Vertinant NATO viršūnių susitikime priimtus sprendimus, Lietuvai jie tikrai palankūs. Susitarimai dėl Švedijos priėmimo į NATO gerokai sustiprina Baltijos regiono valstybių saugumą. Priimti NATO rytų flango gynybos planai. Susitarimai dėl krašto apsaugos finansavimo visose NATO valstybėse didina ir Lietuvos saugumą.

Kiek nuvylė sprendimas neapibrėžti Ukrainos priėmimo į NATO datos ar konkrečių sąlygų. Tačiau objektyviai vertinant visas aplinkybes ir faktą, jog sudaryta NATO–Ukrainos taryba bei tai, kad G7 šalys davė papildomas saugumo garantijas Ukrainai dėl pagalbos ginkluote ir lėšomis iki pergalės prieš Rusiją, galima teigti, kad Ukrainai šio NATO viršūnių susitikimo rezultatai yra labai pozityvūs.

Nekyla jokių abejonių, jog Ukraina dabar prisiima didžiausią krūvį, atremdama karines grėsmes, kylančias visam demokratiniam pasauliui, todėl po pergalės bus nedelsiant priimta į NATO. Tai patvirtina faktas, jog Ukrainai nebus taikomas pasirengimo laikotarpio reikalavimas.

Šioje situacijoje stebina mūsų valdžios, išskyrus Prezidentą, elgesys. Iš mūsų „vanagėlių“ pasipylė nuoskaudos, kad neva NATO šalių lyderiai nesuvokia savo atsakomybės ir paliko Ukrainą vieną Rusijos agresijos akivaizdoje.

Prisimenant, kaip Gabrielius Landsbergis ir jo partijos veikėjai elgėsi Vokietijos vadovų atžvilgiu dėl brigados dislokavimo Lietuvoje ar kaip jie „karingai“ nusiteikę Kinijos atžvilgiu, dabartinis jų elgesys nelabai stebina. Liūdina faktas, kad eilinį kartą jų pareiškimai prieštarauja Prezidento nuomonei ir niekaip nepadeda nei Lietuvai, nei Ukrainai.

Kam reikia viešai žeminti mūsų partnerius NATO, juk tai nieko nepakeis, tik sukels nepasitenkinimą. Nejaugi neužtenka pamokų iš situacijos su Vokietija, kai jau diplomatai ėmė viešai stebėtis kai kurių Lietuvos valdžios atstovų elgesiu. Šiandien jau žinome, kad teisus buvo Lietuvos Prezidentas, kuris užsienio ministrui ir kitiems „vanagėliams“ sakė, jog reikia nustoti galvoti apie savo asmenines ambicijas, o pradėti suvokti savo veiksmų pasekmes valstybei.

Labai tikiuosi, kad NATO valstybių vadovai yra informuoti apie Lietuvoje susiklosčiusią situaciją, kad kai kurie politiniai veikėjai bando nustumti Lietuvos Prezidentą nuo užsienio politikos formavimo ir savo politiniu nebrandumu diskredituoja valstybę.

Belieka tikėtis, jog Lietuvos Prezidento laikysena ir pozicija nustelbė visus nesubrendusių politikierių pasvaičiojimus apie mūsų partnerių NATO neryžtingumą ir Lietuva bus toliau laikoma prognozuojama, patikima valstybe.