Žuvis

Pirmiausia – riebi jūrinė. Tiesa, ir upių žuvyse gausu vitaminų bei maistingųjų medžiagų, aktyvinančių smegenų veiklą. Jūrų žuvyse, kaip žinia, gausu omega 3 riebalų rūgščių, be kurių neįmanoma visavertė smegenų pilkosios medžiagos bei apskritai visos nervų sistemos veikla. Jei organizmui jų trūksta, prastėja atmintis, intelektas, gali formuotis depresija. Be to, žuvyse yra jodo ir fosforo – smegenims taip pat svarbių elementų.

Kiaušiniai

Vienas kokybiškiausių baltymų šaltinių. Be to, kiaušiniuose gausu reikalingų riebalų ir vitaminų. Dar juose yra cholino, medžiagos padedančios susikaupti, bei gerinančios neuronų sugebėjimą perduoti impulsus.

Česnakai

Ši daržovė gerina kraujo apytaką, dėl to ir smegenys geriau aprūpinamos deguonimi, „dirba“ greičiau. Atmintis teigiamai veikiama, jei kasdien suvalgote 2-3 skilteles česnako. Aštrų česnako kvapą „užmuša“ petražolė – pakanka pakramtyti jos šakelę.

Raudonosios vynuogės

Vynuogės ir kitos tamsios spalvos uogos – natūralūs antioksidantai. Jie padeda smegenims saugoti ir apdoroti informaciją; maitina smegenų ląsteles ir saugo jas nuo žūties.

Brokoliai

Vienas pagrindinių vitamino K, gerinančio smegenų veiklą, šaltinių. Šiose daržovėse yra ir boro. Šio mikroelemento trūkumas neigiamai veikia smegenų aktyvumą. Beje, smegenų veiklai naudingi visi kopūstai. Pavyzdžiui, Briuselio kopūstai gerina sugebėjimą susikoncentruoti.

Pupelės, lęšiai

Pupinių šeimos augalų sudėtyje yra folio rūgšties, vitamino B12 ir B 6. Visos šios medžiagos gerina ir trumpalaikę, ir ilgalaikę atmintį. Folio rūgštis ir vitaminas B12 stabdo homocisteino – medžiagos, didinančios Alzhaimerio ligos riziką – formavimąsi. Homocisteinas taip pat kaupiasi mažai judant. Fizinė veikla jo kiekį mažina.

Pomidorai

Vienas pagrindinių pomidorų privalumų – jų sudėtyje esantis stiprus antioksidantas likopenas. Jis apsaugo nervų ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Svarbu žinoti, kad likopeno savybės neišnyksta pomidorus apdorojus termiškai, o stiprėja, kai šie valgomi su aliejumi.

Citrinos

Vitaminas C teigiamai veikia atmintį, o jo Cininuose, kaip, beje ir kituose citrusiniuose vaisiuose tikrai netrūksta.

Graikiniai riešutai

Dar vienas omega 3 riebalų rūgščių ir baltymų šaltinis. riešutai didina organizme serotonino kiekį. Dar graikinių riešutų sudėtyje yra lecitino, medžiagos, kuri aktyvia smegenų veiklą ir gerina atmintį. 5 švieži graikiniai riešutai - dienos norma, kad sugebėtumėte greitai mąstyti.

Rozmarinas

Prieskoninėje žolelėje gausu antioksidantų ir karnozino rūgšties. Šios medžiagos plečia kraujagysles, gerina kraujo apykaitą, o dėl to gerėja ir atmintis. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad gebėjimui įsiminti įtakos turi net ir rozmarino kvapas.

Medus

Gliukozė teigiamai veikia smegenų veiklą ir atminties aštrumą. O jos kaip tik gausu meduje ir džiovintuose vaisiuose. Košė, pagardinta saujele tokių vaisų ir šaukšteliu medaus – puikūs pusryčiai ir prieš kontrolinį, ir prieš egzaminą.

Vanduo

90 proc. smegenų sudaro vanduo, todėl jo praradimas neigiamai veikia jų veiklą. Moksleiviams kasdien rekomenduojama išgerti ne mažiau kaip 8 stiklines skysčių. Tiesa, tai turėtų būti vanduo, natūralios sultys, o ne saldūs angliarūgšte prisotinti gėrimai.