Po A. Užkalnio teksto apie kainas išsakė savo nuomonę: įvertink kainas Vilniuje ir tu!

 (20)
„Jau pradedu net ir pats pastebėti, kad neadekvačiai reaguoju, kai pamatau restorane kur nors Šiauliuose arba Telšiuose antrąjį patiekalą už 6 eurus. Iškart pradedu galvoti – kažkas čia ne taip. Kodėl ne 16 eurų? Kodėl ne 26 eurai, kaip esu įpratęs Vilniuje? Ir tik tada prisimenu, kad čia normali kaina. Tiek ir turi būti. Šeši eurai yra normalu, kad ir kaip man sunku būtų patikėti“, – savo tekste DELFI rašė rašytojas Andrius Užkalnis, pastebėjęs, kad Vilniuje kainos savo dydžiu išties stebina. Ne paslaptis, kad jos kelia klausimų ir ne vienam Lietuvos gyventojui, dar prisimenančiam „kalafioro skandalą“.
© DELFI / Šarūnas Mažeika

A. Užkalnio mintys susilaukė daugybės komentarų ir skaitytojų pritarimo.

„Išties kartais sveika iš Vilniaus ištrūkti... Lygiai kaip mums iš provincijos retkarčiais atvažiuoti į šitą vadinamą „didmiestį“... O ką – spūstys yra, kainos raudonos – kuo ne didmiestis? Palikau automobilį 5,5 valandoms aikštelėje Vokiečių gatvės gale – už stovėjimą sumokėjau 11 eurų! Čia normali kaina? Milijonieriams vilniečiams – turbūt, man, provincialui, nė per kur. Bet ką daryti, nepaliksi automobilio prie Gariūnų atvažiavęs su reikalais. Pavalgiau centre neišvaizdžioje kavinukėje. Dienos pietūs su sulčių iš pakelio stikline atsiėjo 8,89 euro. Čia normalu? Vilniečiams, uždirbantiems milijonus, gal, man, provincialui – ne. Nes pas mus dienos pietus, beje, geresnius, gali pavalgyti už 4-4,5 euro. Ir žinot, kokią išvadą pasidarau kiekvieną kartą atvažiavęs: kad aš Vilniuje gyventi nenorėčiau. Gal uždirbčiau daugiau, bet ir išleisčiau tikrai daugiau. Viską sudėjus dar klausimas, kur geriau. Savo mieste namą nupirkau už 110 000 eurų – naujos statybos, visiškai įrengtą, su dalimi baldų, terasa, garažu ir 15 a sklypu. Ką už tiek nupirkčiau Vilniuje? 2-3 kambarių „kartonkę“ Pilaitėje su daline apdaila ir ankštomis aikštelėmis? Iš kur kas rytą grūsčiausi spūstyse važiuodamas iki darbo? Ne, ačiū“, – mintimis apie kainas Vilniuje dalijosi skaitytojas, slapyvardžius „Provincialas“.

DELFI diskusijų skiltyje pasisakiusi skaitytoja taip pat pasakojo, kad iš sostinės persikėlė gyventi į provinciją, nes jai atsibodo didelės kainos.

„Vilniuje gyvendama gaudavau 1000 eurų į rankas, nesu išlaidi, tačiau jaučiausi gana prastai gyvenanti. Išvažiavau į mažesnį miestą, gaunu mažesnį atlyginimą, bet atsidedu daugiau. Išvada: neįsivaizduoju, ką ten žmonės veikia su mažesniu atlyginimų. Plius, ko ten visi tą Vilnių apsikabinę sėdi ir skaičiuoja kiekvieną centą. Tarsi kitų miestų nebūtų“, – mintimis dalijosi moteris.

Stebina kainos kavinėse

Kai kurie skaitytojai atkreipė dėmesį, kad sostinėje jiems išskirtinės atrodo maisto kainos.

„Va, nesenai buvau Vilniuje atostogų ir nuėjome pavalgyt į vieną restoranėlį (pavadinimo neminėsiu). Sumokėjome po 20 eurų ir tikrai tiesiogiai pasijautėme, kad sumokėjome praktiškai už nieką – kavinė tuščia, maisto mažai ir jis nei šioks, nei toks, gal tik aptarnavimas buvo neblogas. Ir iškart galvojam – Belgijoje už 20 eurų gautum daug skanesnį maistą, didesnę porciją, geresnę socialinę erdvę. Tuos pačius 20 eurų būtų daug maloniau išleisti nei už gautą „lietuvišką kokybę“, – mintimis dalijosi skaitytojas.

Tauragėje gyvenantys DELFI skaitytojas suskubo pademonstruoti, kokios kainos jų mieste.

„Nesuprantu, kam yra normalu pavalgyti už 5 eurus. Gyvenu Tauragėje (ne miestelis, o miestas pagal dydį dešimtuke). Valgau kavinukėje, esančioje ligoninėje (miesto centre). Dviese su žmona pavalgome labai skaniai ir užtektinai už 4-6 eurus. Žmona ima pusę sriubos ir antrą patiekalą (dažnai pusę porcijos, nes pakankamai didelės). Aš sriubos nevalgau, tik antrą patiekalą. Sriubos kaina – 0,6 euro (pusė – 0,3 euro), Žemaičių blynai, cepelinai, Kėdainių blynai – 2,60 euro (pusė – 1,80 euro), guliašas, troškinta paukštiena, karbonadai, kalakutienos kepsniai – 2-2,4 euro už porciją. Ir viskas labai skanu, nes virėjos labai geros. Kitose Tauragės maitinimo įstaigose kaina gal 10-15 proc. didesnės, o viename restorane gal 50 proc. didesnės kainos. Vakar jame valgiau nuostabų befstrogeną už 3,60 euro“, – apie kainas Tauragėje rašė skaitytojas, besistebėdamas, ar Vilniuje milžiniškos porcijos, ar milžiniškas verslininkų godumas.

Kitas pasakojo į „kosmines“ kainas Vilniuje atkreipęs dėmesį po apsilankymo kirpykloje.

„Pirma vieta, kur supratau, kad kainos pakilo iki kosmoso, buvo kirpykla. Standartinė, tinklinė Vilniaus kirpykla Antakalnyje. Kai už vyrišką kirpimą paprašė 10 eurų (anksčiau buvo 10 litų, nes ten pat jau 5 metai vaikštau), pakraupau. Pamenate, buvo pensininku „lucky hours“ (angl. laiminga valanda) – kirpimas – 5 Lt. Dabar 5 eurai“, – stebėjosi kitas skaitytojas diskusijų skiltyje.

Klausiame Jūsų – ar ir jūs atkreipėte dėmesį į didesnes kainas Vilniuje? Pasidalinkite, kieno kainos ar jų pokytis labiausiai stebina? Kiek paprastai išleidžiate dienos pietums Vilniuje ar kitame Lietuvos mieste ar miestelyje? Laukiame jūsų įžvalgų el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kainos“. Jas galite siųsti ir spausdami pilką mygtuką žemiau.

Įvertink šį straipsnį
Temos žinutės
+ Atsiųskite mums istoriją, nuotrauką ar vaizdo įrašą!
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Esi Strasbūre? Atsiliepk! (9)

Antradienio vakarą mažiausiai 3 žmonės žuvo ir dar 12 buvo sužeisti Strasbūre. Policijai...

Konkursas! Mano keisčiausias darbo vakarėlis (7)

Kalėdas švęsime ne tik su šeimos nariai, bet ir su kolegomis. Smagu tokiame renginyje ne tik...

Pasidalinkite istorija: keisti sapnai buvo ženklas (2)

Artimo žmogaus netektis – sunkiausia patirtis žmogui. Ar ištarėte paskutinį „sudie“, ar...

Pirmasis sniegas Lietuvoje – pasidalink nuotraukomis! (7)

Lietuvoje pirmadienio rytą iškrito pirmasis sniegas. Kad ir kitomis dienoms žadama bobų vasara,...

Sunkios skyrybos tapo išsilaisvinimu – nebereikėjo galvoti apie vyro meilužę (28)

Skyrybos. Su vyru išsiskyriau prieš metus, sužinojau, kad turi kitą! Auginame du vaikučius, dar...

Top naujienos

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (122)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Mažo Šveicarijos miestelio triumfas ir tragedija: geriausiais laikais „Ferrari“ ir „Porshe“ net nebuvo prabanga (5)

Sparčiai tiksint laikrodžiui ir artėjant „Brexit“ valandai, Europos miestai varžosi...

Šaltis jau greit sukaustys Lietuvą: ruoškitės – bus ir sniego pusnų (45)

Sekmadienio naktį maloniai paspaus šaltukas ir kai kur truputį pasnigs. Rimtesnio sniego sulauksime...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (42)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (214)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (33)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (60)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2512)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (24)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (8)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...