Fiskalinė drausmė – tai tokia kelnaičių guma, kuri leidžia ją tempti tik iki tam tikro lygio. Vėliau ji to daryti neleidžia – nutrūksta – reikia atstatyti finansus į vietas arba bėgioti be kelnaičių.

Tam, kad minėti fiskaliniai milijardai netrukdytų džiaugtis beribe valdžia, Laivės partija, konservatoriai ir liberalai sugalvojo naujų mokesčių ir virš jų iškėlė žalią vėliavą. Nustatė žalią kursą. Šis žalias kruizas absoliučiai viską pabrangins mums 17-20 procentų.

Netrukus turėsime ir kasmetinį automobilio mokestį. Sako, jis vadinsis ekologiniu, tačiau aš tuo labai abejoju. Tai ne „odė ekologijai“, o „bausmė už biednumą“. Vilniaus meras, o tuo pačiu ir Žemaitaitis, važinės naujais automobiliais po 50 tūkst. kilometrų per metus ir mokės vos 70 eurų.

Staselei iš Laukuvos, kuri senu „Volkswagenu“ toliausiai išvažiuoja tik iki vyro kapo, už savo automobilį turės mokėti 240 eurų. Kasmet! Toks tas mūsų žaliasis kursas, lyg koks virusas, išsirenka silpniausius ir kerta be gailesčio.

Tęsiame šį žalią kruizą apie ūkininkus, kuriems išlaidos kasmet padidės dar labiau, nes numatoma didinti žalio kuro kainą. To paties, skirto konkrečiai ūkiams apdirbti. Žinoma, viskas atsilieps produkcijos kainai.

Planuojama naikinti ir raudono kuro lengvatas. O kur toks naudojamas? Grūdų sektoriuje ir kelių tiesyboje. Gerai, kad šiemet buvo tokie metai, kad džiovyklų kurti beveik nereikėjo. O jei Dievulis užpyks ant Lietuvos konservatorių ir duos liūčių? Paskaičiavau: jei visą rugpjūtį teks džiovinti pabrangusiu raudonuoju kuru, tuomet produkcija brangs 25 procentais.

Priminsiu, kad mūsų valdžios pseudoelitas prieš keletą mėnesių padarė 80 milijonų dydžio PVM lengvatą įvairiems restoranams. Juos grąžinsime visi, kurie į jokius restoranus nevaikšto. Spėkite, ką atsidėkodamas padarė šis sektorius? Gerokai padidino kainas!

Galiausiai – vien paskutinis konfliktas su Baltarusija, kuris man panašus į KGB provokaciją, organizuojama iš mūsų šalies vidaus, mūsų biudžetui sudarys apie 1,5 milijardo žalos. Tai reiškia, kad vien „Lietuvos geležinkeliai“ netrukus patirs apie 60 milijonų eurų žalos ir turės atleisti per 670 darbuotojų.

Dabar konservatorių ministrai grasina, kad atsistatydins. Grasina ir pati premjerė Šimonytė. Ir mums nuo to turėtų pablogėti? Manau, kad tik pagerės. Gal tuomet Lietuva jau nesiims iniciatyvos rytų kaimynėms taikyti didesnes sankcijas nei JAV ir ES? Beje, vyriausybės griūties nereikėtų vadinti perkrovimu. Tai tiesiog griūtis.