Pakanka, kad valdžia pradėtų gerbti vilniečius ir neverstų jų norint užregistruoti savo vaiką į darželį visą naktį praleisti prie kompiuterių ekranų.

Būtent tokie prieš kelis mėnesius padaryti pakeitimai leido pasiekti, kad pirmą kartą istorijoje darželių registravimo sistema nenulūžtų. Registracija į darželius šį sezoną truks iki kitų metų balandžio pabaigos, todėl niekur nereikia skubėti.

Vaikai šįkart jau nebus skirstomi pagal tai, kieno tėveliai pirmi užpildė anketą. Atsirado nauji aiškesni pirmumo kriterijai, visiškas skaidrumas ir galimybė pasitikrinti kaip ir kodėl kinta vaiko vieta eilėje. Taip mes užkirtome kelią korupcijai, kurios elektroninė registracija, deja, visiškai nebuvo panaikinusi. Pripažinkime, jog praėjusį sezoną daugelis iš savo draugų girdėjote istorijų kaip jau pasibaigus registracijai vaikų sąrašas netikėtai pasikeisdavo ir į darželius turėję patekti mažieji vilniečiai įtakingų dėdžių ar tetų valia likdavo už ribos.

Tai kol kas yra tik maža mūsų pergalė, tačiau didysis iššūkis dar prieš akis. Sutvarkius vaikų registracijos sistemą, mes vis dar turime spręsti kitą kur kas didesnę problemą – vietų valstybiniuose darželiuose trūkumą.

Pernai į savivaldybės darželius užsiregistravo apie 9000 vilniečių. Nors buvę miesto vadovai aiškino, kad į darželius nepatenka vos 500 vaikų, paaiškėjo, kad iš tikrųjų į savivaldybių darželius iš viso nepateko net 7000 norinčių.

Šiemet savivaldybė pradėjo mokėti 100 eurų dydžio kompensacijas tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius. Nors šią naujovę kai kurie politiniai oponentai bandė sukritikuoti, šiandien jau galima tvirtai pasakyti, kad toks savivaldybės sprendimas pasiteisino. Vilniuje prasidėjo privačių vaikų darželių steigimo bumas. Žmonės gali rinktis, kur vesti savo vaikus, gerėja vaikų ugdymo kokybė, kuriami nauji verslai ir darbo vietos. Dėl to laimi ir vilniečiai, ir pati valstybė.

Minėta programa Vilniuje pastaruoju metu sukūrė virš 1000 naujų vietų darželiuose, atitinkančiuose kuo įvairiausią skonį, ir už kuo įvairiausią kainą. Išviso privačius darželius dabar lanko apie 4 tūkst. vaikų. Neabejoju, kad kitais metais privačių darželių bus dar daugiau, ir jie siūlys dar geresnes ir labiau prieinamas paslaugas.

Savivaldybė taip pat aktyviai dirba, kad valstybiniuose darželiuose padaugėtų vaikų grupių. Pertvarkius esamas patalpas kitų metų rudenį sukursime dar apie 800 vietų naujuose darželiuose. Taip pat jau vyksta derybos su investuotojais dėl naujų darželių statybų valstybiniuose sklypuose, papildomai pradedame ruoštis keturių naujų darželių įkūrimui pertvarkius globos namus.

Rūpindamiesi vaikais ir tėveliais siūlome ir daugiau sprendimų. Nuo kitų metų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu įsigalios lengvata auklėms, kurios dirba pagal verslo liudijimus. Šie kainuos vos vieną eurą, o ne įprastus 585 eurus. Dirbti aukle, legaliai pasamdyti auklę savo vaikučiui taps daug lengviau įkandama. Esu tikras, kad kitais metais Vilniuje dirbs tikrai daugiau nei 85 auklės (tiek jų dirba šiemet).

Mano, kaip Vilniaus mero, tikslas yra labai aiškus – iki kadencijos pabaigos sukurti tiek vietų valstybiniuose ir privačiuose darželiuose, kad juos galėtų lankyti visi miesto vaikai, kurių tėvai to pageidauja.