Tačiau dar keisčiau yra tai, jog kalbėdami apie tikrus ir tariamus euro įvedimo pavojus, jie beveik nekalba apie tai, o kokia yra prasmė, būnant tvirtai surištiems valiutų valdybos modeliu, euro neįsivesti? Nes, kaip pasakė šalies vadovė, eurą faktiškai turime, - ir tai tiesa. Neįsivedus euro lieka tik galimybės smulkiai spekuliuoti euro ir lito kursais ar palūkanų skirtumais. Kam tai naudinga? Šalies ekonomikai, investuotojams, darbo vietų kūrimui?

Neturėti euro ir likti su litu gal ir būtų prasminga, jei galėtume turėti savo pinigų politiką, panašią į lenkų, vengrų ar čekų. Tačiau taip nėra ir grįžti prie to vargu ar įmanoma, nes koks nors lito atrišimas nuo euro būtų finansinė katastrofa šalies žmonėms, ypač įvertinus sudėtingą tokio atrišimo procedūrą.

Tie patys lenkai, kuriais dažnai remiasi euro priešininkai, jau pareiškė, jog taip pat planuoja įsivesti eurą 2017-18 m.

Stebint viešąją erdvę, skaitant ypač bankinių ekspertų komentarus, susiklosto keistokas įspūdis. Itin keistą nuomonę paskelbė p.Mauricas, esą Lietuva po Latvijos įstojimo praranda visas galimybes pasinaudoto euro privalumais regione... "Dabar geresnė šalies rinkodaros pozicija galėtų būti,- teigia jis - kad Lietuvai euro ir nereikia".

Su tuo gal ir būtų galima sutikti, jei euras būtų tik kokia nors "rinkodara" ir nieko daugiau. Bet taip nėra. Lietuva įsipareigojo įsivesti eurą, stodama į ES dar 2004 metais, ir už tai jau balsavo ir referendume.

Įdomu ir tai, jog bankininkai, sukėlę finansinę paniką 2008-aisiais ir privertę brangiai skolintis A.Kubiliaus Vyriausybę milijardus litų, staiga susirūpino 150 mln. eurų šalies indėliu į euro stabilizacijos fondą, jei Lietuva prie euro prisijungtų. Tačiau tai nėra prarasti pinigai, kaip tai atsitinka su milžiniška valstybės skola, kurią ankstesnioji A.Kubiliaus Vyriausybė, lyginant su visomis prieš tai dirbusiomis, padvigubino. Tai būtų mūsų indėlis į euro stabilumo fondą, kuo mes suinteresuoti jau dabar, dar ir nebūdami euro zonos nariais.

Nes jei euras žlugtų, ką smagindamiesi pranašaują įvairiausi euro konkurentus atstovaujantys ekspertai, tai žlugtų ir mūsų litas. Todėl prisijungdami prie euro, mes stipriname ir eurą, ir Europos Sąjungą, ir save pačius (vis dar tikiuosi, jog mūsų bankiniai ekspertai ES žlugimo nenori...).

Kodėl bankiniai ekspertai abejoja euro įvedimo nauda ir net galimybe Lietuvai tai pasiekti, nežinau. Galiu tik spėlioti. Tačiau ir rimtesnių argumentų, kodėl euras Lietuvai būtų blogai, tai pat negirdžiu, nors sutinku, jog bet kokia diskusija yra naudinga.