2011 m. spalio 19 d. ryte generalinis prokuroras Darius Valys, važiuodamas į darbą, savo automobiliu pėsčiųjų perėjoje partrenkė moterį. Tuo metu jis buvo nubaustas administracine tvarka – 500 litų bauda.

Tačiau dabar paaiškėjo, kad moters nedarbingumas truko net 38 dienas!

Pagal teisės aktus, jei nedarbingumas trunka daugiau nei 10 dienų, nukentėjusiam nustatomas nesunkus sveikatos sutrikdymas, o pažeidėjui tenka ne administracinė, bet baudžiamoji atsakomybė. Keista, kad tuo metu buvo itin skubėta taikyti tik administracinę atsakomybę. Tai nepuošia ir paties generalinio prokuroro, jis turėjo šį klausimą pats kelti ne šių metų balandžio mėnesį, o žymiai anksčiau.

Respublikos Prezidentė D. Grybauskaitė balandžio pabaigoje kreipėsi į Seimą dėl generalinio prokuroro nušalinimo. 80 Seimo nariai pritarė, kad generalinis prokuroras būtų laikinai nušalintas iki bus atliktas ikiteisminis tyrimas ir paaiškės aplinkybės, ar jis kaltas, ar ne, ar baudžiamoji atsakomybė jam bus pritaikyta, ar ne. Jei tai būtų padaryta prieš 2,5 metų, šiandien mes tos istorijos jau nenarpliotume. 

Ar būtų tokios situacijos išvengta, jei generalinį prokurorą skirtų Vyriausybė arba Seimas? Atsakymas – taip. Jei generalinis prokuroras būtų Vyriausybės skiriamas pareigūnas (o daugelyje pasaulio valstybių taip ir yra), jis turėtų atsiskaityti Vyriausybei, kuri pagal konstituciją yra atsakinga už krašto apsaugą, viešąją tvarką ir visų piliečių saugumą.

Lietuva yra viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, kur generalinį prokurorą skiria Prezidentas.
Seimo narių priedermė yra aiškintis įvairias situacijas. Kai Respublikos Prezidentė tik kartą per metus teikia metinį pranešimą, kaip išsiaiškinti, kodėl prieš 2,5 metų, kai generalinis prokuroras pateikė atsistatydinimo prašymą, D. Grybauskaitė nusprendė neteikti Seimui to prašymo, kad Seimas pritartų generalinio prokuroro atleidimui?

Tuo metu Prezidentė pati nusprendė, kad tai – menkniekis, nedidelis nusižengimas, generalinis prokuroras esą gali dirbti toliau. O dabar paaiškėja, kad galimai padaryta nusikalstama veika.

Nėra gerai, kad vienas asmuo sprendžia dėl tokio svarbaus pareigūno tinkamumo eiti pareigas. Čia turėtų būti Vyriausybės atsakomybės klausimas. Tada nei Vyriausybė, nei atskiri ministrai negalėtų pasislėpti už kokios nors nebendravimo, neatsakingumo širmos, o mums Seime nereikėtų narplioti istorijos po 2,5 metų... Pareigūnai turi būti nepriekaištingos reputacijos, viskas turi būti atvira ir aišku.