Tai yra ištrauka iš Arvydo Stašaičio knygos Kaip kūrėme kapitalizmą. Tikra Lietuvos verslininko 1980–2000 m. istorija, kurią parengė Darius Pocevičius, išleido leidykla „Kitos knygos“.

Gariūnai užgimė 1989-aisiais, kai Vilniaus prekybos organizacijų valdybos įmonė „Posūkis“ miesto pakraštyje, buvusiame smėlio karjere, įrengė turgavietę. Po kelerių metų valstybinė įmonė „Posūkis“ tapo pusiau privačia akcine bendrove, o Gariūnų turgavietė – didžiausia Baltijos šalyse.

Gariūnus tada žinojo visi, bent kiek susidūrę su komercija ir verslais. Man būdavo smagu girdėti, kaip šį lietuvišką vietovardį tardavo ir pietiečiai uzbekai, ir šiauriečiai estai.

Gariūnai pagimdė ne mažiau komersantų ir verslininkų negu kooperatyvai. Gal šie verslininkai buvo ir ne tokio aukšto lygio, bet būtent Lietuvoje smarkiai padidėjo jų skaičius ir verslas šalyje tapo masiniu reiškiniu. Todėl visiškai nesuklysime sakydami, kad dabartinio Lietuvos verslo tėvynė arba gimtinė yra Gariūnų turgus.

1990–1994 m. laikotarpis šiandien vadinamas gariūnmečiu. Nemanau, kad šis pavadinimas yra menkinamasis. Priešingai. Gariūnai iš tikrųjų tapo mano kartos verslininkų veiklos simboliu.