Jaunimo grupelės drąsiai stoja į kovą su KET pažeidėjais, nevengiama ir smurto prieš Stop Cham aktyvistus, mėginama netgi užvažiuoti ar partrenkti ant lipduko klijuotojo, nors, tiesą pasakius, tas smurtas greičiau būna epizodinis, nes visgi organizacija neuždrausta Rusijoje, o savo veiksmus aktyvistai filmuoja, taigi pažeidėjai tikriausiai supratę, jog iš paprasto KET pažeidimo gali atsirasti didesnių problemų, tiesiog atsitraukia.

Sugrįžkime į Lietuvą, kur irgi netrūksta KET pažeidžiančių asmenų (blogas statymas – irgi KET pažeidimas). Kasdien policijai ir Vilniaus m. sav. pranešama apie šimtus KET pažeidėjų Vilniuje. Tačiau kai kurie piliečiai ėmėsi savos tvarkos darymo: Vilniuje, Pilaitės mikrorajone neseniai liepos mėn. buvo pastebėti panašūs į rusiškuosius lipdukai su tokio turinio tekstu: „Nusispjauti į kaimynus. Kaip noriu taip parkuoju“(rusiškojo lipduko tekstas: „Man nusispjauti ant visų, parkuoju, kur noriu. Federalinė programa prieš chamišką elgesį keliuose. Stop Cham“).

Blogai prisiparkavai Pilaitėje? Rizikuoji surasti lipduką ant priekinio, šoninio ar galinio stiklo. Gramdant jį teks pagalvoti apie savo netinkamą poelgį. Žinoma, esminis skirtumas tarp vietinių veikėjų ir Rusijoje esančios organizacijos – ten veikiama viešai ir jos narius galima identifikuoti, jie žinomi. Kol kas Lietuvoje, Vilniuje veikia anonimas ar anoniminė grupuotė. Matyt, tai pikti kaimynai, neradę sau parkavimo vietos, nes kažkas sugeba užimti iš karto dvi vietas. Matematika paprasta: vietoj 20 parkavimo vietų lieka 10. Vietoj 20 stovinčių automobilių, pastatyta – 10.

Sovietiniame mikrorajone su didele parkavimo problema toks poelgis tikėtina, jog sukelia didžiulį pyktį. Pyktį, kuris transformuojasi į lipduką, užklijuojamą ant parkavimo vietas vagiančio kaimyno automobilio stiklo. Kad lupdamas ir gramdydamas pagalvotų, pasinervintų. Juk ir klijuojantis lipdukus kaimynas tikriausiai nervinosi, pastatė automobilį už poros kilometrų, o gal ir arčiau, bet gavo nuobaudą už blogą parkavimąsi.

Netvarkoje, skurde ir blogoje aplinkoje gyvendamas tu visada būsi kažkiek kaltas, nes, nors ir turi automobilį, bet neturi parkavimo vietos. Ir tu supranti, kad visiems jos tikrai neužteks. Tu tarsi auka, tarsi šiek tiek nuskriaustas. Gal kada nors civilizuota 21 amžiaus tvarka atkeliaus ir į šį paskutinį – Sovietų Sąjungos „padovanotą“ mikrorajoną? Kuris buvo blogai suprojektuotas, kuriame per daug automobilių, bet per mažai vietos jiems stovėti. Gal užklijuotas lipdukas sukurs didesnę tvarką? Gal KET pažeidėjai susipras? Tai greičiau retoriniai klausimai.

Tikėkimės, kad lipdukas nevirs kriminalu, o į procesą aktyviau įsijungs atsakingos institucijos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.