Socialinė įtampa vis auga, todėl turime ieškoti būdų, kaip pažaboti kainų kilimą, valdyti infliaciją. Tai yra problemos, reikalaujančios neatidėliotinų sprendimų. Valstybė turi pasirūpinti pažeidžiamiausiais žmonėmis ir padėti jiems išgyventi.

Į pavasario sesijos posėdį atnešime Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos parengtą Lytinių nusikaltėlių registro įstatymo projektą ir dėsime visas pastangas, kad jis būtų priimtas. Galų gale Seimo nariai suprato, kad Lytinių nusikaltėlių registras reikalingas Lietuvos žmonėms. Šis projektas suderintas su visomis institucijomis ir mes tikrai žinome, kad ir teisėsaugos, ir gyventojų yra labai laukiamas.

Manome, kad Lytinių nusikaltėlių registras kardinaliai pakeis situaciją – bendruomenės turės visą reikiamą informaciją, vaikai taps saugesni, nes į jų aplinką nusikalsti linkę asmenys nepateks.

Sulaukėme labai svarbaus Konstitucinio Teismo išaiškinimo, kuriame iš esmės keičiasi pensijų kaupimo reguliavimas. Konstituciniam teismui nagrinėti Pensijų kaupimo įstatymo atitikimą Konstitucijai pateikėme 39 Seimo opozicijos nariai. Mes abejojome įstatymo konstitucingumu, nes jame nėra numatyta jokia galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo pensijų fonduose. Mums nelogiškas atrodo sprendimas neleisti žmonėms naudotis savo uždirbtais ir sutaupytais pinigais. Tikiuosi, kad po Konstitucijos išaiškinimo Seimas pritars įstatymo projekto pakeitimui, kurį ir vėl pristatėme šio pavasario sesijoje.

Šiuo metu gamtinių dujų ir elektros kainų peržiūra vykdoma kas pusę metų ar metus, o tai netenkina gyventojų, kadangi dažniausiai jie turi mokėti žymiai didesnę nei rinkos kainą. Siūlome nedelsiant pakeisti šį ydingą bei nusistovėjusį reiškinį ir Valstybinei energetikos reguliavimo tarnybai peržiūrėti gamtinių dujų ir elektros kainas vartotojams kas tris mėnesius. Priėmus mūsų pasiūlymą bus galima greičiau reaguoti į gamtinių dujų ir elektros kainas rinkoje ir taip apsaugosime vartotojus nuo didelių permokų ateityje.

Mes siekiame ir sieksime išsaugoti mokyklas regionuose, todėl parengėme mažų mokyklų gelbėjimo planą. Kalbėdami su pedagogais ir mokyklų vadovais, supratome, kad, jeigu mažose regionų mokyklose neliks kai kurių klasių, mokinių skaičius dar sparčiau mažės, nes tėvai, turintys skirtingo amžiaus vaikus, rinksis kitas mokyklas. Tokie procesai ypač žalingai atsilieps miestelių ir kaimų išlikimui – juose dar sparčiau mažės gyventojų. Siūlome nustatyti pereinamąjį laikotarpį, kuris aiškiai parodys, ar ateityje klasės atitiks reikalaujamą minimalų mokinių skaičių.

Politinio cinizmo viršūnė švietime ir ugdyme – šių metų rugsėjo 1-ąją startavusi bendrojo ugdymo privaloma Gyvenimo įgūdžių programa, atvirai skatinanti nepilnamečių seksualizavimą mokyklose, kas kelia pagrįstą nerimą, jog pažeidžiamos ne tik vaikų, jų tėvų teisės, bet ir šalies Konstitucijos nuostatos.

Dar viena Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos reformos praraja: pirmiausia, ši valdžia atsisakė tęsti mūsų darbus ir padaryti aukštąjį mokslą nemokamą. Mes siekėme, kad kuo daugiau vaikų galėtų studijuoti aukštosiose mokyklose, nes Lietuvai reikia aukštos kvalifikacijos specialistų visose srityse. Nemokamo bakalauro idėją dabartinė valdžia išmetė į šiukšlių dėžę, nors mes tam jau buvome numatę pinigus kitų metų biudžete.

Besąlygiškai nepritariame ir niekada nepritarsime šiuo metu vykdomai optimizacijai bei pragaištingam trumparegiškumui, kai naikinamos švietimo, sveikatos, socialinės apsaugos ir kitos sistemos, menkinama žemės ūkio reikšmė, nyksta regionai ir Lietuva virsta dviejų ar trijų miestų šalimi.