Kandidatės į Prezidento kėdę premjerės, konservatorės Ingridos Šimonytės šūkis „Stipri prezidentė – stipri šalis“ fanatikams ir manipuliatoriams pasirodė panašus į Rusijos diktatoriaus putino prieš šešerius metus naudota prezidentinį šūkį „Stiprus prezidentas – stipri Rusija“.

Taip, šie devizai – panašūs. Tik jų panašumą pastebėję normalūs žmonės reagavo kitaip, nei tragediją sukėlę fanatikai ir politiniai oponentai, kuriems labiau rūpi manipuliacija, nei lozungų sutapimas. Konservatoriai jau suskubo keisti šį obalsį, ne dėl to, kad jis prastas, lėkštas ir banalus, o todėl, kad gavo kritikos nuo fanatikų ir manipuliatorių.

O dabar įjunkime smegenis ir pašaržuokime: tarkime, rytoj putinas pasakys, kad jo šūkis yra 2+2=4, saulė šviečia. Pagal fanatiko logiką, mes turėtume to niekada nesakyti ir tam prieštarauti.

Diktatoriai putinas ir lukašenka labai mėgsta ledo ritulį, tai gal tai bloga sporto šaka? Jie nešioja kostiumus, dėvi baltus marškinius, tai gal mums būti tik su treningais? Mes turime smerkti žudikus pagal jų idėjas ir veiksmus konkrečiais, o ne visais atvejais, nes nusirisime iki šizofrenijos, sakydami, kad Hitleriui tai patiko vilkiniai šunys, o Stalinas labai mėgo mandarinus.

Bet už fanatikus dar pavojingesni rinkimų štabų ekspertai, politikai, jų patarėjai, kurie dažnai viską supranta, bet tyčia tuo žongliruoja, o kartais nusižongliruoja savo patarimais ar sprendimais ir į naudingą pusę.

Būna sunku atskirti, kada politikas galvoja ir daro žingsnius iš idėjos, o kada manipuliuoja, nes tik laikas parodo, kodėl viskas įvyko vienaip ar kitaip. Juk kaip gerai, kad yra kandidatas į prezidentus Ignas Vėgėlė – jis nuims balsų nuo dabartinio prezidento Gitano Nausėdos ir galbūt atvers I. Šimonytei kelią į antrąjį rinkimų turą. Gerai, kad yra liberalaus sparno kandidatas Dainius Žalimas, kuris sėkmingai atiminės balsus iš I. Šimonytės, perorganizuodamas dešinį elektoratą, priverčiant jį jau pirmajame ture atiduoti savo balsus už G. Nausėdą. Gerai, kad yra kandidatas Eduardas Vaikus, jis gaus mažai balsų, tačiau specialiųjų tarnybų džiaugsmui, suregistruos statistiškai visus, kurie yra kas yra. Gerai, kad yra kandidatas generolas Valdas Tutkus, kuris savo naivumu, jog galima pragmatiškai susitarti su rusais, privers lietuvius prisiminti mūsų ir pasaulio istoriją, dabar vykstantį ukrainiečių tautos genocidą, prisiminti, kad rusai visada ir visur laužo sutartis, o taikos balandžius niekina kaip silpnus žmones.