aA
Kiekvienas mūsų tikrai esame girdėję ar net patys susidūrę su alergija vienam ar kitam maisto produktui. O štai Oksfordo universiteto mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė labai įdomų faktą - tam tikrų maisto produktų sukeliamos alerginės reakcijos tikimybė priklauso ir nuo apdorojimo būdo.
© Shutterstock nuotr.

Mokslininkai, tirdami žemės riešutus, padarė išvadą, kad neapdoroti žemės riešutai alergijos praktiškai nesukelia, o nedideliais kiekiais vartojamos kasdienės porcijos gali netgi padidinti atsparumą jai, rašoma pranešime spaudai.

Panašus Rytų Azijos ir Vakarų šalių gyventojų skaičius kenčia nuo tų pačių alergijų. Tačiau yra viena išimtis: kone dukart daugiau vakariečių alergiški žemės riešutams. Glumina ne tik šis faktas, bet ir klausimas – kas būtent sukelia šią alergiją?

Oksfordo universiteto tyrėjų komandos atliktas tyrimas įrodė, jog alergijos priežastys glūdi ne pačiame produkte, o jo apdorojimo būde. Alergija žemės riešutams atsiranda tuomet, kai imuninė sistema klaidingai identifikuoja jų baltymus kaip organizmui nuodingą medžiagą.

Oksfordo universiteto imunologijos profesoriaus, daktaro Quentin Sattentau kartu su kolegomis atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad tos laboratorijos pelės, kurioms vietoj neapdorotų žemės riešutų buvo duodami skrudinti riešutai, pasižymėjo kur kas didesne tikimybe tapti alergiškomis. Kaip rašoma „Business Insider“, kadangi kepinti riešutai yra kur kas populiaresni Vakaruose nei Rytų Azijoje, tai paaiškina alergijos dažnį, o kepinimo sukelti cheminiai pokyčiai padėjo išsiaiškinti tikslias alergijos riešutams atsiradimo priežastis.

Tyrimo eiga

Dr. Sattentau kartu su tyrėjų komanda laboratorinėms pelėms iš pradžių suleido iš neapdorotų ir skrudintų riešutų gautų baltymų, kad paruoštų jų imuninę sistemą. Tuomet pastarosioms buvo įduoti neapdoroti arba skrudinti žemės riešutai. Tos pelės, kurioms buvo suleista skrudintų riešutų baltymų, pasižymėjo kur kas stipresne imunine sistema, atsparia abiem riešutų rūšims. Kraujyje esančių antikūnų lygis – ypač vadinamasis imunoglobulinas – reikšmingai pakilo, o tai žymi alerginę reakciją. Nors neapdorotų žemės riešutų baltymų gavusių pelių organizmuose taip pat aptikta daugybė antikūnų, imunoglobulino rasta kur kas mažiau.

Dr. Sattentau teigimu, tokio skirtumo kaltininkė – taip vadinama Mailardo reakcija, kuri vyksta tuomet, kai esant aukštai temperatūrai cukrūs jungiasi su baltymais ir susiformuoja naujos, sudėtingos molekulės, kurios yra ne tik daugybės malonių kvapų, kuriuos skleidžia gaminamas maistas, bet ir tam tikrų, tarp jų – ir žemės riešutų, alergijų - sukėlėjai.

Kalta - genetika

Profesorius Q. Sattentau įrodė, kad iš skrudintų žemės riešutų gauti baltymai organizme susijungia su įgimto imuniteto - dendritinėmis ląstelėmis. Kitaip tariant, baltymai sąveikauja su ląstelių receptorių molekulėmis, kurios yra susijungusios su anksčiau minėtosiomis molekulėmis.

Q. Sattentau įsitikinęs, jog būtent šis molekulinis susijungimo mechanizmas yra alergijos žemės riešutams kaltininkas. Jei tokios prielaidos teisingos, kyla klausimas, kodėl dauguma žmonių vis vien negali valgyti žemės riešutų, nejusdami šalutinio poveikio? Dėl to, ko gero, kalta genetika.

Už imuninę sistemą atsakingi genai žmogaus genome yra labiausiai kintantys, todėl kai kuriems asmenims tiesiog nepasisekė taip vadinamoje genų loterijoje.

Beje, dar vieno tyrimo, 2014 m. atlikto Kembridžo universiteto tyrėjų, duomenimis, jei riešutams nuo mažumės alergiškiems vaikams kasdien duodama po nedidelį produkto kiekį, ilgainiui jautrumas pastariesiems sumažėja.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kelionių rinką turėjęs sudrebinti TUI užtruko: sklando gandai dėl būsimo vadovo (5)

Vasarą pasigirdus žinioms, jog į Baltijos šalis žengs didžiausias kelionių operatorius TUI,...

Vis blogiau ir blogiau: rytoj laukiama krušos, poryt – šalnų talžys stiprus vėjas (60)

Smarkūs vėjai, įkyrūs lietūs, žema oro temperatūra dieną ir šalnos naktį – taip trumpai...

Karbauskis patenkintas, kaip klostosi konservatoriams: įtaria, kad Ušackas turi planą B (251)

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis įtaria, kad pretendentas į Tėvynės sąjungos...

Ramūnas Bogdanas. Kolaborantas. Kolaborantas? (54)

Žmogų apkaltinti lengva. Ypač tada, kai jis negali atsakyti. Ypač tada, kai jo nebėra tarp...

Įspėjimas ES piliečiams: nuolatinė rezidentė pilietybės negavo (16)

Keturis dešimtmečius Jungtinėje Karalystėje pragyvenusi ir net miesto mere išrinkta...

Vilnietis pasipiktino: jau vairavimo mokyklose moko, kaip važiuoti A juosta (41)

Būsimas vairuotojas, važiuojantis vairavimo mokyklos automobiliu viešajam transportui skirta eismo...

Puola vilkai – žmonės nebeturi kaip gintis (152)

Vi­są Lie­tu­vą su­krė­tė Ra­sei­nių ra­jo­ne, Aks­ti­nų apy­lin­kė­se,...

Lina Kairytė į darbą grįžo prabėgus keturiems mėnesiams po gimdymo: net artimieji sakė, kad mane visi dėl to suės (80)

LNK žinių vedėja Lina Kairytė (33) – viena iš nedaugelio moterų Lietuvoje, kuri praėjus...

Džiaugsmą dėl popiežiaus vizito temdė nemalonūs poelgiai: vilniečiai dalinasi nuoskaudomis papildyta (295)

Nors policijos atstovas teigia, kad popiežiaus Pranciškaus vizitas buvo itin sklandus, vilniečiai...

Nustebsite sužinoję, iš kur ir kaip mūsų parduotuvėse atsiranda medvilniniai marškinėliai (9)

Ar kada nors susimąstėte, kiek laiko ir gamtos, transporto bei žmogiškųjų išteklių prireikia...