JAV, Šiaurės Karolinos universitete mokslininkai atliko tyrimą, kuris įrodo, kad reguliarus kiaušinių vartojimas padeda apsaugoti nuo krūties vėžio. Tokias savybes kiaušiniai turi dėl to, kad jų sudėtyje yra cholino – B grupės vitamino.

Tačiau medicinoje cholinas naudojamas ne tik profilaktikai nuo vėžio, bet ir atminties gerinimui bei aterosklerozės gydymui.

Medikai tikina, kad nervinių audinių ląstelės negali be cholino tinkamai funkcionuoti, be to, ir kitoms žmogaus organizmo ląstelėms cholinas yra gyvybiškai svarbus junginys. Vartojant ne mažiau 455 mg cholino per parą, yra galimybė 24 proc. sumažinti krūties auglio susidarymo galimybę.

JAV mokslininkų paskaičiavimais, viename kiaušinyje yra apie 125,5 mg vitamino, o Rusijos mokslininkai tikina, kad 2 kiaušinių per parą suvartojimas atstoja visos paros normos cholino poreikį.

Termiškai apdorotas cholinas nepraranda savo savybių, todėl virti ar kepti kiaušiniai yra tokie pat naudingi, kaip ir švieži. Pagrindinė cholino dozė yra kiaušinio trynyje. Tiesa, putpelių kiaušiniai turi daug daugiau cholino nei vištų. Pavyzdžiui, 100 gramu putpelių kiaušinių yra 600 mg šio vitamino. Tačiau, kad gautume cholino dienos norma, turėtume suvalgyti daug daugiau putpelių kiaušinių, nei vištų.

Tiesa, jei kiaušinių kategoriškai nemėgstate – ne bėda. Be kiaušinių cholino yra tokiuose pieno produktuose kaip jogurtas ar kefyras (100 g produkto yra 15 mg cholino). Taip pat cholino yra mėsos subproduktuose, pavyzdžiui, jautienos smegenyse, tačiau gauti šio produkto yra daug sunkiau nei kiaušinių.

Taigi, kai sielvartausite, kad per Velykas apsivalgėte kiaušinių, prisiminkite, kad jie yra be galo naudingi jūsų organizmui, nes skatina smegenų veiklą ir yra puiki profilaktika nuo vėžio. Tad valgykite juos į sveikatą!

Net medikai rekomenduoja tiems, kas laikosi dietos, kurioje nėra kiaušinių, būtinai vartoti choliną tabletėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)