Neišsimiegojimas yra viena iš šiuolaikinės visuomenės rykščių, o to priežasčių yra daug: stresas, įvairios ligos, sunkaus maisto ar alkoholio vartojimas prieš miegą, nuolatinis minčių gromulavimas atsigulus, tai pat – naršymas išmaniajame telefone ar spoksojimas į televizorių ar planšetę prieš einant miegoti. Tad pakalbėkime apie pastarąjį variantą.

Kenksmingiausia – mėlynoji šviesa

Manoma, kad mėlynoji šviesa, kuri sklinda iš įvairių išmaniųjų prietaisų ir ne tik, iš visų šviesos spalvų mums yra kenksmingiausia. Ši šviesa yra šalta ir ryški, jos bangos ilgis yra trumpiausias ir ji turi daugiausia energijos. Mėlynoji šviesa sutelkia mūsų dėmesį, turi įtakos mūsų reakcijos greičiui ir net nuotaikai, ji mus suaktyvina, todėl yra tinkama dienos metu, kai turime būti energingi ir reaktyvūs. Tokią ryškią šviesą skleidžia ir saulė, tačiau – tik dienos metu, kai mums to ir reikia. Tai reiškia, kad mėlynoji šviesa visiškai netinkama, kai ruošiamės miegoti ir mūsų organizmui reikalingas poilsis, nusiraminimas; būdamas tokioje šviesoje organizmas yra tarsi parengty, kad vis dar reikia nemiegoti.

„Mėlynoji išmaniojo telefono, kompiuterio ar televizoriaus ekrano šviesa gali sutrikdyti miegą, sukeldama „šviesos pagirias“...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją