Tie keli mėnesiai – 1952 m. ruduo. Tą rudenį, prieš septyniasdešimt metų, į įvairius Lietuvos SSR rajonus „padėti kolūkiečiams nuimti derlių“ buvo atsiųstos Baltijos karinio laivyno jūreivių grupės. Matrosų grupės – nors žodis „matrosas“ lietuvių kalboje kaip ir nevartotinas, bet šio teksto kontekste jis geriau atskleidžia smurtinę reiškinio esmę nei švelnus ir romantiškas „jūreivis“.

Taigi, matrosai. Lietuvos kaimuose. Derliaus nuėmimas. Derliaus nuėmimas buvo toks, kad vėliau vietiniai čekistai skundėsi aukščiausiai valdžiai visą šią kampaniją apibendrindami kaip nuolatinius viešosios tvarkos pažeidimus, girtavimą, muštynes, niekuo dėtų piliečių luošinimą ir vietinių moterų prievartavimą. Sovietiniams matrosams nereikėjo karo, kad galėtų visokeriopai smurtauti prieš vietos gyventojus – ir tai, ko gero, nemaža mums paaiškina apie tai, kas pastaraisiais mėnesiais įvyko eilėje Rusijos užimtų Ukrainos miestų, pavyzdžiui, Bučoje.

Obelių epizodas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)