Šiame regione istoriškai kovojo trys imperijos: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK), Lenkijos ir maskvėnai. LDK, deja, neatlaikė spaudimo ir priėjo savo pabaigą. Tačiau, kaip rašė a. a. Gintaras Beresnevičius, mes savyje vis dar nešiojame tos imperijos dvasią, todėl taip jautriai ir plačiai žvelgiame į užsienio politikos klausimus.

Prieš maskvėnus neatsilaikė ir Lenkija. Tačiau dabar, Lenkijai susiklosčius palankioms aplinkybėms, regime šios atgimimą. Atgimimą, kuris vyksta visų pirma dėl Europos Sąjungos (ES) pinigų ir JAV interesų šiame regione. Lenkams „krinta korta“ būti šio regiono lyderiais.

Tačiau nešti regiono lyderio dalią Lenkija gali tik būdama demokratinė ir europinė. Tik tokia Lenkija gali vienyti aplink save kitas regiono šalis, nes autokratinė, tradicionalistinė Lenkija kaimynams kelia per daug istorinių klaustukų ir negali būti vienijantis veiksnys su kitomis mūsų regiono šalimis. Tu negali lyderiauti regione, patyrusiame sovietų priespaudą, su šūkiais „Mes nenorime žydų, homoseksualų, abortų, mokesčių ir Europos Sąjungos“ ar „moterys neturėtų teisės balsuoti“. Tai ne apie XXI amžių.

Todėl šie rinkimai yra ne tik sveiko proto Lenkijoje pergalė. Tai ir viso regiono pergalė. Dabar jau nuo pačios Lenkijos valios priklausys, kiek tokios lyderystės ji nori ir geba imtis.

Formatas tokiai lyderystei jau sukurtas. Tai Trijų jūrų iniciatyva. Jos tikslas – išplėsti regioninį bendradarbiavimą įgyvendinant infrastruktūros projektus energetikos, transporto, skaitmenizavimo srityse, stiprinti sanglaudą ES ir transatlantinius saitus tarp ES ir JAV. Ja siekiama padidinti 12 regiono šalių, išsidėsčiusių tarp Adrijos, Baltijos ir Juodosios jūrų, junglumą, ypač ES Šiaurės–Pietų ašyje.

Iš esmės tai mūsų laikams pritaikyta Intermarium vizija – Rusijos sulaikymo strategija.

Lenkija (su tylia JAV pagalba, nes šis formatas – jos interesas stabdant Rusiją) būtų tokio formato centru ir lydere.

Šis formatas po rinkimų Lenkijoje įgauna naują postūmį ir, esant politinei valiai, duos labai daug ekonominių pranašumų visoms jame dalyvaujančioms valstybėms. Tuo pačiu tai labai svarbus besiformuojantis geopolitinis darinys, kuris, stiprėjant šių šalių ekonominiam tinklui, turi visas galimybes tapti svarbia geopolitine ašimi ir svarbia atsvara Rusijos imperijai.

Tačiau visa tai gali realizuotis tik su sveika, demokratine Lenkija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)