Kiekvienas mūsų tikrai esame girdėję ar net patys susidūrę su alergija vienam ar kitam maisto produktui. O štai Oksfordo universiteto mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė labai įdomų faktą - tam tikrų maisto produktų sukeliamos alerginės reakcijos tikimybė priklauso ir nuo apdorojimo būdo.
© Shutterstock nuotr.

Mokslininkai, tirdami žemės riešutus, padarė išvadą, kad neapdoroti žemės riešutai alergijos praktiškai nesukelia, o nedideliais kiekiais vartojamos kasdienės porcijos gali netgi padidinti atsparumą jai, rašoma pranešime spaudai.

Panašus Rytų Azijos ir Vakarų šalių gyventojų skaičius kenčia nuo tų pačių alergijų. Tačiau yra viena išimtis: kone dukart daugiau vakariečių alergiški žemės riešutams. Glumina ne tik šis faktas, bet ir klausimas – kas būtent sukelia šią alergiją?

Oksfordo universiteto tyrėjų komandos atliktas tyrimas įrodė, jog alergijos priežastys glūdi ne pačiame produkte, o jo apdorojimo būde. Alergija žemės riešutams atsiranda tuomet, kai imuninė sistema klaidingai identifikuoja jų baltymus kaip organizmui nuodingą medžiagą.

Oksfordo universiteto imunologijos profesoriaus, daktaro Quentin Sattentau kartu su kolegomis atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad tos laboratorijos pelės, kurioms vietoj neapdorotų žemės riešutų buvo duodami skrudinti riešutai, pasižymėjo kur kas didesne tikimybe tapti alergiškomis. Kaip rašoma „Business Insider“, kadangi kepinti riešutai yra kur kas populiaresni Vakaruose nei Rytų Azijoje, tai paaiškina alergijos dažnį, o kepinimo sukelti cheminiai pokyčiai padėjo išsiaiškinti tikslias alergijos riešutams atsiradimo priežastis.

Tyrimo eiga

Dr. Sattentau kartu su tyrėjų komanda laboratorinėms pelėms iš pradžių suleido iš neapdorotų ir skrudintų riešutų gautų baltymų, kad paruoštų jų imuninę sistemą. Tuomet pastarosioms buvo įduoti neapdoroti arba skrudinti žemės riešutai. Tos pelės, kurioms buvo suleista skrudintų riešutų baltymų, pasižymėjo kur kas stipresne imunine sistema, atsparia abiem riešutų rūšims. Kraujyje esančių antikūnų lygis – ypač vadinamasis imunoglobulinas – reikšmingai pakilo, o tai žymi alerginę reakciją. Nors neapdorotų žemės riešutų baltymų gavusių pelių organizmuose taip pat aptikta daugybė antikūnų, imunoglobulino rasta kur kas mažiau.

Dr. Sattentau teigimu, tokio skirtumo kaltininkė – taip vadinama Mailardo reakcija, kuri vyksta tuomet, kai esant aukštai temperatūrai cukrūs jungiasi su baltymais ir susiformuoja naujos, sudėtingos molekulės, kurios yra ne tik daugybės malonių kvapų, kuriuos skleidžia gaminamas maistas, bet ir tam tikrų, tarp jų – ir žemės riešutų, alergijų - sukėlėjai.

Kalta - genetika

Profesorius Q. Sattentau įrodė, kad iš skrudintų žemės riešutų gauti baltymai organizme susijungia su įgimto imuniteto - dendritinėmis ląstelėmis. Kitaip tariant, baltymai sąveikauja su ląstelių receptorių molekulėmis, kurios yra susijungusios su anksčiau minėtosiomis molekulėmis.

Q. Sattentau įsitikinęs, jog būtent šis molekulinis susijungimo mechanizmas yra alergijos žemės riešutams kaltininkas. Jei tokios prielaidos teisingos, kyla klausimas, kodėl dauguma žmonių vis vien negali valgyti žemės riešutų, nejusdami šalutinio poveikio? Dėl to, ko gero, kalta genetika.

Už imuninę sistemą atsakingi genai žmogaus genome yra labiausiai kintantys, todėl kai kuriems asmenims tiesiog nepasisekė taip vadinamoje genų loterijoje.

Beje, dar vieno tyrimo, 2014 m. atlikto Kembridžo universiteto tyrėjų, duomenimis, jei riešutams nuo mažumės alergiškiems vaikams kasdien duodama po nedidelį produkto kiekį, ilgainiui jautrumas pastariesiems sumažėja.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Po veidmainiškų Gražulio išvedžiojimų – kandūs internautų kirčiai (227)

Po to, kai Seimo narys Petras Gražulis prisipažino su palangiške Birute Navickaite susilaukęs...

Papiktino 100 eurų reikalavimas už staliuko rezervaciją: gal nevaidinkite čia Niujorko ar Londono (11)

Bent kartą gyvenime kavinėje ar restorane daug kam tenka rezervuoti staliuką kokiam nors...

Po tragedijos Klaipėdos viešbutyje prabilo Ričardas Pinikas: kas nutiko tą lemtingą vakarą? (338)

Dažniausiai žiniasklaidoje pristatomas kaip a.a. aktoriaus Vytauto Šapranausko vadybininkas...

Rusijos žudikas Nr.1: kas jis? grupuotės nariai gyveno visiškai kitoje realybėje (21)

Austrija Rusijai išdavė, kaip manoma, didelės nusikalstamos grupuotės lyderį Aslaną Gagijevą,...

Atlikėja Mia nusirėžė plaukus: išvaizdos pokyčiai – prieš naują etapą asmeniniame gyvenime (40)

Ne paslaptis, jog gyvenimo pokyčius atspindi ir besikeičianti išvaizda. Na, o asmeninio gyvenimo...

Trumpas muša prekybos karo būgnais: grasina smogti į jautrią ES vietą (31)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino, kad tuo atveju, jei ES pademonstruos priešiškumą...

Pasitikrinkite savo žinias apie sveikatą atsakydami į šiuos penkis klausimus

Žmonės yra labai smalsūs. Sveikata mums – didžiausias turtas, todėl norime žinoti grėsmes ir...

Bakas sako, kad trauksis iš frakcijos, jei valstiečiai imsis „beprasmiško“ tyrimo (191)

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas penktadienį pareiškė,...

Išrinkite unikalią Lietuvos vietą, kurioje jaučiatės tarsi užsienyje (55)

Naujienų portale DELFI vyksta unikalus projektas: „ 100 žingsnių per Lietuvą “, kurio metu...

Aukso gyslą Palangoje atradusio verslininko prekė paplito it virusas: poilsiautojai noriai atveria pinigines (25)

Pernai poilsiautojai Palangoje dėl neregėto deserto eilėse stovėdavo kone valandą, tačiau aukso...