O buvo taip, kad Seimo narys Ramūnas Karbauskis tik kada ne kada nueidavo į Seimo posėdžius. Netgi paaukoti porą dienų per savaitę milijonieriui buvo pernelyg sunkus darbas.

Vis dėlto dėl nedalyvavimo Seimo plenariniuose posėdžiuose Seimo etikos ir procedūrų komisija Ramūną Karbauskį svarstė, ir galų gale nusprendė svarstyti apkaltos Seimo nariui klausimą, jeigu jis „nesilaikys Seimo nario priesaikos ir pažeidinės Seimo statuto 10 straipsnį“.

„Vis dėlto į darbą reikia vaikščioti,“ – taip apkaltos grėsmę R. Karbauskiui įvertino tuometinis Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Kodėl tuometinės Naujosios demokratijos ir Valstiečių partijų sąjungos pirmininkės pavaduotojas leido sau pro pirštus žiūrėti į parlamentaro pareigas ir darbą? Jis nusispjovė ne tik į Seimo statutą, bet ir į rinkėjų pareikštą pasitikėjimą bei valią atstovauti jų interesus.

Tokių Seimo narių, kurie Seimą laikė komforto bei poilsio zona būta ir daugiau. Verta prisiminti bent jau Lino Karaliaus atvejį, kai parlamentaro mandatą gavusi scenos žvaigždė netruko jį prarasti, kai Seimo posėdžių metu keliavo po pasaulį.

Kitus bandytojus numoti ranka į Seimo darbą paprastai suvaldydavo finansinės sankcijos – prisiminti, kur ir ką dirba, priversdavo nubrauktas trečdalis Seimo nario atlyginimo.

Nemanyčiau, kad R. Karbauskis – veltėdis, bet, matyt, kaip didelių verslų savininkas jis turėjo svarbesnių reikalų. Stambiausio Lietuvos žemvaldžio neišgąsdino ir nuobaudos palikti be dalies algos.

Šalies milijonierių dešimtukuose besipuikuojančiam Ramūnui Karbauskiui tikriausiai tik nusispjauti, kad iš jo atims trečdalį ar ir visą atlyginimą. Kas tie keli tūkstančiai, palyginus su pelnais iš R. Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ prekybos Rusijoje pagamintomis kalio ir azoto trąšomis.

Galima tik pasidžiaugti, kad iškeltas R. Karbauskio apkaltos klausimas privertė Seimo narį susiimti ir išvengti apkaltos bei mandato praradimo.

Tačiau nėra garantijų, kad dabar ir vėl taip veržliai į Seimo rinkimus pakilęs milijonierius į darbą Seime ir pažadus rinkėjams dar kartą nepažiūrės pro tuos pačius pirštus.