Keista paralelė gaunasi – rusai mato, kad jau šakės jiems, tai susprogdina Novokachovkos užtvanką ir dar atsitraukdami plešia žmonių namus. Konservatoriai, jausdami, kad pasitikėjimas jais yra praktiškai minusinis, grasina paleisti Seimą, Ingrida Šimonytė neva atsistatydins, o kas svarbiausia – nueinant reikia skubiai ir tyliai padaryti tokias pertvarkas, kad visur postuose būtų pristatyta sau lojalių žmonių.

Jei trumpai, Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) tyliai slapta vykdoma pertvarka, per kurią bus 50 procentų sumažintas visas aparatas, tačiau vadovaujančių pozicijų dar padaugės. Panašu, kad dauguma esančiųjų bus pakeisti stropiais partinukais. VMVT priklauso tiesiogiai Vyriausybei, bet reformas vykdo ir po reformų greičiausiai tai bus jau Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) dalis. Taip pat nuo VMVT bus atjungtas Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

ŽUM? Vėl Kęstutis Navickas? Vėl „konservai“ per šį machinatorių tvarkosi savo reikaliukus, kur svarbiausia ne sveikas protas, o pilna partinė kasa? Po tokių reformų VMVT jau nesugebės įgyvendinti savo funkcijų, konsultavimų. Manipuliuojama skaičiais – pertvarkos planuose jų prirašyta visiškai iš lubų. Pavyzdžiui – darbuotojų kaitos procentas – nulis ir po kablelio kažkoks skaičius. Realybėje jis siekia apie 15 proc. O ką dabar reikės daryti su šernų gaišenomis? Kas ir kokiais kaštais jas iš Žeimelio pakraščio veš į Šiaulius?

Kaip čia taip viskas slaptai pavyksta be I. Šimonytės įsikišimo? VMVT laikinajai vadovei Audronei Mikalauskienei leista tvirtinti naująją struktūrą be Vyriausybės pritarimo. Žinoma, visa tai derinama asmeniškai su ŽŪM administracija – ypač Roku Petrašiūnu. Pastarasis beveik gyvena VMVT vadovės kabinete ir baigia išgerti visą kavą.

Naujoji struktūra slepiama, bet jau aišku – atsisakoma 32 rajonų ir 10 departamentų (liks tik 5 departamentai). Neabejotinai tikslas – sunaikinti VMVT tarnybą, ir nebus užtikrinamos paslaugos vartotojams, ūkininkams, nebus aktyviai surenkamos šernų ar paukščių gaišenos, kas paveiks ir epidemiologinę situciją. Bus atleidžiama daug tarptautinių ekspertų, kurių ir taip trūkumas.

Darbuotojai viską supranta ir jaučia nerimą dėl VMVT ateities. Kelia klausimus, į kuriuos atsakymas būna – grasinimas tokius darbuotojus priduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Būčiau aš darbuotojas – pats prisiduočiau. O puolimas yra baimės liudininkas. Vadinasi, tikrai kažką negero rezga ir STT tikrai būtų verta suklusti. Tikiuosi STT skaito.

***

Ar vis dar tikite, kad tokį ministrą kaip ŽŪM griovėjas K. Navickas arba koks energetikos „konservavimo“ ir uzurpavimo meistras Dainius Kreivys galima kaip nors atstatydinti iš ministrų? Tikite, kad I. Šimonytei pabus sąžinė ir ji pati atsistatydins? Manau, kad jie greičiau susprogdins užtvanką – paleis Seimą, – nei pripažins klydę arba vykdę aferas. O žmonės – kas išplauks, kas paskęs. Koks jų reikalas.