Į Europos Parlamento vadovus pretenduoja trys kandidatai, kurie praėjusių metų pabaigoje jau susitiko su visų EP frakcijų nariais, pristatė savo prioritetus, atsakė į kolegų klausimus. Tai – Martin'as Schultz'as (Vokietija), Diana Wallis (Jungtinė Karalystė) ir Nirj Deva (Jungtinė Karalystė).

Pagal susitarimą tarp dviejų didžiausių Europos Parlamento frakcijų – Europos liaudies partijos (ELP) politinės grupės (joje dirba keturi Lietuvos atstovai: Laima Andrikienė, Vytautas Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Algirdas Saudargas) ir Socialistų ir demokratų (S&D) (Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė ir Justas Paleckis) – stipriausiu kandidatu ir realiausiu pretendentu užimti EP pirmininko postą laikomas S&D frakcijos atstovas Martinas Schultzas (g. 1955) iš Vokietijos.

Būtent šis kandidatas laikomas realiausiu, nes dvi minėtos didžiausios politinės grupės – ELP ir S&D – dar kadencijos pradžioje – 2009-ųjų viduryje buvo sutarusios, kad abiejų frakcijų nariai parems Europos centro dešinės – ELP – atstovą vadovauti Europos Parlamentui pirmojoje kadencijos pusėje (2009-2011), o antrajai kadencijos pusei – 2012-2014 metais – Europos Parlamentui vadovauti bus paremtas centro kairės kandidatas.

Tačiau Martinui Schultzui iššūkį nutarė mesti net du britų europarlamentarai. Tai iššūkis ne tik ir ne tiek asmeniškai M. Schultz'ui, kiek ir šioje, ir praėjusioje EP kadencijoje (2004-2009) galiojusiai tvarkai, kai dvi didžiosios frakcijos tarp savęs pasidalija, kas vadovaus Europos Parlamentui.

Manau, kad britai elgiasi teisingai. Parlamentas – demokratijos tvirtovė, ir jei jau jame mažieji (šiuo atveju mažesnės frakcijos ir mažesnės valstybės, jų atstovai) neturi lygių galimybių lyginant su didesnių frakcijų ir valstybių atstovais, tai ko vertos mūsų kalbos apie demokratiją ir raginimai kitoms valstybėms laikytis demokratijos normų ir taisyklių?!

D. Wallis (g. 1954) yra liberalė, o Nirj Deva (g. 1948) – konservatorius.

Balsavimas Strasbūre bus slaptas, tačiau neabejoju, kad jau šią savaitę Briuselyje, kur vyks frakcijų posėdžiai, mūsų politinės grupės – ELP – posėdyje bus karštai diskutuojama ir primygtinai siūloma rinkimuose palaikyti S&D kandidatą Martiną Schultzą.

Martinas Schultzas pagarsėjo Europos Parlamente dar prieš Lietuvai įstojant į ES: kai į EP atvyko tuometinis Italijos premjeras Silvio Berlusconi (tuomet apie bunga bunga vakarėlius dar nebuvo žinoma), jį aršiai užsipuolė būtent M. Schultzas.

Berlusconi, kuris niekada neieškodavo žodžio kišenėje, atsakė nedelsdamas: jei statant filmą prireiks kandidato atlikti konclagerio prižiūrėtojo (capo) vaidmenį, jis pasiūlysiąs... Martiną Schultzą, kuris tam vaidmeniui idealiai tiksiąs!

Panašūs procesai vyksta ir dėl būsimųjų EP viceprezidentų postų. Vienas iš metusių iššūkį ir pretenduojančių į EP viceprezidentus yra estas Indrekas Tarandas. Esu viena iš tų, kurie savo parašu, oficialiai parėmė jo kandidatūrą. Nors Indrekas Tarandas nėra mano frakcijos narys, tačiau demokratijos vardan būtinai jį paremsiu ir balsuodama sausio 18-ąją.