Virš Taivano zujantys karo lėktuvai, Pietų Kinijos jūroje kylančios dirbtinės salos ir uniformuotų „žvejų“ pilotuojami laivai Pietų Kinijos jūroje, ginkluoti susirėmimai Himalajuose, parodomieji skrydžiai virš Senkaku salų – kasdieniai Kinijos Liaudies Respublikos veiksmai, skirti kaimynams bauginti.

Visa tai atliekama aneksuoto Honkongo ir, apytiksliais skaičiavimais, maždaug milijono etninio perauklėjimo stovyklose kalinamų uigūrų fone. Kinijos veiksmai byloja apie agresyvias ir revanšistines tendencijas, siekiant atkurti neteisybę po „pažeminimo šimtmečio“, kaip Kinijos komunistų partijos kalbose atsiliepiama apie XX a.


Tačiau jau labai greitai visi šie veiksmai gali pasirodyti tik kaip lengvas apšilimas. Ekspertai pabrėžia vieną problemą, kuri, nors ir sukurta iš dalies pačios Kinijos komunistų partijos, yra labai sunkiai išsprendžiama ir jau labai greitai gali pastatyti šalį į desperatišką situaciją. Tai yra demografija.
Apskaičiuotas netgi laiko periodas, kada ši užprogramuota ir lėtai tiksinti problema gali tapti nebepakeliama Kinijos režimui, o beužsiveriantis „galimybių langas“ gali paskatinti griebtis drastiškų veiksmų.


Nors atrodytų sunkiai įsivaizduojama, Kinija jau greitai gali pritrūkti žmonių. Tiksliau, žmonių jie nepritrūks, tačiau galima prognozuoti labai staigų dirbti galinčių kinų trūkumą ir eksponentiškai augančią senyvo amžiaus kinų dalį. Mažas gimstamumas, ilgą laiką taikyta „vieno vaiko“ politika, lyčių disbalansas, besikeičianti kultūrinė aplinka ir darbo įpročiai lėmė vieną labai ryškiai pastebimą tendenciją – Kinija bus viena sparčiausiai senstančių šalių pasaulyje, ir tai turės milžiniškos įtakos ekonominei ir karinei Pekino galiai, o rimti demografiniai iššūkiai gresia jau nuo 2030 metų. Prognozuojama, kad tada šalies populiacija pasieks savo piką ir ims mažėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)