Tai – PEGIDA (Europos patriotai prieš Vakarų islamizaciją) judėjimo sukelta demonstracijų banga, kurios epicentras – Saksonijos žemės sostinė Drezdenas.

PEGIDA susikūrė praėjusių metų spalio mėnesį, sulaukusi didelio susidomėjimo socialiniame tinkle „Facebook“. Beveik 160 tūkst. žmonių simpatizuoja šiam judėjimui internete. Nors PEGIDA nėra politinis judėjimas, bet ši didelė grupė žmonių neslepia savo nepasitenkinimo Vokietijos politika, ypač klausimais, kurie liečia imigraciją.

Nuo 2014 metų rudens Drezdene rengiamos PEGIDA eitynės, į kurias susirenka žmonės, nusiteikę prieš islamo religiją išpažįstančius imigrantus.

Dar gruodžio mėnesį į Drezdeno gatves išėjo rekordinis protestuotojų skaičius – 18 tūkstančių žmonių. Kaip ir buvo galima nuspėti, susibūrė ir judėjimui nepritariantys žmonės – prasidėjo antidemonstracijos.

Pastaruoju metu, ypač po plačiai nuskambėjusio teroristinio išpuolio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Prancūzijoje, PEGIDA judėjimas dar labiau išpopuliarėjo. Demonstracijos prasidėjo ir kituose Vokietijos miestuose. 

Sausio 12 dieną didžiausiuose Vokietijos miestuose į gatves suplūdo per 100 tūkstančių antidemonstrantų. Spauda skelbia, kad kol kas visos demonstracijos praėjo taikiai, nors sausio pradžioje Drezdene buvo nužudytas jaunas vaikinas, išpažįstantis islamo tikėjimą. Oficialiai nėra žinomos nužudymo priežastys, bet būtų sunku nebandyti susieti šių dviejų didelių įvykių viename mieste.

Nors Saksonijoje musulmonai sudaro vos 0,1 proc. visų gyventojų (apie 4000 žmonių), bet gyventojai sakosi esą nepatenkinti, kad imigracija į Vokietiją yra tokia didelė ir atvykėliai, ypač pabėgėliai iš Islamo šalių, sulaukia didelės finansinės paramos iš valstybės. Kai kurie protestų dalyviai taip pat nurodė, kad jaučia grėsmę krikščionybei – būtent dėl to vienoje eisenų dalyviai giedojo Kalėdų giesmes, nes pasak jų, krikščioniškos šventės ateityje gali būti stipriai paveiktos islamizacijos.

2014 metais prieglobsčio Vokietijoje siekė apie 200 tūkst. žmonių, kurių dauguma – pabėgėliai iš Sirijos. Įdomu tai, kad imigrantų skaičius Saksonijoje – vienas mažiausių visoje Vokietijoje.

Gruodžio 10 dieną PEGIDA internete publikavo 19 punktų manifestą. Jame judėjimo organizatoriai skelbia, jog nėra nusiteikę prieš islamą išpažįstančius vokiečius, bet siekia apsaugoti krikščioniškas Vokietijos šaknis. Manifeste minima, kad prieglobsčio siekiantys atvykėliai turėtų nedelsiant palikti Vokietiją, o šalies įstatymuose turėtų įvykti pokyčiai imigracijos atžvilgiu. Prašoma, kad pabėgėlių centrai būtų rengiami toliau nuo miestų, imigracijos dokumentų tvarkymas užimtų mažiau laiko ir būtų teikiama daugiau dėmesio imigrantų integracijos procesui palengvinti.

Vos prieš savaitę atsistatydino pagrindinis judėjimo iniciatorius Lutzas Bachmanas. 42 metų vokietis, kuris anksčiau buvo teistas ir du metus praleido kalėjime, pasitraukė iš savo posto po to, kai Vokietijos laikraštis „Bild“ pirmajame puslapyje publikavo Bachmano nuotrauką, kurią jis pats patalpino savo socialinio tinklo profilyje. Šioje nuotraukoje buvęs PEGIDA lyderis atrodo lyg iš akies trauktas Hitleris.

Bachmano vietą užėmė jo kolegė 37 metų Katrina Ortel. Moteris poste neišbuvo nė savaitės – trečiadienį, sausio 28 dieną, ji paskelbė atsistatydinanti, nes jaučiasi nesaugi ir sulaukia didelio spaudimo iš žiniasklaidos.

Nors PEGIDA šiandien neturi jokio lyderio ir ateinančios savaitės eitynės yra atšauktos, bet judėjimo dalyviai ketina nepasiduoti ir tęsti savo demonstracijas vasario 9 dieną. Netoli Drezdeno miesto, Hojesverdoje esančių pabėgėlių namų gyventojai įbauginti, užsieniečiai Saksonijos sostinėje taip pat jaučiasi nesaugiai. Kas bus toliau? Iš Lietuvos spaudos to turbūt nesužinosime.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!