Turime naują Kremliaus svajotoją. Kolega Kęstutis Masiulis neslepia, kad savo idėją savinasi iš Lenino.

„Jungtinės Europos Valstijos“ – skamba vilingai kaip svajonė. Tokia federalizmo svajonė yra apėmusi ir nemažai nutautėjusių Briuselio biurokratų. Nors man neteko girdėti, kad už tai pasisakytų bent viena iš 28 valstybes sukūrusių tautų.

Ir palyginimas su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis sakyčiau yra sąmoningai klaidinantis. Skamba panašiai, tačiau Federacija, sukurta geografiniu principu ir skirtingų nacionalinių valstybių sujungimas - niekaip nepalyginami dalykai.

Kolega surado ir palankias priežastis savo federalizmui propaguoti – geopolitinė padėtis, Rusijos agresija Ukrainoje, grėsmės nacionaliniam saugumui.

Primenu, kad ES visą nacionalinio saugumo ir gynybos kompetenciją yra palikusi valstybėms narėms. ES neturi ir realiai veikiančios gynybos organizacijos. Šiandien mūsų saugumą užtikrina narystė NATO – galingiausiame pasaulyje gynybiniame aljanse. Taigi ir kolegos K.Masiulio aplinkybės, paskatinusios prabilti apie federalizaciją, gerokai pritemptos.

Tai ko gi siekia vienas iš pagrindinių konservatorių ideologų? Ar tai noras atkreipti į save dėmesį, ar ramybės neduodanti idėja, ar nuoširdi federalizmo koncepcijos propaganda? Stebina, kad tokias mintis propaguoja gero išsilavinimo, žinantis mūsų tautos istoriją ir turintis politinę patirtį žmogus.

ES šiandien – sutartinė nepriklausomų valstybių bendrija. Per dešimt metų mes išmokome naudotis šios organizacijos suteiktomis galimybėmis ir privalumais. Sėkmingai pirmininkaudami ES įrodėme, kad esame patikimi partneriai.

Kolega K.Masiulis mums siūlo Jungtines Europos Valstijas – federaciją be nepriklausomų valstybių, be laisvų tautų ir be išlikimo perspektyvų.

Netikiu, kad Lietuvos tauta sutiks su tokiu konservatorių ideologų siūlymu. Mes ten jau buvome.