Ieškant pirmojo – paieškos užtruko 8 mėnesius. Automobilį norėjome įsigyti oficialiai su tuo patvirtinančiu dokumentu ir visos pinigų sumos rodymu. Keisčiausia, kad po keturių mėnesių paieškų, nebeklausdavome skelbimų sąvininkų, kokia automobilio būklė, o klausdavome, ar parduosite su sąskaita ir kokia bus rodoma pinigų suma.

Beveik 80 proc. skelbimų dėl automobilio autorių, kuriems paskambindavome, atsakydavo, kad automobiliui sąskaita ar tai patvirtinantis oficialus dokumentas įmanomas viso automobilio vertės 10-20 proc. Buvome radę gerų automobilių, bet jų nepirkom vien dėl to, nes oficiali suma rašant sąskaitą siekdavo iki 20 proc. O tokių pardavėjų dauguma. Lieka tik oficialūs pardavėjai.

Ieškant antro automobilio, „darbinio kabluko“, už žymiai mažesnę kainą tos pačios bėdos. Bet dar ir atsiranda ridos atsukinėjimai...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pranešti naujieną, pasidalinti istorija ar mintimis? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt.

Komentuoja: VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė - Šnirienė

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) atkreipia visų, norinčių parduoti automobilį, dėmesį: pajamos, gautos pardavus automobilį, apmokestinamos tuo atveju, jeigu automobilis buvo įsigytas ir parduotas neišlaikius 3 metų. 15 procentų mokestis skaičiuojamas nuo pajamų. Tai reiškia, kad apskaičiuojamas skirtumas tarp gautos už automobilio pardavimą pajamų sumos ir parduoto automobilio įsigijimo kainos, į šią kainą įskaitant sumokėtus teisės aktuose nustatytus privalomus mokėjimus, susijusius su to automobilio pardavimu. Atkreipiame dėmesį, kad remonto išlaidos nėra priskiriamos to automobilio įsigijimo kainai.

Svarbu paminėti, kad visi mokesčių mokėtojai, pardavę automobilį, privalo pateikti metinę pajamų deklaraciją. VMI informuoja gyventojus apie prievolę teikti deklaracijas siųsdama priminimus.

Mokesčių administratorius analizuoja gyventojų, pardavusių automobilius, preliminarias deklaracijas ir jose pateiktus duomenis iš VĮ Regitros.

Norint įvertinti duomenų pagrįstumą, tikrinama, ar teisingai deklaruotos transporto priemonių pardavimo/įsigijimo sumos. Išanalizavus turimą informaciją bei pastebėjus, kad skiriasi gyventojo deklaruoti duomenys nuo VĮ Regitros pateiktų – VMI gali paprašyti pateikti dokumentus/patikslinti deklaracijas.

Taip pat, siekiant užtikrinti skaidrumą automobilių prekybos srityje, nuolat vykdomi patikrinimai automobilių pardavimo vietose.