„Bet kokio prietaiso paleidimas naudojant balistinių raketų technologijas reikštų tiesioginį JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimą ir keltų pavojų regiono ir pasaulio taikai ir stabilumui“, – pradėdamas susitikimą ir iki prasidedant diskusijoms su Kinijos ministru pirmininku Li Qiangu ir Japonijos premjeru Fumio Kishida kalbėjo Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeolas.

Japonijos premjeras: Seulas, Tokijas ir Pekinas branduolinį Šiaurės Korėjos nusiginklavimą laiko „visų interesu“

Aukščiausio rango Pietų Korėjos, Japonijos ir Kinijos vadovai pirmadienį paskelbė, kad branduolinis Šiaurės Korėjos nusiginklavimas ir stabilumo Korėjos pusiasalyje užtikrinimas yra „visų interesas“ ir „bendra atsakomybė“.

„Mes dar kartą užtvirtinome, kad branduolinis Šiaurės Korėjos nusiginklavimas ir stabilumas Korėjos pusiasalyje yra visų trijų šalių interesas“, – pasakė Japonijos ministras pirmininkas, o Pietų Korėjos prezidentas pridūrė, kad šis klausimas yra šių trijų šalių „bendra atsakomybė ir interesas“.

Šiaurės Korėja pranešė Japonijai apie planuojamą paleisti palydovą

Japonijos vyriausybė pirmadienį pranešė, kad Šiaurės Korėja ateinančiomis dienomis rengiasi paleisti naują palydovą.

Tokijo vyriausybė nurodė, kad Pchenjanas ją informavo apie savo ketinimus iki birželio 4 d. į erdvę pakelti kosminį aparatą.

Tačiau Tokijas įtaria, kad tuo tikslu gali būti paleista tolimojo nuotolio balistinė raketa.

Japonijos ministro pirmininko Fumio Kishidos kanceliarija socialiniame tinkle „X“ pranešė, kad šalys, tarp kurių yra ir Jungtinės Valstijos bei Pietų Korėja, paragins Šiaurės Korėją neleisti raketos.

Kaip teigiama Japonijos vyriausybės paskelbtoje informacijoje, Šiaurės Korėja ketina jūroje nustatyti tris pavojaus zonas – dvi į vakarus nuo Korėjos pusiasalio ir dar vieną į rytus nuo Filipinams priklausančios Luzono salos, pranešė naujienų agentūra „Kyodo“. Visos trys šios zonos yra už Japonijos išimtinės ekonominės zonos ribų.

JT rezoliucijomis Šiaurės Korėjai draudžiama atlikinėti balistinių raketų bandymus. Priklausomai nuo jų konstrukcijos, tokiose raketose gali būti sumontuota viena ar daugiau branduolinių galvučių.

Žiniasklaidoje pranešta, kad lapkritį Pchenjanas sėkmingai paleido savo pirmąjį žvalgybinį palydovą. Metų gale įvykusiame valdančiosios Darbininkų partijos centro komiteto posėdyje buvo priimtas sprendimas 2024 m. į kosmosą paleisti dar tris palydovus.

Reaguodamos į palydovo paleidimą, JAV ir jų sąjungininkės Pietų Korėja, Japonija ir Australija įvedė Šiaurės Korėjai naujų sankcijų, kaltindamos Pchenjaną naudojant technologijas, susijusias su jo vykdoma tarpkontinentinių balistinių raketų programa.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją