„Delfi“ skaitytojas Šarūnas palygino, kaip nuo pernai keitėsi šildymo Vilniuje kainos.

„Esame dirbanti šeima, turime šešerių metų vaiką – gyvename trise. Gyvename dešimties metų senumo daugiabutyje, Naujamiestyje. Mokesčiai nebūdavo labai dideli. Visų komunalinių ir kitų paslaugų įskaitant elektrą, bet atmetus šildymą, suma 2020-ųjų lapkritį buvo 85 eurai, šildymas 17 eurų. O pastarųjų metų lapkritį visų paslaugų suma – 97 eurai, plius šildymas – 39 eurai. Tiek pabrango per metus. Šilumos kaina už mwh pakilo nuo 33,5 euro iki 65,6 euro. Šį mėnesį sąskaita už šildymą jau siekė 99 eurus, vadinasi, kaina už mwh pakilo iki 80,2 euro.

Save laikome vidutines pajamas gaunančia šeima – tai yra, „į rankas“ gauname apie 2500-3000 eurų per mėnesį. Šildymo pabrangimas mūsų biudžetui didelės įtakos nedaro, bet šokiruoja procentinis šuolis. Šiuo metu sumokėjus mokesčius, apmokėjus visus reikalus ir maistą, lieka apie 1500 eurų pramogoms, kelionėms, edukacijai ir taupymui. Beje, į šeimos biudžetą neskaičiuojami vaiko pinigai, kurie visi nukreipiami į taupymą gyvybės draudimo sąskaitoje. Tad jei pajamos nekris, tiesioginių sunkumų dėl kainų kilimo stipriai nepajusime. Tačiau ne visiems taip.

Papasakosiu apie kitą man žinomą atvejį.

Pensininkė viena gyvena Šeškinėje, bute. Butas 1979-ųjų statybos, nerenovuotas. Dydžiu panašus į mūsų – tarp 60-70 kvadratinių metrų.

2020-ųjų lapkritį visų komunalinių paslaugų, išskyrus šildymą, mokesčių suma buvo 55 eurai, šildymo suma siekė 33 eurus. Pastarąjį lapkritį komunalinių suma, išskyrus šildymą, buvo jau 70 eurų, o suma už šildymą – net didesnė, 77 eurai. O šių metų gruodį suma už šildymą jau buvo 159 eurai (plius įprasti komunaliniai – 76 eurai). Taigi, pastarąjį mėnesį mokesčiai pensininkei jau siekė 235 eurus.

Moteris gauna didesnę nei vidutinę pensiją, apie 600 eurų, tačiau šildymo pabrangimas vis tiek turi milžinišką reikšmę. Netgi gaudama didesnę nei vidutinė pensiją moteris kreipėsi į savivaldybę dėl kompensacijos ir ją gaus.

Būtinosios pensininkės išlaidos, įskaitant mokesčius, maistą ir vaistus yra 500 eurų. Tik apie 100 eurų per mėnesį lieka taupymui ar anūkams/proanūkiams palepinti. Jei kainos pakiltų dar apie 10-15 proc., moteriai tektų kreiptis pagalbos į vaikus“, – pasakojo Šarūnas.

Jo nuomone, vienišiems pensininkams gyvenant Vilniuje reiktų ne mažiau kaip 1000 eurų per mėnesį, o turintiems būsto paskolas ar būstą besinuomojantiems dirbantiesiems – 2500 eurų per mėnesį. Tai, pasak vilniečio, būtina, norint kokybiškai gyventi.

Kitas „Delfi“ skaitytojas Kęstas Z. netrukus po Naujųjų metų atsiuntė nuostabos kupiną laišką.

„Noriu pranešti jums, kad gavau tiesiog kosminę sąskaitą iš šilumos tinklų. Noriu pareikšti didžiausią susirūpinimą bei esu labai nepatenkintas ir piktas, gavęs tokias sumas. Kai konservatoriai prie Lietuvos vairo, jaučiasi pablogėjimas visose srityse. Kas čia per sąskaitos? Kas čia per reikalai? Sąskaitos dydis sudaro pusę mano žmonos minimalios algos! Valdžia! Darykit ką nors! Ar norit, kad mes pradėtumėme galvoti apie emigraciją? :(“ – klausė Kęstas Z.

Dar vienas skaitytojas atkreipė dėmesį ir į pasikeitusią dujų kainą.

„Dujų brangimas – 2,5 karto per pusmetį?“ – baisėjosi jis. Sunkiausia, pasak jo, su naujomis kainomis išlaikyti komercines patalpas.

„Manau, dauguma girdėjome, kad dujos brangs. Na, ok, visi ruošėmės, sandarinome pastatus ir panašiai. Esu juridinis asmuo. 80 kv. komercines patalpas apšildau dujomis. Deklaruojant dujų suvartojimą, peržiūrėjau 2021 metų sąskaitas, kad nusiteikčiau, kokios sąskaitos laukti. Panašų kiekį dujų buvau suvartojęs praėjusių metų kovo mėnesį. Suma buvo 143,36 euro. Na, tai tikėjausi sąskaitos apie 200 eurų, na, max. 250 eurų.

Bet gavus sąskaitą už gruodžio mėnesį tikrąją ta žodžio prasme pasidarė silpna. 521,23 euro. Už mėnesį. Rimtai? Kaina už kubinį metrą pakilo nuo 0,34 iki 1.16 euro. Net bijau sulaukti sąskaitos už sausio mėnesį – juk žadamas didysis kainų augimas. Turbūt mažesnės nei 1000 eurų nė nesitikėti?“ – svarstė skaitytojas.

„Delfi“ primena, kad dujų ir elektros kainų augimas bus išskirstytas per penkerius metus – tai reiškia, kad ateinančius kelerius metus kainos vis dar augs. Savo patirtimi, mėnesinio biudžeto paskirstymu ir pasikeitusiomis komunalinių mokesčių sąskaitomis galite pasidalinti adresu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)