Šiuo metu dirbu su keliais gana paprastais mokesčių vengimo atvejais: maisto prekių parduotuvėlės savininkas supirko visai šeimynai nešiojamus kompiuterius, nenaudojamus įmonės veikloje, o PVM įtraukė į atskaitą. Pažeidimas akivaizdus, verslininkas taip pat supranta, kad šiek tiek prisidirbo. Nieko tokio, patikslins deklaracijas, sumokės delspinigius, gal kokią baudelę.

Kitas atvejis dar paprastesnis: bandelių kepykla, pasirodo, buvo itin pamėgusi vieną degalinę – kuras joje liejosi laisvai, po 5-6 kvitukus kas antrą dieną, įskaitant ir laiką po darbo valandų, savaitgaliais, nors įmonė naudoja tik vieną automobilį. Nekeista tik tai, kad degalinė visai šalia direktoriaus namų, o kasininkas visada tas pats – direktoriaus švogeris.

Tiesa, dar keistokos pasirodė sąskaitos iš autoserviso – buvo remontuoti direktoriaus kaimyno automobiliai. Direktorius paaiškino, kad kaimynas geras žmogus ir ne vieną kartą jį vežė į verslo susitikimus, todėl jis negalėjo, NEGALĖJO nesumokėti už jo automobilio remontą. Būna ir taip, bet susigrąžintą PVM, sumažintą pelno mokestį teks atitaisyti.

Paskutinis atvejis taip pat beveik klasikinis: pelningai dirbanti spaustuvė parėmė viešąją įstaigą (labdaros fondą) ir susimažino savo pelno mokestį. Viskas labai smagu, labdarai aukoti reikia. Tačiau, pasirodo, VšĮ gautas lėšas panaudojo savo veiklos ataskaitų kūrimui. Viskas gal būtų ir nieko, bet ataskaitas rengė spaustuvės direktoriaus klasiokas, artimas draugas, net įregistravęs tuo tikslu individualią veiklą.

Gal ir čia dar būtų galima suprasti, bet... Ataskaitų rengimui panaudota neadekvati pinigų suma, neatitinkanti nei rinkos kainos, nei ekonominės logikos. Pasirodo, dar ir pačios ataskaitos nėra, VšĮ vadovo teigimu, ji per ilgą laikotarpį trumpais pranešimais buvo „postinama“ feisbuke. Keista ir paslaugas teikusio asmens individuali veikla – VšĮ yra vienintelis klientas, daugiau kitų pajamų iš veiklos nėra gaunama. Na, ir pati suma rėžia akį – 44 950 € kas dvylika mėnesių, kad PVM nereikėtų mokėti (kam dalintis su valstybe?).

Toks tad VMI darbas. Visą laiką įsivaizdavau, kad mokesčių vengimas yra blogai, nesąžininga ir neteisinga. Mokesčiai yra reikalingi mūsų visų valstybės labui. Tačiau... pasirodo, kad visos šios negudrios schemos puikiai pritaikomos politikų – seime (iš mažosios raidės), savivaldybėse. O kas gi čia tokio – jei netyčia koks Tapinas prigaus – na, grąžinsim pinigus. O dar geriau – išstačius Kiaulės akis pasakysim, kad viską darėme pagal įstatymo raidę, sueis ir taip.

Ne, mielieji, nesueis, NETURI ir NEGALI sueiti, nes jei „praslys“ ir tokie dalykai – kam mums tokia demokratija, jei ji tokia brangi (vien kaži kokiam džiugeliui 26 000 eurų). Kodėl VMI darbuotojas, dirbdamas atsakingą darbą, naudodamas senas darbo priemones, uždirbdamas 1200 € per mėnesį (ir tai tik jei jau turi pakankamai ilgą darbo stažą), statydamas automobilį Vilniaus centre, mokamoje parkavimo vietoje (nes 100-ui darbuotojų yra skirtos 3 nemokamos parkavimo vietos, dėl kurių kiekvieną mėnesį vyksta loterija) turi sugebėti išaiškinti verslininkams, kad mokesčių vengimas yra blogis, tuo tarpu Mūsų nemielieji politikai gali švaistyti Mūsų pinigus į kairę ir į dešinę?

Be kita ko, verslininkai nėra susieti su Mūsų Valstybe jokia priesaika. Tuo tarpu seimo narys PRISIEKIA: „prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai; prisiekiu gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, saugoti jos žemių vientisumą; prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!“

Matyt, Dievas nelabai padeda, jei sugebama šitaip prisidirbti.

Pabaigai – Gražulis buvo pripažintas pažeidęs seimo nario PRIESAIKĄ už ne savo mygtuko paspaudimą (ar bandymą paspausti). Nepalaikau, neteisinu šio politiko, tačiau kas, jei ne PRIESAIKOS sulaužymas, yra seimo narių machinacijos su kompiuteriais, ataskaitų spausdinimu, automobilių remontais, draudimais?

Landsbergis, tas, kuris Gabrielius, neteisus – seimui negalima pasileisti. seimas turi dirbti toliau ir pripažinti sulaužius seimo nario PRIESAIKĄ visus susitepusius politikus tam, kad jie negalėtų būti vėl išrinkti. Tada, gal po kelių ar keliolikos metų, seimui atsiras šansas tapti Seimu.

Ačiū, kad dalijatės savo mintimis. Norite pranešti naujieną ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt