Šį rudenį Lietuvos verslų laukia permainos. Įsigaliosiančios Mokesčių administravimo įstatymo pataisos numato, kad nuo spalio įmonės Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemomis elektroniniu būdu sykį per mėnesį galės pateikti e-sąskaitas faktūras, o kaskart prieš veždamos prekes – ir e-važtaraščius, rašoma „Versli Lietuva“ pranešime spaudai.

Verslo atstovai, auditoriai ir apskaitos programų kūrėjai džiaugiasi, kad VMI atsisako popierinių dokumentų ir siekia standartizuoti apskaitą. O kai kurie netgi suskubo rinkai pasiūlyti šiuos naujus reikalavimus atitinkančias ir procesus palengvinančius sprendimus.

SIS, bendradarbiaudama su kitą lietuvišką produktą „Track-POD“ kuriančia komanda, išnagrinėjo savo sėkmės istoriją su estų verslininkais, kurie pernai pradėjo naudoti el. pristatymų patvirtinimo sistemą, adaptavo ją taip, kad atitiktų kitų šalių elektroninių dokumentų standartus. Jų bendras darbas - e-važtaraštis su elektronine sąskaitų patvirtinimo sistema jau skaičiuoja klientus Latvijoje, Estijoje, Jungtinėje Karalystėje, Brazilijoje, Baltarusijoje. Vedamos derybos ir su būsimais partneriais Australijoje, Danijoje, Filipinuose.

Įdomu, kad Baltarusijoje jau įteisintas e-važtaraštis ir sąskaita, kai Lietuva dar tik rengiasi šiam žingsniui. Lietuvoje verslas į e-važtaraščius žiūri atsargiai, tarsi popieriuje surašytas tekstas yra tikresnis. Kaimynų verslo logika paprasta: pakeisdami popierinę dokumentaciją, jie spartina ir skaidresniu daro visą prekių transportavimo, logistikos grandinę, prekių priėmimą ir perdavimą ir kuria pridėtinę vertę savo verslui“, - sako SIS direktorius Rišardas Bedulskis.

Lietuvių sukurtą e-važtaraščio ir pristatymo patvirtinimo sistemą galima prijungti ir integruoti į jau turimą verslo valdymo sistemą, arba, kas svarbu smulkiam verslui, pakanka prekes išvežiojančiam vairuotojui turėti mobilų telefoną su interneto prieiga.

Sistemos kūrėjai teigia, kad jų sukurtas įrankis ne tik atitinka VMI reikalavimus, kurie bus privalomi netrukus, bet ir lengvina verslininkų kasdienybę. Pasak R. Bedulskio, kartu su kroviniu keliaujanti e-važtaraščių sistema leidžia optimaliai nustatyti krovinio gabenimo maršrutą, kiekvienas - tiek gabentojas, tiek gavėjas gali realiu laiku sekti, kaip krovinys keliauja.

„Krovinio perdavimo metu sistema taip pat leidžia pasirašyti e-būdu, patvirtinant ne tik gavimo faktą, bet ir tikslų krovinio kiekį, sudėtį. Nelieka papildomų problemų, tikslinant ir apskaitant galimus nukrypimus nuo užsakymo. Be to, elektroniniu būdu patvirtinimas fiksuojamas buhalterijoje, belieka išrašyti sąskaitą“, - paaiškino R. Bedulskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)