aA
Kalbant apie stalo etiketą dažniausiai visi niuansai išnarstomi „nepriėjus“ iki deserto. Tačiau ir saldžioji pietų ar vakarienės dalis turi savų taisyklių, kurias pravartu išmanyti.
Desertas
Desertas
© Shutterstock nuotr.

Protokolo ir etiketo žinovo Armino Lydekos knygoje „Etiketas kiekvienam“ smulkiai aprašant visas stalo etiketo taisykles, paliečiama ir deserto patiekimo bei valgymo tema.

Anot eksperto, serviruojant desertų stalą pirmiausia derėtų žinoti, kaip tinkamai parinkti indus, juk desertų būna pačių įvairiausių.

Desertai – tik ant tuščio stalo

„Daugelis šaltų saldžiųjų patiekalų (pvz., ledai, desertas su grietinėle, želė, kremas, kisielius, kompotas ir pan.) patiekiami kreminėse arba lėkštelėse. Kreminės statomos ant duonos lėkštelės, šalia dedamas desertinis šaukštas arba šaukštelis. Vaisių kauliukams dėti dešinėje desertinio indo pusėje dedama rozetė <...> Suflė patiekiama indelyje, kuriame buvo apkepta, pienas ar grietinėlė – ąsotėlyje <...> Tortai, pyragai, riestainiai patiekiami supjaustyti, į lėkšteles jie dedami mentele, žnyplėmis ar didele šakute“, – rašoma knygoje.

Desertas
Desertas
© Shutterstock nuotr.

Kaip aiškina Vilniaus restorano „Neringa“ vadybininkas Justas Palšys, desertams skirtų indų ir įrankių žmonėms pietaujant ar vakarieniaujant ant stalo neturėtų būti, jie atnešami vėliau. „Jei klientai užsisako deserto, prieš tai turi būti nurinkti visi nereikalingi indai, paliktos tik taurės vandeniui, vynui, jei užsakyta kava – kavos puodeliai. Jokiu būdu negali būti palikta duoninė ir duona. Kai viskas nurenkama, tada nešami desertai“, – kalba J. Palšys.

Desertiniai restorano indai spalviškai dera prie kitų indų, anot vadybininko, skiriasi nebent jų forma.

„Pavyzdžiui, specifiniai desertai, tokie kaip krembriulė, patiekiami tuose pačiuose indeliuose, kuriuose jie ir uždeginami. Rinkdami indus pirmiausia žiūrime, kuriuose desertai atrodo gražiau. Apskritai restorane desertams turime tris skirtingus pateikimo variantus“, – dėsto J. Palšys.

Restoranas
Restoranas
© Shutterstock nuotr.

Įdomu tai, kad jei desertas karštas, prieš tai jam skirta lėkštelė pašildoma, kad jis neatvėstų per greit. Prieš pilant gėrimą pašildomi ir kavos puodeliai.

Tortą galima valgyti ir šaukšteliu

Skirtingi desertai skirtingai ir valgomi – vieniems būtini tam tikri įrankiai, kitus galima valgyti rankomis. Pavyzdžiui, rankomis, kaip rašo A. Lydeka, galima valgyti kietus, trapius pyragaičius, taip pat pyragaičius, įdėtus į specialias skroteles, bandeles su kremo ar uogienės įdaru, kavos bandeles ir pan. Patiekiant kitus desertus būtina šalia padėti specialias šakutes arba šaukštelius.

J. Palšio teigimu, neretai ypač vyresni lietuviai nepelnytai plakami už seną įprotį – tortą valgyti ne su desertine šakute, o su šaukšteliu. „Jeigu tortas pateikiamas su ledais, plakta grietinėle ar kitokiu skystu priedu, jis iš tiesų turėtų būti valgomas su šaukšteliu. Jei tortas – „standartinis“, tuomet derėtų valgyti su desertine šakute“, – moko J. Palšys.

Desertas
Desertas
© Shutterstock nuotr.

Pavalgius įrankiai į šalį padedami atsižvelgiant, kokiame inde desertas buvo patiektas. „Jeigu desertas patiekiamas taurėje ant lėkštelės, šaukštas paliekamas ant jos. Jeigu desertas patiekiamas kokiame nors dubenėlyje, šaukštą reikia palikti jame arba ant polėkštės“, – rašo A. Lydeka.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000

Top naujienos

Peržengtos ribos: Kremlius atskleidė savo spalvas net tiems Europoje, kas norėjo kalbėtis su rusais

Ambasados ištuštėjo, dvišaliai santykiai – ant griūties ribos. Beliko abipusiai kaltinimai,...

Eugenija Grižibauskienė | D+

Tarp galingiausių lazerių kūrėjų atsidūręs Kraujalis – apie vaikystę kita pavarde, slaptuosius angelus ir į stalčių gulančius rašaliojimus

Žmogus, apie kurį šiame straipsnyje pasakojama, yra pirmojo Lietuvoje sukurto lazerio , kuris...

„Betsafe-LKL” rungtynių transliacija: „Žalgiris“ – „Juventus“ Kariniauskas išvežtas į ligoninę (18)

„Betsafe-LKL” čempionate antradienio vakarą lyderis Kauno „Žalgiris“ (24/3) priims...

Profesoriaus Vitkaus kolegos prisiminė įsimintiniausius momentus: nuo Sausio 13-osios nakties iki Sabonio pastatymo ant kojų (10)

Pirmadienio rytą Lietuvą apskriejo žinia apie garsaus chirurgo, profesoriaus Kęstučio Vitkaus...

Miglė Rakauskaitė | D+

Be Atlantidos egzistuoja ir dar vienas „prarastas“ miestas: vietinių papasakotos legendos užkariautojams susuko protą

Aukso geismas apima visas eras, rases ir tautybes. Net ir mažas aukso kiekis, atrodo, sužadina...

Vienoje savivaldybėje greitosios pavėlavo atvykti į 500 iškvietimų: visos mašinos buvo išvykusios (62)

Vienoje savivaldybėje greitosios pagalbos komandos pavėlavo atvykti į maždaug penkis šimtus...

Drabužių butiką Vilniaus senamiestyje pavertė kulinarijos studija: įvertinkite rezultatą (1)

Kai kuriems iš mūsų nemažu iššūkiu tampa jaukių ir patogių namų įsirengimas. Tačiau...

7 dažniausios biuro darbuotojų ligos: štai kuo rizikuoja sėdimą darbą dirbantys žmonės būdai, kaip to išvengti

Sėdimas darbas , kad ir koks patogus atrodytų, iš tiesų gali būti daugelio ligų priežastimi....

Tautvydas Marčiulaitis. Naujieji investuotojai ant kvailybės kalno (9)

Per pastaruosius metus finansų rinkas atradę investuotojai šiandien jaučiasi nepažeidžiami....