidūrimo.

Tai reiškia, kad jeigu mėgstate vairuodamas delną laikyti per vidurį ant vairaračio, kur parašyta „Airbag“, susidūrimo atveju išsiskleidusi saugos oro pagalvė sužalos jūsų delną ir galbūt alkūnę. Jeigu leisite keleiviams kelti kojas virš daiktadėžės, netikėtai išsiskleidusi pagalvė gali sulaužyti kojos kaulus. Kad ir ką darytumėte automobilyje, galvokite, kas bus, jeigu netikėtai iššaus saugos oro pagalvė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)